Halvard Hanevold:

Unison hyllest

Grundig, samlende og forbilledlig: Slik hylles Halvard Hanevold (49) av kolleger, lagkamerater og konkurrenter etter sin bortgang.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

I går ble det kjent at skiskytterlegenden og NRK-kommentatoren Halvard Hanevold (49) døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Siden har han blitt hyllet av både lagkamerater, kolleger og konkurrenter.

I skisporet hentet Hanevold hjem hele tre OL-gull og fem VM-gull. Siden han la skiene på hylla som 41-åring har han vært ekspertkommentator for NRK, foredragsholder, samt tjent millioner i aksjemarkedet.

Hanevold etterlater seg kone og to barn.

SISTE REISE: NRK-kollegene Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde reiste sammen med Hanevold til Frankrike så seint som forrige helg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SISTE REISE: NRK-kollegene Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde reiste sammen med Hanevold til Frankrike så seint som forrige helg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

NRK-kollegene

Noen av dem som var tettest på Hanevold fram til hans bortgang, var kollegene i NRK. Fra fredag til søndag var han sammen med dem i Frankrike for å kommentere rulleskirennet til Martin Fourcade.

En av dem var Andreas Stabrun Smith. Sammen ville de ha gått inn i sin tiende sesong som NRKs kommentatorduo denne høsten.

- Vi sa til hverandre på Gardermoen at «takk for turen, vi ses snart!». Denne beskjeden er ubegripelig, sa Smith til Dagbladet tirsdag kveld.

Han minnes Hanevold som grundig, både som idrettsutøver og ekspertkommentator.

- Men det er de gode samtalene rundt middagsbordet jeg først og fremst tenker på.

Også Ola Lunde var med på turen til Frankrike.

- Det er helt forferdelig tragisk. Han var med oss i NRK nå i helga i forbindelse med Fourcades løp nede i Frankrike, så dette kom som et forferdelig sjokk, sa Lunde til Dagbladet tirsdag kveld, og beskrev Hanevold som dedikert og hardtarbeidende.

- Han hadde ikke noe voldsomt skytetalent, men det er ingen som har jobbet bedre enn han, og det er nok derfor han ble olympisk mester også.

DØDE: Disse kjente personene har gått bort så langt i år. Vis mer

Også NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid jobbet sammen med Hanevold i NRK. Hun anslår at de har reist verden rundt sammen i 30 år.

- Det er forferdelig. Jeg skjelver, og skjønner det egentlig ikke, sa hun til Dagbladet tirsdag kveld.

Også hun beskriver ham som grundig.

- Jeg kjente ham godt. Han var en analytiker og matematiker som gikk igjennom alle scenarioer. Han var så nøye at folk vil ikke tro det. Halvard var supergrundig både som utøver og ekspert, og det var ikke tilfeldig at han ble god som han ble.

LAGKAMERATENE: Hanevold beskrives som den viktigste mannen å ha i et lag. Foto:
LAGKAMERATENE: Hanevold beskrives som den viktigste mannen å ha i et lag. Foto: Vis mer

Lagkameratene

Den tidligere skiskytteren Egil Gjelland vant OL-gull i Salt Lake City i 2002 sammen med Hanevold, Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen. Til Dagbladet fortalte han tirsdag kveld at han har hatt kontakt med Hanevold helt siden 1995.

Sist gang de møttes var under verdenscupen i Holmenkollen i slutten av mars.

- Han var en helt fantastisk fyr, og var alltid hardtarbeidende og ga seg aldri. Alle som var på lag med ham hadde det veldig moro, fortalte Gjelland.

Også Lars Berger var lagkamerat med Hanevold i mange år på det norske landslaget. De to vekslet blant annet med hverandre da Norge gikk inn til VM-gull på stafetten i 2009.

- Jeg husker ham som en kjernekar. Han var en kjempekar å være på lag med, være konkurrent med og være venn med, sa Berger til Dagbladet tirsdag kveld.

GULL: Seinest i 2010 vant Hanevold OL-gull. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GULL: Seinest i 2010 vant Hanevold OL-gull. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Emil Hegle Svendsen minnes Hanevold som et stort forbilde.

- Du var en fantastisk lagkamerat og et stort forbilde. Det er ufattelig trist at du er borte. Hvil i fred, min venn! skriver han på Instagram.

Seks av Hanevold åtte VM- og OL-gull kom i lagkonkurranser. Hans tidligere trener på landslaget, Torgeir Bjørn, omtaler Hanevold som den aller viktigste personen å ha i et lag.

- Han var limet i landslaget da jeg var trener. Vi hadde løpere som Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og andre som satte standarden på mange ting, men det var Halvard som var den samlende i laget, sa han til Dagbladet tirsdag kveld, og tilføyet:

- Hvis det var store ting og diskusjoner, sto han fram som en leder og som samlet gruppa.

I SPORET: Både som idrettsutøver og ekspertkommentator beskrives Halvar Hanevold som grundig. Foto: Samuel Kubani / AFP / NTB Scanpix
I SPORET: Både som idrettsutøver og ekspertkommentator beskrives Halvar Hanevold som grundig. Foto: Samuel Kubani / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Konkurrentene

Verdensstjerna Martin Fourcade, som Hanvold var i Frankrike for å kommentere i helga, omtaler Hanevold som briljant.

- I mitt første verdenscuprenn var han den første skiskytterstjerna jeg gjenkjente. Han smilte alltid, men sluttet aldri å utforske. En utrolig atlet og et briljant hode. Mine tanker går til Sandra og deres familie, skriver han i et innlegg på Instagram.

Også den russiske Anton Sjipulin minnes Hanevold på Instagram.

- Jeg er helt knust etter å ha mottatt beskjeden om at den legendariske Halvard Hanevold er død i en alder av 49 år. Han var et av mine forbilder da jeg var ung, og det var en stor ære å kjempe i samme løype som ham under OL i Vancouver i 2010. En fantastisk atlet og person. Hvil i fred, Halvard, skriver han.