United Colors of Norway

Daniel Braaten kalt «lillebror» av John Carew lørdag. I morgen kan landslagets «brødreflokk» telle tre: Alex Valencia starter trolig på høyrekanten mot Skottland.

Felles for dem alle er at en av foreldrene deres er norsk, mens den andre kommer fra et helt annet kontinent : John Alieu Carew (26) har norsk mor og gambisk far. Daniel Omoya Braaten (23) har norsk mor og nigeriansk far. Alex Marcel Valencia (25) har colombiansk mor og norsk far.

-  Signaleffekt

Storebror er ikke i tvil om at Valencia glir rett inn i brødreflokken:-  Klart det er rom for en til, sier John Carew til Dagbladet.Det var under lørdagens 3- 2-seier over Slovenia Carew døpte spissmakker Braaten til «lillebror». Gårsdagens landslagstrening, samt ønsket om å komme rundt Skottlands lavtliggende backer, tyder på at Alex Valencia supplerer søskenflokken i morgen.-  Gjerne det, sier Start-vingen.-  Jeg synes det er fint at vi har folk med forskjellig bakgrunn på laget. Men nå tror jeg ikke fargen på huden avgjør hvem som spiller, sier Valencia. -  Hvis det er noe vi har fått medfødt, så kan det være fysikken. Teknikken får du av å trene.John Carew er ikke i tvil om at det betyr mye - for mange - dersom Norge i morgen for første gang mønstrer tre fargede spillere. -  Det har en stor signaleffekt. Det at jeg og Daniel spilte sammen på lørdag var noe alle ungdommer - uansett kjønn og hudfarge - kunne legge merke til. I morgen kan vi bli tre. Klart det er kjempebra, sier han.

-  Lite rasisme

-  Det er som det skal være ellers i samfunnet: et fargerikt fellesskap.Også Daniel Braaten ser at det trioens prestasjoner for landslaget kan gi ringvirkninger:-  Det er veldig positivt, sier han når vi spør om han tror brødreflokken kan være forbilder for andre. -  For mange er det fint å se typer som kommer seg fram, selv om de kanskje har en problemfylt bakgrunn, sier Braaten, som presiserer at han aldri har følt hudfargen har vært noe hinder for ham. Det samme sier Alex Valencia:-  Rasisme er ikke noe stort problem, i hvert fall ikke i norsk fotball. Det kan ha mye med John å gjøre.

-  Jeg blir glad

Daglig leder ved Senter mot etnisk diskriminering, Ella Ghosh, er svært glad.-  Fotball betyr mye for massevis av mennesker. Landslaget assosieres med noe nasjonalt. Når tre av spillerne spiller for Norge, aksepteres de som norske - selv om de ser annerledes ut, sier hun. -  Vi på senteret vet at en del folk med etnisk minoritetsbakgrunn diskrimineres i arbeidsmarkedet, at noen unge ikke lykkes på skolen og at mange voksne sliter med økonomien. Men dette er ikke den eneste sannheten - det finnes også mange som lykkes og har det bra. At «brødretrioen» blir støttespillere mot Skottland, mener hun viser to ting:-  1. At det finnes mulighet til å lykkes selv om man er ung og haren annerledes hudfarge enn de fleste nordmenn. 2. At det finnes områder i samfunnet hvor alle behandles likt, uansett bakgrunn, sier Ghosh.-  Derfor blir jeg glad når jeg hører dette.

 BROTHERS IN ARMS:  John Carew, Daniel Braaten og Alex Valencia kan alle stille fra start mot Skottland i morgen. Et god signaleffekt for det flerkulturelle Norge i rødt, svart og blått, et ganske så flott flagg det også. Foto: Arnt E. Folvik
BROTHERS IN ARMS: John Carew, Daniel Braaten og Alex Valencia kan alle stille fra start mot Skottland i morgen. Et god signaleffekt for det flerkulturelle Norge i rødt, svart og blått, et ganske så flott flagg det også. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer