Chris Froome

Undersøkelsene som kan redde Froome

Viser at salbutamolnivået i urinen kan øke ved trening og dehydrering.

I TRØBBEL: Chris Froome risikerer å miste sammenlagtseieren fra Vuelta a España tidligere i høst. Foto: EPA/Javier Lizon
I TRØBBEL: Chris Froome risikerer å miste sammenlagtseieren fra Vuelta a España tidligere i høst. Foto: EPA/Javier Lizon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Chris Froomes urinprøve etter den 18.etappen i årets Vuelta a España inneholdt 2000 ng/ml. Det er det dobbelte av hva som er lovlig mengde.

WADAs grense er på 1000 ng/ml, og det er en desicion limit (avgjørelsesgrense) på 1200 ng/ml, som omfatter testens feilmargin.

Til sammenligning var Alessandro Petacchis prøve fra Giro d'Italia i 2007 320 nm/ml over WADAs grense, og italieneren ble til slutt dømt i CAS.

Froome var tidlig ute og forsvarte seg i dag morges, og kom med en uttalelse allerede før saken ble publisert i avisene som har avdekket funnet i urinprøven, The Guardian og Le Monde.

Les også: Froome tatt med for høye salbutamolverdier

– Det er godt kjent at jeg har astma, og jeg vet utmerket godt hvordan reglene er. Jeg bruker en inhalator for å kontrollere sykdommen (alltid innenfor de lovlige grensene) og jeg vet godt at jeg blir testet hver eneste dag jeg bærer ledertrøya i et ritt, sier Froome.

Skys forsvar belager seg på at Froome økte mengden da han følte seg dårligere etter den 17.etappen, men at de kontrollerte at mengden var innenfor regelverket.

Les også: Sky-sportsdirektør, Gabriel Rasch, tar Froome i forsvar

Undersøkelser: Trening og dehydrering kan øke mengden salbutamol i urinen

Nå viser dermed undersøkelser gjort tidligere at Froome faktisk kan ha en god sak.

Idrettsfysikeren Jeroen Swart lenker til to ulike undersøkelser på Twitter som viser at andelen salbutamol i urinen kan overstige lovlig verdi selv når maksimale tillate dose (1600 hvert døgn) blir inhalert.

Her er et viktig aspekt at reglene har blitt endret siden testen ble gjennomført. Fra å være 1600 μg per døgn, har denne konsentrasjonen blitt endret til 800 μg per tolvte time. Dette har skjedd i etterkant av Martin Johnsrud Sundby-saken for å hindre utøvere å innta hele mengden i forkant av konkurranse.

I den ene undersøkelsen, publisert i 2014, blir 32 friske utøvere medisinert med maksimalt tillat dose før de trener under varme forhold frem til ønsket vekttap (2 prosent eller 5 prosent) oppnås.

Av de 32 utøverne, er det 20 deltakere som overstiger WADAs decision limit på 1200 ng/ml.

Den kortfattede konklusjonen lyder som følger:

Dehydrering som tilsvarer et tap i kroppsmasse på mer enn to prosent etter inhalering av 1600 μg av salbutamol kan resultere i konsentrering i urinen over WADAs lovlige grense, og dermed føre til en positiv test.

Den andre undersøkelsen idrettsfysikeren henviser til, har lignende konklusjon:

Trening og dehydrering påvirker urinkonsentrasjonen av salbutamol og øker risikoen for uregelmessige funn i prøver samlet inn etter inhalering av maksimale tillate grense for salbutamol.

Stein Ørn: - Viser hvor vanskelig det er å operere tett oppunder grenseverdiene

Det blir nå opp til Froome å bevise at han ikke har begått noe regelbrudd.

Det er dette lege og Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, mener Sky nå må prøve - nemlig å bevise at fysiske anstrengelser kan føre til endringer i verdiene hos utøveren.

- Jeg vet ikke om de kommer noen vei med dette her, men de kommer nok til å spille på den fysiske anstrengelsen og prøve å bevise at det kan endre utskillelsesmønsteret i kroppen. Kan dehydrering eller nedsatt leverfunksjon gjøre at normale prøver blir unormale fordi nedbrytningsmønsteret er endret? Det må være noe slik de vil prøve å bevise, ettersom de kobler på vitenskapsmennene sine. Igjen viser det hvor vanskelig det er å operere tett opp mot grenseverdiene for et stoff, spesielt når man da plasserer seg selv i gråsonen. Det kan tenkes at utskillelsen av stoffet endres under harde anstrengelser, men det blir mer spekulasjoner fra min side, sier Stein Ørn i et intervju med procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer