HOLDT I FIRE MINUTTER: Owen Hargreaves sier han hadde to muskelstrekker allerede før han fikk beskjed om å spille mot Wolves, og at han forsøkte å komme seg gjennom en omgang uten å sprinte. Men det gikk helt galt, og etter fem minutter måtte han byttes ut etter sin første ballberøring. I garderoben brøt han sammen i tårer. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
HOLDT I FIRE MINUTTER: Owen Hargreaves sier han hadde to muskelstrekker allerede før han fikk beskjed om å spille mot Wolves, og at han forsøkte å komme seg gjennom en omgang uten å sprinte. Men det gikk helt galt, og etter fem minutter måtte han byttes ut etter sin første ballberøring. I garderoben brøt han sammen i tårer. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

- United brukte meg som forsøksdyr

Hargreaves sier han ble feilbehandlet og måtte spille mot sin vilje.

(Dagbladet): Etter å ha blitt gitt opp av Manchester United kunne Owen Hargreaves knapt fått en bedre start på karrieren hos byrival Manchester City.

17 minutter inn i debuten klinket han inn et langskudd fra over 20 meter, og det var et godt svar på tiltale til alle som har avskrevet ham som fotballspiller.

For mange har trodd han har vært ferdig - trolig er sir Alex Ferguson blant dem - og at de alvorlige kneproblemene har vært mer på tross av enn på grunn av den medisinske oppfølgingen i United.

Det spørs hva Ferguson tenker når han leser det åpenhjertige intervjuet Hargreaves har gjort i The Guardian i dag.

Feilslått behandling
Der gir 30-åringen sin versjon av hva som egentlig har skjedd de siste tre årene der han ikke har spilt - og dommen over Uniteds medisinske apparat er strengt tatt nådeløs. Ikke bare det, Hargreaves hevder han måtte spille mot sitt ønske i den famøse kampen mot Wolves sist høst, da han hinket ut bare fire minutter inn i comebacket.

At han beskriver de aller fleste menneskene i United som «herlige» drukner nok litt i den store sammenhengen.

- Jeg har vært en forsøksdyr for en rekke behandlinger, sier Hargreaves til The Guardian.

Han sikter først og fremst til de mange injeksjonene han har fått i kneet, og at det hadde stikk motsatt effekt enn det han ble forespeilet. På de verste dagene var han knapt i stand til å gå, og på spørsmål om knespesialistene som har reddet karrieren hans har sagt at behandlingen han fikk i United var helt feilslått, svarer Hargreaves:

- Absolutt.

- Føltes som jeg var laget av glass
Den amerikanske spesialisten Richard Steadman er en viktig årsak til at Hargreaves nå er tilbake på banen, og han har uttalt at engelskmannens kne er «de verste jeg har sett i mine 35 år i yrket». Det sier det meste om hvor ille situasjonen var, og Hargreaves angrer på at han stolte så blindt på det han ble fortalt av Uniteds medisinske apparat.

Etter den første sesongen i klubben, der han spilte en sentral rolle da klubben vant både Premier League og Champions i 2008, returnerte han til pre-season en uke tidligere enn de andre for å få injeksjoner i kneet.

- De sa at jeg ville være klar til starten av oppkjøringen, men etter det kom jeg meg aldri tilbake på beina. Senene (i kneet) ble aldri det samme. De sa at senene var helt fine, men jeg følte det som jeg var laget av glass.

- Håndterte United situasjonen feil?

- Du må spørre dem. Det var noen avgjørende faser. Vi behandlet det, og det ble betydelig verre etter injeksjonene. Det spilte åpenbart en stor rolle. I utgangspunktet måtte jeg klare meg selv, som var utrolig frustrerende. Det ble operasjon, og 18 måneder var borte, sier Hargreaves.

Første gang han var tilbake på banen var et ubetydelig innhopp i det 89. minutt mot Sunderland i nest siste kamp i 2009/2010-sesongen.

Dømt til å mislykkes
Neste gang var i november i fjor - da Hargreaves til manges store overraskelse plutselig var i startoppstillingen mot Wolves. Det endte tragikomisk, og Hargreaves gikk ut med strekk på baksiden av låret etter sitt første spark på ballen.

Selv sier han at han ga beskjed om at han ikke var spilleklar, og at han ikke var i stand til å spurte. Egentlig var han overrasket over at han holdt så lenge som han gjorde.

- Jeg startet kampen med to muskelskader, men jeg skulle aldri vært der i utgangspunktet. Folk som ser det utenfra må jo si: «Faen, han er laget av glass». Men jeg vet ikke om mange mennesker i verden som kunne deltatt i noen sport med to strekkskader.

Målet hans var uansett å komme seg helberget gjennom 1. omgang, men det var sjanseløst. Og han skjønner at det høres komisk ut at han ikke kunne løpe for full maskin.

- Jeg varte ikke engang fem minutter. Jeg var ikke overrasket. Jeg hadde fortalt dem at jeg hadde et problem med hamstringen, som åpenbart var sant. For å være ærlig er jeg overrasket at det ikke smalt allerede på oppvarmingen.

Sir Alex Ferguson antydet etter kampen at det var angsten som ødela for Hargreaves, og at de måtte sette ham inn på laget fordi både Ryan Giggs og Paul Scholes var skadet.

Men ifølge Hargreaves var han altså alt annet enn kampklar. I ettertid kunne han ønske han hadde våget å si nei.

- Det var vanskelig. Jeg ønsket å spille, de ønsket at jeg skulle spille. Det var 70 000 på tribunen, og hvis jeg hadde trukket meg, ville det sett ut som om jeg ikke ville spille. Jeg tenkte: «Jeg vil forsøke å spille, jeg vil bare la være å sprinte».

Hargreaves bannet kraftig, så kraftig at det høres tydelig gjennom skjermen, da han ble byttet ut. På vei til spillertunnelen var han fast bestemt på å ikke halte, og inne i garderoben brøt han sammen i tårer.

Skryter av City
Han innrømmer at han har vært misunnelig når han har sett andre spillere bevege seg uanstrengt rundt uten problemer, men nå føler han for første gang på mange år at han er der han skal være.

30-åringen sier han nok trengte et sceneskifte, og at klubbskiftet har gjort ham godt.

- Folkene i City har vært fantastiske, og det er derfor jeg har kunnet spille allerede.

- Jeg har hatt en stor operasjon. Nå må vi bare være smarte. Det må være en naturlig progresjon. Funksjonaliteten min er veldig bra, helt topp, men jeg er dessverre ikke 18 år lenger, så jeg trenger mer behandling og mer tid i treningsrommet for å være forberedt til hver økt, sier han til The Guardian.

FIKK INJEKSJONER I KNEET: Hargreaves sier det bare gjorde vondt verre, og at knespesialistene han har oppsøkt har sagt at behandlingen United ga ham var helt feilslått. Foto:  EPA/ROBIN PARKER
FIKK INJEKSJONER I KNEET: Hargreaves sier det bare gjorde vondt verre, og at knespesialistene han har oppsøkt har sagt at behandlingen United ga ham var helt feilslått. Foto: EPA/ROBIN PARKER Vis mer