SKAFFET VISUM: Munkhtsetseg Mongolbuu (t.v.) og Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj (t.h.) innrømmer overfor Dagbladet at de skaffet papirene som ble brukt til å smugle unge jenter til Norge. Kvinnen i midten er tolk. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
SKAFFET VISUM: Munkhtsetseg Mongolbuu (t.v.) og Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj (t.h.) innrømmer overfor Dagbladet at de skaffet papirene som ble brukt til å smugle unge jenter til Norge. Kvinnen i midten er tolk. Foto: Torgeir P. Krokfjord / DagbladetVis mer

Unge jenter smuglet til Norge som skøyteløpere

Treneren for Mongolias skøytelandslag, og en straffedømt politikvinne, organiserte smugling av unge jenter til Norge.

ULAN BATOR/OSLO (Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre hvordan unge jenter er blitt smuglet fra Mongolia til Norge. Jentene ble utstyrt med visum der det fremsto som om de var toppidrettsutøvere.

Smuglingen ble tilrettelagt av en av Mongolias fremste idrettspersonligheter, skøytelandslagstrener Dagvadorj Chimeddorj, og Munkhtsetseg Mongolbuu - mongolsk juniormester på skøyter og politikvinne, som i 2010 ble dømt for bruk av falsk ID og ulovlig opphold i Norge.

Det går fram av dokumentasjon Dagbladet har fått innsyn i fra Utlendingsnemnda (UNE), UDI og barnevernet, og informasjon fra mongolske kilder, eiendomsregisteret, folkeregisteret, IOC og Facebook. Dagbladet kjenner også identiteten til personer som var med på selve smuglingen.

NYTT LIV: Cathrine lever nå på hemmelig adresse i Norge - med norsk pass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT LIV: Cathrine lever nå på hemmelig adresse i Norge - med norsk pass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Avgjørende møte

Dagbladet avdekker i serien «Skyggebarna» hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge ofre for menneskehandel, er blitt behandlet i Norge.

Norskmongolske Cathrine er et av tusenvis av barn som er utnyttet i Europa. Nå jobber hun med å legge marerittet bak seg. Hun fikk i 2014 flyktningstatus og norsk statsborgerskap. Dagbladet har innhentet fullmakt hos Cathrine, og begjært innsyn i saken hennes hos UDI. Hun møter Dagbladet på kafé på hemmelig sted i Norge.

Cathrines mareritt begynte i februar 2012, i Mongolias hovedstad Ulan Bator.

- Da var det et møte mellom mamma, stefaren min, en mannlig slektning, Munkhtsetseg og en idrettsleder som ble kalt for «Dagva». Der fikk slektningen min fullmakt til å bli min foresatte. Da bestemte de at jeg skulle bli tatt med til Europa, sier Cathrine.

Dagbladet har forsøkt å nå begge foreldrene på telefon og sms - uten hell. I UNE-dokumentene framgår det at da 15-årige Cathrine, etter møtet i Ulan Bator, ble fraktet med tog og buss fra til Beijing i Kina. Hun reiste sammen med den mannlige slektningen sin, to andre voksne, Linda (14) og en ung gutt.

Idrettsvisum

I saksmappa fra UDI ligger en kopi av Cathrines pass. På side ni i passet står Cathrines visum. Det er et Schengen-visum - som ga Cathrine adgang til alle landene som er omfattet av Schengen-avtalen, fra 3. mars til 25. mars 2012.

Men visumet er av en helt spesiell type. Visumtypen er angitt som «Gara sportiva». Dette er et visum som gir innreisetillatelse i en kortsiktig periode for utlendinger som skal konkurrere i idrett. I Cathrines pass går det fram at visumet ble utstedt på den italienske ambassaden i Beijing 29. februar 2012.

Ifølge UNE-dokumentene ble Cathrine holdt innesperret på et hotellrom i Beijing, mens reiselederen - Cathrines slektning - var ute for å skaffe papirene som skulle sikre dem inngang i Europa.

- Han måtte prøve på flere ambassader. Først prøvde han på ambassaden til et annet europeisk land, jeg vet ikke hvilket det var. Der gikk det ikke. Så reiste han til den italienske ambassaden. Der gikk det å få den typen visum som han ønsket, sier Cathrine.

I tillegg til Cathrines mannlige slektning skal to andre voksne ha vært med på reisen fra Mongolia til Norge. En mann som Dagbladet ikke kjenner identiteten til - og en mongolsk kvinne som ifølge sin Facebook-profil har oppholdt seg i lange perioder i Norge, og har en rekke norske kontakter.

Dagbladet har forsøkt å nå både kvinnen og Cathrines slektning - uten hell. Kilder i Mongolia opplyser at slektningen nå soner en dom på 17 års fengsel for et annet forhold. Dagbladet har ikke lyktes å nå den unge gutten som var med på reisen. Han skal nå være tilbake i Mongolia.

Med visumet i boks ble Cathrine fløyet fra Beijing, via Moskva, til Stockholm lufthavn Arlanda. Dagbladet er kjent med at denne strekningen er utbredt blant nettverk som driver menneskesmugling fra Asia til Europa. Politikilder omtaler den som «den asiatiske ruta». Dagbladet er kjent med at den tidligere er benyttet til smugling av både vietnamesere og kinesere til Norge.

I UDI-dokumentene går det fram at flyplasspolitiet på Arlanda fattet mistanke til det mongolske følget. Cathrine har forklart at hun måtte sove i flyplassarresten.

Svensk politi bekrefter at de gjennomførte en utvidet utlendingskontroll, men besluttet å sette følget fri.

Falsk forklaring

I UNE-dokumentene går det også fram at menneskesmuglerne tilsynelatende lurte de svenske politifolkene trill rundt. Cathrine sier til Dagbladet at slektningen og de to andre voksne forklarte seg falskt til svensk politi for å slippe ut av arresten.

- Slektningen min ga seg ut for å være lagleder, kvinnen sa hun var lege, den siste mannen sa han var treneren vår, sier Cathrine.

- Jeg fikk beskjed om å si jeg var skøyteløper. Ellers skulle jeg ikke si noen ting. Vi var jo mindreårige, så vi kunne ikke bli avhørt likevel. Vi ble spurt hvorfor vi ikke hadde noe skøyteutstyr med oss. Da sa de voksne at vi skulle kjøpe skøyteutstyret vårt i Norge. Dagen etter fikk jeg komme ut av arresten og vi reiste til Norge med tog.

Snart var de framme i skøytenasjonen Norge.

- De smuglet oss inn som skøyteløpere, men vi hadde aldri hatt skøyter på beina, sier Cathrine.

SAMMEN: De to antatte hovedpersonene (t.v.) og (t.h.), sammen med kvinnen som skal ha vært med på reisen fra Mongolia til Norge. Foto: Privat
SAMMEN: De to antatte hovedpersonene (t.v.) og (t.h.), sammen med kvinnen som skal ha vært med på reisen fra Mongolia til Norge. Foto: Privat Vis mer

- Slått og kløpet

På Oslo S ble følget møtt av en kvinnelig slektning av Munkhtsetseg Mongolbuu. Slektningen har bodd i Norge i flere år. Hun kjørte Cathrine til en Oslo-leilighet som en tredje slektning, ifølge eiendomsregisteret, hadde kjøpt vinteren 2011.

- Den første måneden var alt helt normalt, heter det i UNE-vedtaket. Cathrine måtte hjelpe litt til med husarbeid hjemme og det var greit å bo der. Men ifølge vedtaket endret dette seg raskt:

«Så overhørte hun en telefonsamtale mellom kvinnen som hentet henne på Oslo S - og Munkhtsetseg i Mongolia. Kvinnen spurte hvorfor den andre sendte jenter hit, de kan ikke gå på skole og visumet er utløpt. Da klageren spurte kvinnen om dette, ble hun sint. Etter dette måtte jenta jobbe: Arbeide med hester i en stall (ta hester inn/ut, ri dem), vaske i andres hjem og i barer sammen med de voksne. Hun fikk ikke lønn. Kvinnen slo henne hvis hun ikke våknet tidsnok eller ikke ville arbeide som hun bestemte. Hun kløp også.»

Dagbladet har kontaktet kvinnen som driver den aktuelle stallen. Hun bekrefter kjennskap til de mongolske slektningene, men sier hun ikke var kjent med at barna skal ha jobbet.

Rømte

Cathrine fikk til slutt hjelp av en norskmongolsk kvinne som mislikte behandlingen hun hadde fått. 10. juli 2013 søkte hun om beskyttelse hos Politiets utlendingsenhet. Etter avhør hos Oslo-politiet og samtaler med UDI, UNE og barnevernet fikk Cathrine 5. desember 2014 flyktningstatus og oppholdstillatelse i Norge.

I UNEs vedtak går det fram at barnevernstjenesten i bydel St. Hanshaugen, 4. september 2012, politianmeldte Munkhtsetseg Mongolbuu og en mann kalt «Dagva» for menneskesmugling og menneskehandel.

Saken ble etterforsket av utlendingsenheten ved Oslo-politiet - men henlagt. Daværende sjef for utlendingsenheten, Bjørn Vandvik, henviser nå til Oslo-politiet.

Etterforskerne fant aldri ut hvem «Dagva» var. Det gjorde Dagbladet.

FIKSET VISUM: Munkhtsetseg Mongolbuu innrømmer at hun var med på å skaffe visum til de to jentene. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
FIKSET VISUM: Munkhtsetseg Mongolbuu innrømmer at hun var med på å skaffe visum til de to jentene. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

Innrømmer

Svovellukta lå sedvanlig tykk over Mongolias hovedstad Ulan Bator, da «Dagva» Chimeddorj og Munkhtsetseg Mongolbuu smilende entret Kempinski Khan Palace Hotel. De møtte oss for å snakke om sportslig samarbeid mellom Norge og Mongolia. Det de ikke visste var at vi også ville snakke om menneskesmugling. Til slutt bekreftet begge to likevel at de skaffet idrettsvisum til jentene for at de skulle fraktes til Norge. Selv om jentene ikke var idrettsutøvere, og selv om dette var brudd på norsk lov.

- Det er riktig at jeg hjalp til med å skaffe visum til disse jentene, sier «Dagva» Chimeddorj.

- Det er riktig at datteren min reiste til Norge med idrettsvisum. Det var vanskelig å få henne til Norge, og jeg kjente ikke så godt til norske lover, sier Mongolbuu.

Mongolbuu ble i 2010 selv dømt til 50 dagers fengsel i Norge - for falsk forklaring, bruk av falskt pass og ulovlig opphold.

- Jeg kjente ikke det norske systemet og de norske lovene og reglene så godt, det var derfor jeg gjorde feil, sier hun.

- Er du kjent med at jentene ble tvunget til tvangsarbeid i Oslo?

- Det har jeg ikke hørt noe om. Datteren min er tilbake i Mongolia nå. Hun går på skole.

I NORGE: Mongolbuus slektning har lagt ut en rekke bilder som viser henne i Norge. Foto: Privat
I NORGE: Mongolbuus slektning har lagt ut en rekke bilder som viser henne i Norge. Foto: Privat Vis mer

«Oh shit»

- Oh shit.

Det sier kvinnen som leide leiligheten der jentene skal ha blitt holdt. Vi får tak i henne på telefon - og gjør det klart for henne at Munkhtsetseg Mongolbuu har erkjent å ha tilrettelagt for å smugle jentene til Norge. Og at det i UNE- og UDI-dokumenter går fram at også hun skal være sentral.

Flere ganger gjentar slektningen at hun ikke vet noe om saken. Så gir hun telefonen til den mannlige slektningen som også er navngitt overfor UNE og UDI.

- Vi er i Stockholm. Jeg vet ikke noe om dette, sier mannen.

- Det er vi ganske sikre på at du vet?

- Jeg vet ikke.

Så bryter han samtalen. Dagbladet har forsøkt å ringe de to opp igjen - uten å få svar. De to har heller ikke svart på sms. Etter samtalen reiste vi til adressene kvinnen står registrert på i Norge: De viste seg å være en bensinstasjon og bilvaskehall, et bolighus eid av et industrikonsern og et bygg tilhørende Gamlebyen gravlund.

Kvinnen som eide leiligheten på Romsås sier hun ikke ante hva som skal ha foregått der.

- Jeg leide den ut, jeg vet ikke noe om hva den ble brukt til, sier hun til Dagbladet.

- Var det slektningen din som leide den?

- Ja, det var henne. Du må snakke med slektningene mine om dette. Den ene jenta som ble fraktet hit var datteren til en av dem.

Lindas representant i Norge ønsker ikke å kommentere saken.

FLERE ADRESSER: Men den utpekte hovedkvinnen i Norge bodde tilsynelatende på noen av dem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLERE ADRESSER: Men den utpekte hovedkvinnen i Norge bodde tilsynelatende på noen av dem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Full granskning

Italienske myndigheter er svært urolige over Dagbladets funn. De har nå iverksatt full granskning av saken.

- Etter at vi ble kontaktet av dere har vi sammen med italiensk UD iverksatt en gjennomgang av saken sammen med den italienske olympiske komité - som er ansvarlig for å godkjenne søknader om visum til idrettsarrangementer. Undersøkelsene i Italia pågår fortsatt, skriver Massimo Gaudiano, leder for konsulæravdelingen ved den italienske ambassaden i Beijing, i en e-post.

Dagbladet har fått fullmakt av Cathrine til å be om innsyn i underlagsmaterialet for visumet hennes.

- Det ble på vegne av henne søkt om visa for et vintersportsarrangement - «gara sportiva» - i Trento. Stevnet varte i to uker, og ankomstflyplassen i Schengen var Milano. Visumreglene i Schengen tilsier at søknadspapirer skal lagres i to år, og deretter slettes.

I fjor var det 21 mongolske borgere som søkte asyl i Norge, men ikke en eneste som fikk opphold.