Unison hyllest: - Sensasjonell

England cruiset videre til kvartfinalen i VM, mye takket være en brennhet 19-åring. Nå venter drømmekampen mot Frankrike.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

STORSPILTE: Englands (i midten) Jude Bellingham spilte en praktkamp mot Senegal. Foto: NTB
STORSPILTE: Englands (i midten) Jude Bellingham spilte en praktkamp mot Senegal. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • England - Senegal 3-0 (2-0)

DOHA (Dagbladet): Kun seier var godt nok for et samlet England, som fortsatt drømmer om at «Three Lions» skal gå til topps i et mesterskap igjen - for første gang siden VM på hjemmebane i 1966.

På papiret var ikke Senegal levnet store sjanser mot stjernegalleriet til Gareth Southgate, men fotball spilles som kjent på gressmatta - og i Doha har det skjedd store overraskelser tidligere i mesterskapet.

Senegal yppet seg tidlig og skapte noen store sjanser, men så viste England hvor nådeløse stjernene kan være, om du gir dem sjansen.

19 år gamle Jude Bellingham spiller sitt første VM for England og har allerede vist hvorfor Europas storklubber ligger langflate etter Borussia Dortmund-spilleren.

Steg, styrke, ro, overblikk, energi og kreativitet er stikkord som kan brukes om 19-åringen, som orkestrerte mye av det England foretok seg offensiv i store perioder.

Gary Lineker brukte et ord som «sensasjonell», Alan Shearer brukte ordet «enorm», mens Jamie Carragher er klar på at Bellingham og Phil Foden er de mest talentfulle spillerne i England-stallen.

Det er vanskelig å være uenig etter kveldens forestilling.

Harry Kane, som ble kåret til kampens beste spiller, skrøt også av sin lagkamerat på pressekonferansen etter kampen, da han fikk spørsmål om Bellingham er den beste lagkameraten han har hatt.

- Ja, han er helt der oppe. Jeg snakket varmt om ham på pressekonferansen i går. Han kan løpe, han kan utfordre spillere, han kan spille gjennombruddspasninger. Jeg liker Jude, han er moden for alderen. Alt jeg kan si er at han må fortsette å jobbe, fortsette å forbedre seg, sa Kane.

Foden forsøkte å tone ned skrytingen av Bellingham etter kampen, det gikk ikke helt etter planen.

- Jeg vil ikke hause ham opp for mye, fordi han er fortsatt ung, men han er en av de mest talentfulle spillerne jeg noensinne har sett. Han har ingen svakheter. Jeg tror han vil bli den beste midtbanespilleren i verden, sa Foden ifølge BBC

To raske mål

Senegal skapte et par store sjanser før hvilen, hvor blant annet Boulaye Diable stoppet av en sterk arm fra keeper Jordan Pickford og Ismaila Sarr sendte ballen over noen få meter fra mål.

Hadde det vært en tribunekamp hadde det afrikanske laget vunnet, for en stor gjeng bak det ene målet spilte høylytte trommer som drønnet gjennom stadion hele kampen. Den stemningen klarte ikke Senegal å kopiere på gresset.

England skapte knapt noe som helst, men plutselig vartet de liljehvite opp med et praktangrep. Phil Fodens touch, Harry Kanes gjennomspill, Jude Bellinghams ro og overblikk og Jordan Hendersons presise avslutning førte til den forløsende 1-0-scoringen.

Og nå våknet England for alvor.

Kane bommet først på en kjempesjanse da han hadde på seg den berømte ryggsekken i boksen, før samme mann fikk sjansen igjen. Denne gangen var det ikke noen tvil.

England kontret på overtid i første omgang. Bellingham kjørte sine kliv framover i banen og sendte ballen ut på kanten til Foden, som nærmest var i en to-mot-en situasjon. City-angriperen spilte ballen videre på motsatt side til Kane, som hamret inn 2-0 på nådeløst vis - hans første scoring i dette VM.

IDOL: Spillere fra det Australske landslaget møtte Messi etter å ha blitt sendt hjem fra VM av Argentina. Vis mer

Møter Frankrike

Før timen spilt var det ingen tvil om hvem som ville ta seg videre. Foden dro seg forbi sin oppasser og spilte ballen inn i boksen til en helt umarkert Bykayo Saka, som enkelt satte inn kveldens tredje scoring.

Dermed kunne manager Gareth Southgate også hvile et par stjerner for det som kommer.

Nå venter regjererende verdensmester Frankrike i kvartfinalen, etter at formspiller Kylian Mbappé og co. vant 3-1 mot Polen tidligere i kveld. Oppgjøret mot England har alle ingredienser til å kunne bli en klassiker.

P.S. Før kampen annonserte England at Chelsea-stjerne Raheem Sterling var utelatt av kamptroppen på grunn av et familieanliggende. Det skal dreie seg om væpnet ran av hjemmet, og vingen skal ha dratt hjem til England.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer