SAVNET I SKI IL: Petar Vukicevic var en svært populær trener i Ski IL Friidrett før han meldte overgang til SK Vidar tidligere i november. I Dagbladet mandag innrømmet han å ha bedt en kamerat om informasjon om ulovlige stoffer. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix
SAVNET I SKI IL: Petar Vukicevic var en svært populær trener i Ski IL Friidrett før han meldte overgang til SK Vidar tidligere i november. I Dagbladet mandag innrømmet han å ha bedt en kamerat om informasjon om ulovlige stoffer. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB ScanpixVis mer

- Ungene har nesten forgudet Petar

Friidrettsleder i klubben Vukicevic var trener i 25 år.

(Dagbladet): Det utløste storm da topptrener Petar Vukicevic i Dagbladet på mandag innrømmet at han hadde bedt en trenerkollega ved navn Srdjan Djordjevic om informasjon om forbudte stoffer. Det skjedde i en e-postutveksling i perioden 2001 - 2003.

- Alle trenere skaffer seg slik informasjon, sa Petar Vukicevic.

Han hevder imidlertid at annen dop-relatert informasjon er manipulert inn i e-postene av hans eks-kone i ettertid. De to delte tidligere e-postkonto.

Full granskning
Norges Friidrettsforbund iverksatte på bakgrunn av Dagbladets artikler gransking av saken, og ba tidligere denne uka om en skriftlig forklaring fra Vukicevic.

De ba ham også overlevere de omstridte e-postene. I går ble han kalt hjem til Norge fra treningssamling i Sør-Afrika slik at han kan forklare seg for forbundet.

En som har fulgt situasjonen tett de siste dagene er leder i Ski IL Friidrett, Stein Engen.

Vukicevic var nemlig tilknyttet hans idrettslag som trener helt fra han kom fra Serbia til Norge på slutten av 1980-tallet, til han forlot Ski IL for å bli trener i SK Vidar tidligere i november i år.

- Petar har vært en veldig viktig person for oss. Vi er en liten klubb, men har klart oss godt resultatmessig, og det er absolutt Petars fortjeneste, sier Stein Engen til Dagbladet.

Hovedansvar
Vukicevic har hatt hovedansvaret for hekk og sprint i Ski ILs friidrettsgruppe. Engen forteller at 56-åringen har vært en svært viktig mann for klubben.

- Nesten alle Petar har trent har snust på medaljer i junior-NM, og ungene har nesten forgudet ham. Han er en bestemt trener som nyter stor respekt blant utøverne, sier Engen, og legger til:

- Petar har jo vært involvert i flere andre klubber også, men vi har hele tiden sett på ham som «vår».

Vukicevic har i tillegg til sine egne barn og topputøvere Christina og Vladimir, trent flere ti-talls unge utøvere gjennom sin tid i Ski IL.

Sluttet nylig
Vukicevic jobbet lenge med barn helt ned til 11-årsalderen, men etter han flyttet fra Drøbak til Lommedalen for ti år siden, har han stort sett jobbet med utøvere fra 15-16-årsalderen.

- Petar sluttet hos oss like før han dro til Sør-Afrika på treningssamling, og uansett hva som skulle bli utfallet i saken som pågår, er han en trener som vil bli savnet i klubben. Det var med et tungt hjerte, men lettere lommebok vi lot ham gå, sier Engen.

Det var nemlig først og fremst på grunn av økonomiske årsaker Vukicevic forlot Ski IL til fordel for storklubben SK Vidar tidligere i november.

- Det koster penger å ha en profilert trener i klubben, og vi ble nødt til å tenke annerledes, sier Engen.

Høyt nivå
Friidrettslederen er imidlertid ikke i tvil om at Ski IL har mistet en ressurs.

- Det er kanskje bare to-tre andre hekk- og sprinttrenere på hans nivå i Norge. Han er utvilsomt en dyktig trener, og kan ikke erstattes uten videre, sier han.

Engen har fulgt Dagbladets avsløringer svært tett de siste dagene, men han ønsker ikke å si noe konkret om saken på nåværende tidspunkt.

LOT PETAR GÅ: Leder i Ski IL Friidrett, Stein Engen, lot Petar Vukicevic melde overgang til SK Vidar på grunn av økonomiske årsaker tidligere i november. Foto: Privat
LOT PETAR GÅ: Leder i Ski IL Friidrett, Stein Engen, lot Petar Vukicevic melde overgang til SK Vidar på grunn av økonomiske årsaker tidligere i november. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det er vanskelig å kommentere dette siden jeg bare kjenner saken gjennom media, sier han til Dagbladet.

«Smart metode»
Dagbladet publiserte i går en gjennomgang av de omstridte e-postene foretatt av to framtredende eksperter på anti-doping. De analyserte innholdet for Dagbladet, før saken ble kjent i media, og uavhengig av e-postenes bakgrunn og opphav.

Konklusjonen var at e-postene var skrevet av personer med inngående kjennskap til doping, og beskrev en «smart metode».

- Det som beskrives i e-postene er en form for doping ekspertmiljøene hører mange snakke om, men få er avslørt for, uttalte den danske eksperten Rasmus Damsgaard til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår finnes ikke e-posten der disse metodene beskrives i det materialet Petar Vukicevic har oversendt granskerne i friidrettsforbundet. En e-post med informasjon om konkrete blodverdier skal heller ikke befinne seg blant dokumentasjonen.

Petar Vukicevic har aldri vedkjent seg innholdet i disse e-postene. Vennen og idrettsmedisineksperten Srdjan Djordvjevic hevder også at e-postene er manipulert i ettertid.

Gjenopptar granskning
I går skrev Norges Idrettsforbund et brev hvor de ba Antidoping Norge om å gjenoppta granskningen av kontakten mellom trener Petar Vukicevic og kameraten Srdjan Djordjevic i det slovenske selskapet TMG-BMC.

Antidoping Norge har ifølge TV2 nå bestemt seg for å gjenoppta saken.

- Vi mottok et brev fra Inge Andersen i Norges Idrettsforbund. På bakgrunn av det brevet og informasjon som har kommet frem i media, har vi besluttet å se på saken på nytt. Det er det nå grunnlag for, sier leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, til TV 2 Sporten.

Les mer om saken her.