Ungarsk dopingtragedie

OL-vinner Adrian Annus mister sleggegullet om han ikke avgir dopingprøve fredag, sier Ungarns IOK-medlem Pal Schmitt.

Fredag ble dopingjegere kjeppjaget av sinte mennesker i sleggekasterens hjemby Jak da de møtte opp for å teste ham. De måtte reise med uforrettet sak.

Annus har samme trener som diskosvinner Robert Fazekas, som ble fratatt sin OL-seier fordi han ikke avga forskriftsmessig dopingprøve. Fazekas ble av kontrollørene mistenkt for å ville fuske ved å levere gammel urin. Det endte med at han forlot kontrollrommet uten å ha fylt prøveglasset med nytt eller gammelt.

Dermed brøt han dopingreglene, og han ble diskvalifisert.

Annus avga prøve etter seieren i slegge, og den var ikke positiv. Likevel ønsker Den internasjonale olympiske komité (IOK) å teste ham igjen, for å slå fast om han har manipulert sin prøve.

IOK-president Jacques Rogge sa fredag at man vil DNA-teste urinprøver om nødvendig, for å finne ut om avgitte prøver virkelig kommer fra utøveren som leverte dem.

Annus ønsker ikke å la seg teste. Han har reist hjem til Ungarn og sagt at han legger opp fordi han er lei av å bli dårlig behandlet av dopingjegere.

Fredag opplyste Pal Schmitt, som er president i Ungarns OL-komité og altså medlem i IOK, at Annus må melde seg i grensebyen Bucsu innen fredag ettermiddag og avgi ny prøve om han vil beholde gullet.

(.NTB)