Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

United advarte mot Fergie-arvtaker ved børsnotering

I kveld kan United skrive stygg historie.

SVAK UNITED-START: Manchester United har slitt etter at Alex Ferguson ga seg som manager før sommeren. I kveld kan United ga på sitt tredje strake tap. Foto:   AFP PHOTO / ANDREW YATES
SVAK UNITED-START: Manchester United har slitt etter at Alex Ferguson ga seg som manager før sommeren. I kveld kan United ga på sitt tredje strake tap. Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES Vis mer

• Fotballstudio kl 20.45: Manchester United - Sjakthar Donetsk og sju andre Champions League-matcher

(Dagbladet): For 41 år siden tapte Manchester United tre hjemmekamper på rappen, under legendariske sir Matt Busby.

I kveld kan United gå på sitt tredje tap på en drøy uke. Det har aldri skjedd før i klubbens historie, ikke en eneste gang på på 135 år.

- Aldri, ja. Nettopp. Det er sjuke ting som skjer med United nå, hvilke statistikker som ryker, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad til Dagbladet.

- Alle rekker som Alex Ferguson bygde opp ryker nå. Jeg skjønner det er vondt å være United-fan.

231 sider De røde djevlene er akterutseilt i kampen om ligatittelen, David Moyes første 15 seriekamper har gitt 22 poeng. Det er 17 mindre enn i fjor, Alex Fergusons siste sesong som United-sjef.

At sir Alex' etterfølger kunne finne på å slite med å fylle skoene til skotten er ikke en overraskelse for eiere og nøkkelpersoner i Manchester United.

Akkurat managerskiftet ble beskrevet som en åpenbar risiko allerede sommeren 2012. Da ble Manchester-klubben børsnotert i New York, og et prospekt på 231 sider ble overlevert børskommisjonen i USA.

Under overskriften «risikofaktorer» ble nettopp avhengigheten av Alex Ferguson nevnt ettertrykkelig.

- Enhver etterfølger til vår nåværende manager får nødvendigvis ikke like mye suksess som vår nåværende manager. Og en nedadgående kurve i førstelagets resultater kan påvirke vår evne til å tiltrekke og holde på både trenere og spillere, står det i prospektet.

Wikestad tror likevel ikke United-ledelsen så for seg en foreløpig 9. plass.

Worst case
- Ingen hadde forusett så dårlige resultater, dette nærmer seg worst case-scanarioet for United. Men denne denne formen er utenfor topp 4 definitivt innefor rekkevidde. Det er umulig å vinne ligagullet, uansett hvordan de snur og vender på det, sier Wikestad.

Nylig rykket Uniteds ferske styreformann Ed Woodward ut, han er ikke bekymret for en sportslig nedtur.

PRESSET: Manchester United-manager David Moyes bør snu trenden og vinne mot Sjakthar i kveld. Foto: REUTERS/Phil Noble
PRESSET: Manchester United-manager David Moyes bør snu trenden og vinne mot Sjakthar i kveld. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

- Selv om du kjemper hardt og mislykkes, vil folk fortsatt møte opp på kamp, og de vil fortsatt kjøpe drakter. Virkeligheten er at du ikke alltid kan vinne, sa styreformannen.

I prospektet tegnes det opp et enda mer dystert bilde av framtida ved dårlige resultater - målt opp mot Fergusons smått ufattelige trofékapring over 26 år.

Der slås det fast at plasseringen i ligaen direkte påvirker økonomien i klubben og pengestrømmen inn til Old Trafford. For både salg av klubbprodukter, mediarettigheter, billetter og VIP-plasser er avhengig av et vinnerlag.

Til og med et skrekkeksempel for fansens ble tegnet opp før børsnoteringen.

- Inntektene faller betydelig dersom førstelaget vårt rykket ned fra (eller ikke fikk adgang til) Premier League, Champions League eller Europa League.

Minimumskrav Selv med tap i kveld er United videre til neste runde, 16-delsfinalen, i Champions League. Men det er deltakelse i Champions League neste sesong som Wikestad tror blir avgjørende for Moyes, på tross av at han sitter på en seksårskontrakt.

- Den dagen Champions League ikke er mulig for United er Moyes' dager talte. Jeg tror det er minimumskravet for United som klubb, sier TV 2-kommentatoren.

Wikestad tror United uansett manager er og blir et topplag, på sikt.

- Jeg tror Manchester United alltid vil komme tilbake uansett. Men det kan godt hende det blir uten Moyes. United-fansen har hatt suksess i mange år, så de får leve med at alt ikke går på skinner nå. Men jeg tror ikke United som klubb kan leve med å ikke være i Champions Leage.

EKSPERT: TV2-ekspert Kasper Wikestad.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EKSPERT: TV2-ekspert Kasper Wikestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer