<b>FERDIG:</b> Aqua Blue Sports blå drakt blir ikke å se i hovedfeltet i 2019. FOTO: Tim de Waele/Getty Images
FERDIG: Aqua Blue Sports blå drakt blir ikke å se i hovedfeltet i 2019. FOTO: Tim de Waele/Getty ImagesVis mer

Unikt sykkelprosjekt legges ned

Aqua Blue Sport ferdig etter to sesonger.

(procycling.no): I en pressemelding publisert på Facebook og Twitter annonserte det irske prokontinentallaget Aqua Blue Sport at 2018-sesongen blir deres siste.

- Vi, Aqua Blue Sport, startet dette prosjektet over to år siden med en enorm ambisjon, entusiasme og optimisme til at vi faktisk kunne gjøre en forskjell. I løpet av året har vi funnet det stadig vanskeligere å få rittinvitasjoner og anerkjennelse fra rittorganisatorer på hvor unikt og godt støttet prosjektet vårt er.

Laget ble grunnlagt foran 2017-sesongen og fikk blant annet med seg Lars Petter Nordhaug på laget. Aqua Blue Sport skulle driftes på en utradisjonell og unik måte, og skulle bli «det første selvfinansierte laget» i sporten, ifølge dem selv.

(artikkelen fortsetter under)

I et eksklusivt intervju med procycling.no i oktober 2016 fortalte lagets eier Rick Delaney at han skulle betale for de to første åra for laget, før pengene fra nettsalg skulle sørge for videre finansiering.

- Ideen min er at elektronisk handel over nettet skal finansiere driften av dette laget. Vi skal bygge opp et nettsted som setter produsenter i kontakt med potensielle kjøpere. Om du trenger fem forskjellige ting, skal du kunne finne alt via vår plattform. Si at du skal bygge din egen sykkel, da kan kjøpe kjedet rett ifra Dublin, mens du bestiller setet fra en forhandler i London før du betaler for varene i handlekurven og sjekker ut av siden, fortalte han den gang.

LES OGSÅ: Slik er Aqua Blue-sjefens mesterplan

Fusjon med Van Aerts lag falt igjennom

Tidligere i august annonserte det irske laget i en pressemelding at de hadde kjøpt opp belgiske Sniper Cycling, og alle deres tilhørende eiendeler og ryttere.

Sniper Cycling står blant annet bak det belgiske prokontinentallaget Vérandas Willems-Crelan og med på lasset skulle også stortalentet og tre ganger sykkelcross-verdensmester Wout Van Aert.

- Wout vil be et stort tilskudd til Aqua Blue Sport-laget og vi er nå i forhandlinger med en rekke andre høyt profilerte ryttere til 2019-sesongen. Vi håper å annonsere disse signeringene snart, sa Delaney da nyheten ble kjent.

LES OGSÅ: Aqua Blue Sport kjøper Véranda’s Willems-Crelan

Sniper Cycling avviste imidlertid uttalelsene og tok klar avstand fra irenes pressemelding. I pressemeldingen mandag omtaler laget forhandlingene Sniper Cycling, omtalt som «et annet prokontinentallag».

- Aqua Blue Sport har forhandlet utrettelig med et annet prokontinentallag vedrørende et oppkjøp/partnerskap. Over de foregående ukene har vi lagt grunnlaget for enighet mange ganger, men dessverre fant ikke sunn fornuft veien. Vi trodde en rekke ganger at samtalene hadde avansert så langt at Pdet var gitt at det partnerskap ville bli utfallet. I dag, den 27. august, befinner vi oss nå i en posisjon der vi kategorisk kan si at alle forhandlinger er avsluttet.

Gikk ut mot «gutteklubb-mentalitet»

Som prokontinentallag har man vært avhengige av invitasjoner for å få delta i de største rittene, som er særdeles viktig eksponering, spesielt for et lag som skal livnære seg av netthandel.

I sin første sesong lyktes prosjektet til Delaney med å få invitasjoner til Vuelta a España, Liège-Bastogne-Liège, Tour of the Alps, Tour de Suisse, Tour de Yorkshire og Omloop Het Nieuwsblad. I 2018 gikk det imidlertid langt tråere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STOR SEIER: Stefan Denifl vant den 17. etappen i fjorårets Vuelta a España for Aqua Blue Sport. FOTO: Tim De Waele/Getty Images
STOR SEIER: Stefan Denifl vant den 17. etappen i fjorårets Vuelta a España for Aqua Blue Sport. FOTO: Tim De Waele/Getty Images Vis mer

Da også invitasjonen til Vuelta a España (som inviterte tre spanske lag, samt Cofidis - som er en stor sponsor av rittet) uteble i starten av april, sto man helt uten invitasjon til en Grand Tour i årets sesong.

LES OGSÅ: – Sykkelsporten er kontrollert av «gutteklubb-mentalitet»

Tidligere på vinteren hadde Delaney kritisert kulturen i sykkelsporten og manglende støtte til hans unike modell.

- Jeg er så forbannet på «prosessen», hva er uttakskriteriene? I fjor hadde vi ingen historikk å vise til og fikk noen fantastiske invitasjoner. I år har vi en positiv historikk å vise til og blir avspist med få eller ingen invitasjoner. Jeg investerer millioner i denne idretten og prøver å tilby noe litt annerledes når det gjelder finansiering for å prøve å holde sykkelsporten i live, skrev han i en melding på sin egen Twitter-konto.

- Gjort noen fundamentale tabber

Laget gikk også sin egen vei da de foran denne sesongen annonserte at de skulle kjøre på sykler fra 3T med bare ett drev foran, slik som er blitt normen i sykkelcross og terrengsykling.

Det bød imidlertid på langt flere problemer enn man hadde sett for seg, som også skal ha kostet laget flere resultater, før man etter hvert gikk tilbake til vanlig krank med to drev.

LES OGSÅ: Langet ut mot sykkelleverandøren

- Jeg antar det er fair å si at vi har gjort noen fundamentale tabber og dårlige vurderinger som til sjuende og sist dessverre har brakt våre ambisjoner på landeveien til en ende. Vi kommer så klart ikke til å gi opp lidenskapen vår med å skape et bærekraftig sykkellag og vil fortsette å bygge og utvikle vår e-handel-plattform for å gjøre det mulig for oss å vende tilbake landeveien uten lenker, en gang i framtida.

- Vi er utrolig stolt av våre prestasjoner over de to siste sesongen og vi skapte historie ved å bli Irlands første profesjonelle sykkellag, første irske lag til å delta i en Grand Tour og det første irske laget til å vinne en Grand Tour-etappe. Vi har hatt gleden av å få mange venner på denne reisen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!