Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk fotball på vei opp og fram

Ungdommen er alltid framtida

Det er egentlig bare én ting som plager norsk fotball, og det plager oss i overkant mye. Resultatene på A-lagsnivå.

HER ER FRAMTIDA: Det jobbes veldig godt i norsk fotball, talenter utvikles og blir stadig bedre. Erling Braut Haaland er et av bevisene på det. Og hadde det ikke vært for resultatene som måler standarden ville det stått veldig bra til. Der har du forbedringspotensialet. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
HER ER FRAMTIDA: Det jobbes veldig godt i norsk fotball, talenter utvikles og blir stadig bedre. Erling Braut Haaland er et av bevisene på det. Og hadde det ikke vært for resultatene som måler standarden ville det stått veldig bra til. Der har du forbedringspotensialet. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

NIVÅET I NORSK fotball er en evig debatt. Akkurat som mora og dattera. Det kommer an på hvordan du ser det – definerer bra, middels og dårlig – og i hvilket perspektiv du setter det. Og jo bredere du favner, jo flere svar/meninger får du.

Som A, at det står veldig bra til med norsk fotball.

Eller B, at konkurranseevnen er som den har vært de siste åra, ganske dårlig.

A BASERER SEG på alt som er bra i norsk fotball, og det er veldig mye. Aldersbestemte landslag, landslagsskolen, akademiklassifiseringen som setter karakterer på utviklingsarbeidet i kubbene, unge spillere som løftes fram til Eliteserien, de siste åras eksporter – det gror voldsomt i norsk fotball. De aldersbestemte landslagenes prestasjoner har gjort Norge til en "rapid climber" i internasjonal fotball.

I tillegg er vi glade i fotball i Norge.

Vi liker de ligaene vi har, fordi det er de ligaene vi har.

B HANDLER OM det fotball måles etter, resultatene. De er dessverre ikke like bra. Ikke sånn å forstå at vi kan vente mer enn ett norsk lag i Europa Leagues gruppespill fra sesong til sesong, hvilket betyr at 2015 og 2018 med to var unntak, men fordi det vi gjerne snakker om – ambisjonene – er så veldig mye høyere.

HVA NORGE MENN A angår, et lag det virkelig satses på, ingenting spart, heter det at vi skal være i internasjonale sluttspill så ofte som mulig. Sist det skjedde var i år 2000. På klubbsida er Champions League (Rosenborg), og Europa League (en fire/fem klubber) den internasjonale lista å strekke seg etter. Molde i 2015/2016 var en opptur (16-delsfinale), det samme var Sarpsborg i fjor.

Rosenborg har av forskjellige årsaker mest vært en skuffelse når de først har gjort jobben med å kvalifisere.

Seinest torsdag kveld.

DET GÅR DERFOR ikke så verst med norsk fotball. Men det kunne vært bedre. Om resultatene er kvalitetsmåleren går det sånn passe minus. Ett lag i Europa League, og et landslag i en tynn tråd i EM-kvalifiseringa, med Nations League-muligheten som et ekstra liv, er egentlig det vi kan forvente.

Det er der vi er per dato.

LYSPUNKTENE ER DERIMOT mange. Kanskje ikke for eliteserieklubbene i et internasjonalt perspektiv, men for norsk fotball som sådan. Det holder å nevne Martin Ødegaard, Sander Berge, Kristoffer Ajer, Erling Braut Haaland, Mats Møller Dæhli, Mathias Normann og mest sannsynlig også Håkon Evjen når han får tilpasset seg et høyere nivå fra nyttår.

Disse gutta, på toppen av de beste blant de godt etablerte A-landslagsspillerne, pluss kort det av forventningsdempende årsaker inntil videre er beste å holde med bildesida inntil brystet, gjør framtidsutsiktene lyse.

DET HAR DE for så vidt vært tidligere også. Det er ikke mer enn seks år siden Drillo sendte Per-Mathias Høgmo inn i landslagstrener-jobben med ordene "bordet er dekket". U21-laget 2013 hadde vært i Israel-EM og hevdet seg (semifinale). Vi hadde igjen en generasjon spillere med lyse utsikter. Og de fleste har tatt steg, skaffet seg karrierer og levert bra i sine respektive klubber.

Men ikke Norge til EM/VM-bra.

SIDEN DEN INTERNASJONALE sesongen startet for en drøy måned siden har veldig mye skjedd. De allerede nevnte har tatt nye steg, noen større enn andre. Mange spillere blir stadig bedre på et høyt internasjonalt nivå. Utenfor Norge lever derfor norsk fotball i beste velgående.

Resten – fordi vi trenger en definert måleenhet, det er tross alt det alle de forskjellige rankingene baserer seg på – er opp til resultatene.

Alt det andre, ja, du gjettet riktig, handler om mora og dattera.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling