SMUGLET SOM TOPPIDRETTSUTØVER: Linda ble som 14-åring smuglet til Norge som skøyteløper. Foto: Privat
SMUGLET SOM TOPPIDRETTSUTØVER: Linda ble som 14-åring smuglet til Norge som skøyteløper. Foto: PrivatVis mer

Unge jenter smuglet til Norge som toppidrettsutøvere: Politiet vil se på sakene på nytt

De to jentene ble smuglet til Norge som skøyteløpere. 

(Dagbladet): - Vi vil nå vurdere å gjenoppta disse sakene, sier seksjonssjef i Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen, til Dagbladet.

- For politiet er straffesaken vesentlig og vi vil se nærmere på saken og om det er mulig å omgjøre henleggelsen for å sette i gang etterforskning på nytt.

Dagbladet har avslørt hvordan to unge jenter ble smuglet fra Mongolia til Norge. De to kom med visum der det framsto som om de var toppidrettsutøvere.

DØMT I NORGE: Munkhtsetseg Mongolbuu ble i 2010 dømt for falsk ID og ulovlig opphold i Oslo tingrett. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet  
DØMT I NORGE: Munkhtsetseg Mongolbuu ble i 2010 dømt for falsk ID og ulovlig opphold i Oslo tingrett. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet   Vis mer

Ble anmeldt til politiet

Onsdag skrev Dagbladet at den ene tolken som ble brukt i menneskehandelsaken hadde kontakt med miljøet som sto bak smuglingen.

Jentene, som Dagbladet har kalt Cathrine og Linda, ble smuglet til Norge i 2012.

Begge jentene forklarte norske myndigheter at de ble utnyttet, utsatt for vold og tvunget til tvangsarbeid.

Barnevernet leverte anmeldelser for menneskehandel i begge saker. Hos Oslo-politiet ble sakene etterforsket hver for seg - og henlagt.

- Politiet kan gjenoppta etterforskningen i en henlagt sak dersom det kommer nye opplysninger av vekt og vi vil vurdere om vi kan gjøre det her, sier Kristiansen fra politiet.

Skøyteprofiler skaffet falsk visum

Dagbladet har tidligere avslørt at smuglingen ble tilrettelagt av en av Mongolias fremste idrettspersonligheter, skøytelandslagstrener Dagvadorj Chimeddorj, og Munkhtsetseg Mongolbuu - mongolsk juniormester på skøyter og politikvinne, som i 2010 ble dømt for bruk av falsk ID og ulovlig opphold i Norge.

Dagbladet kjenner også identiteten til personer som var med på selve smuglingen.

NORGESBESØK: Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj har tidligere vært invitert på skøytestevne i Norge. Her med tolken sin i Mongolia. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet 
NORGESBESØK: Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj har tidligere vært invitert på skøytestevne i Norge. Her med tolken sin i Mongolia. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet  Vis mer

Både Chimeddorj og Mongolbuu innrømmer overfor Dagbladet at de skaffet falske visum og tilrettela smuglingen.

Jentene var 15 år (Cathrine) og 14 år (Linda) gamle da de kom til Norge. Cathrine forklarte til UNE, UDI og barnevernet at det var de samme personene som utnyttet begge jentene i Norge.

- Fant dem ikke

- Jeg ser i etterforskningsdokumentene at vi lette etter Munkhtsetseg Mongolbuu og «Dagva», men vi fant dem ikke, sier seksjonssjef i Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen.

I UNEs vedtak går det fram at barnevernstjenesten i bydel St. Hanshaugen, 4. september 2012, politianmeldte Munkhtsetseg Mongolbuu og en mann kalt «Dagva» for menneskesmugling og menneskehandel. I denne saken ble Cathrine ført opp som fornærmede i saken.

To år senere anmeldte barnevernstjenesten i bydel St. Hanshaugen på nytt det samme mongolske miljøet for menneskehandel. Denne gangen var det Linda som var fornærmet i saken.

- Ble ikke sett i sammenheng

Kristiansen kan ikke se at de to sakene, til Linda og Cathrine, ble sett i sammenheng.

- Men navnet til Cathrine er nevnt i saken til Linda.

- Kjente dere til identiteten til de anmeldte?

- Bare Munkhtsetseg Mongolbuu .

- Hva gjorde dere for å finne Mongolbuu?

- Det ble gjort et arbeid her. Blant annet oppsøkte vi adresser. Men vi lyktes ikke i å finne henne, forteller Kristiansen.

- Hva med «Dagva»?

-Dagva er ikke registrert som anmeldt i saken, men han blir omtalt.

NYTT LIV: Nå har Cathrine (19) norsk pass, jobb og nye venner i Norge. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
NYTT LIV: Nå har Cathrine (19) norsk pass, jobb og nye venner i Norge. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Ville ikke brukt tolken

- Mongolbuu innrømmer jo ovenfor Dagbladet å ha skaffet falske visum til de to jentene da de ble smuglet til Norge som skøyteløpere.

- Ja. Jeg har registrert dette gjennom Dagbladets artikler.

- Visste dere at tolken var i kontakt med Mongolbuu og miljøet som sto bak smuglingen?

- Nei. Det ser ikke ut som vi var klar over det da. Normalt vil vi i forbindelse med etterforskningen finne ut av dette. Ved en eventuell ny etterforskning vil vi selvfølgelig også se nærmere på de påstander som fremkommer i forbindelse med tolken.

- Men er det i strid med reglene hvis tolken har kontakt med miljøet som kan ha stått bak de straffbare forholdene som ble anmeldt?

- Dersom en tolk hadde opptrått slik du beskriver, ville det vært et forhold som hadde medført at tolken ikke ville blitt brukt

- Tenker du at politiet kunne gjort mer i disse to sakene?

- Det kan hende at politiet burde brukt mer ressurser på denne saken, man finner ofte mer dersom man bruker mer tid. Ut i fra opplysningene vi hadde da, så kan det også hende at det var en riktig prioritering å ikke gå videre med disse to sakene. Men det er som sagt vanskelig for meg å si noe mer om de vurderinger som ble foretatt da saken ble etterforsket, sier Kristiansen fra politiet.