DRØMMER OM NYE EIERE: Manchester United-supporterne har gjennom vinteren markert stadig sterkere motstand mot klubbens nåværende eiere, blant annet signalisert gjennom «Green and Gold-kampanjen». BBCs undersøkelser, gir dem enda større grunn til bekymring.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
DRØMMER OM NYE EIERE: Manchester United-supporterne har gjennom vinteren markert stadig sterkere motstand mot klubbens nåværende eiere, blant annet signalisert gjennom «Green and Gold-kampanjen». BBCs undersøkelser, gir dem enda større grunn til bekymring.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren StaplesVis mer

United-eierne har hemmelige lån på fire milliarder

Skylder nå totalt 10.

||| (Dagbladet): Manchester Uniteds supportere har gjennom vinteren og våren trappet opp kampen mot klubbens amerikanske eiere, den Florida-baserte Glazer-familien.

Nå har BBCs graveredaksjon Panorama gått Glazer-imperiet nærmere etter i sømmene. Undersøkelsene har avdekket nesten fire milliarder nye grunner for supporterne til å bekymre seg for hvilke konsekvenser den tyngende gjelden kan få for Englands største klubb.

I et dokumentarprogram, som vises på BBC i morgen, kommer det nemlig fram at Glazer-familien har opparbeidet seg en gjeld på 1,1 milliarder pund (10,6 milliarder norske kroner). Det er 3,8 milliarder kroner mer enn hva som tidligere har vært kjent.

Verdiløse kjøpesentere
De hittil ukjente gjeldstallene stammer fra familiens kjøpesentervirksomhet, First Allied Corporation, som er én av deres tre hovedeiendeler ved siden av United og NFL-laget Tampa Bay Buccaneers.

Selskapet er ikke børsnotert, og registrert i amerikanske stater med et lovverk som sikrer begrenset innsyn i virksomheten. Likevel oppdaget den London-baserte analytikeren og Manchester United-supporteren Andy Green at det heftet lån ved 63 av 64 First Allied-kjøpesentere etter at disse kjøpesenterlånene ble satt sammen med andre typer lån og solgt som pakker på verdipapirmarkedet.

De fleste av disse lånene ble tatt opp i investeringsbanken Lehman Brothers, hvis kollaps sommeren 2008, var en av de utløsende faktorene for den globale finanskrisen. Glazer-lånene, som ble tatt opp da markedet var på topp og på sitt mest risikovillige, levde imidlertid videre på tross av Lehman-konkursen.

Dette, i kombinasjon med sviktende omsetning og fallende verdier i markedet for næringseiendom, betyr at egenkapitalen i First Allied er tapt, og selskapet i prinsippet verdiløst.

- De lånte mer penger da markedet var på topp til oppblåste priser. Disse menneskene forteller oss at vi ikke trenger å bekymre oss for gjelda til Manchester United fordi de er strålende foretningsfolk. Men i kjernevirksomheten sin i USA, har de gjort absolutt alt feil, sier Green.

I sine undersøkelser, fant Green ut at Glazer-familien hadde tatt opp nye lån på 25 kjøpesentere det siste halvåret før de kjøpte Manchester United i 2005. Oppkjøpet ble finansiert med 500 millioner pund i lånte midler og 272 millioner pund i kontanter. Siden den gang har United-gjelda vokst til over 700 millioner pund (cirka 6,7 milliarder kroner).

- Henter fra klubbkassa
Selv anslår Glazer-familien at de sitter på eiendeler verdt over to milliarder pund (cirka 19,1 milliarder kroner), og at de i så måte ikke har problemer med å innfri sine forpliktelser.

Men med en verdiløs kjøpesenterkjede, er det få andre steder å hente penger til å betjene gjelden med enn fra Manchester United.

Derfor trekker mange supportere den slutning at det nødvendigvis må gå på bekostning av hva som kan investeres i klubben, særlig sett i lys av at United ennå ikke har brukt noe av pengene de mottok for Cristiano Ronaldo i fjor sommer. Og det på tross av at både manager sir Alex Ferguson og klubbdirektør David Gill har sagt at det er over 800 millioner kroner tilgjengelig til nye spillere.

United-gjelda øker stadig, og i sommer må klubben ut med ytterligere 680 millioner kroner for å betale ned gjelda Malcolm Glazer har pådratt klubben.

Årsaken til den ekstra gjeldsbelastningen er et såkalt PIK-lån klubben Glazer tok opp året etter han kjøpte klubben i 2005. Renten på høyrisikolånet økes i sommer til 16,25 prosentpoeng. Det koster klubben 680 millioner i ekstrarenter fram til oppgjør i 2017.

Det er penger holdingselskapet Red Football trolig kommer til å hente rett ut fra klubbkassa, ifølge BBCs kilder tett på Glazer-familien.

Nekter å selge
Ikke virker de veldig lystne på å realisere gevinsten de har hatt på kjøpet av klubben heller.

I mai kunne engelske aviser avsløre at Glazer-familien angivelig hadde takket nei til et bud på 14 milliarder kroner fra investorer fra Midt-Østen.

Forrige uke la også den mye omtalte gruppa «Red Knights» planene om å presentere et tilbud til amerikanerne på is, fordi verdien på klubben er blitt blåst opp så mye at et oppkjøp er blitt mindre realistisk.

FORHATTE: Den amerikanske Glazer-familien - her ved Avram (t.v.) og Joel Glazer - er sterkt uønsket blant Manchester Uniteds supportere, men har avvist et hvert oppkjøpsforsøk.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
FORHATTE: Den amerikanske Glazer-familien - her ved Avram (t.v.) og Joel Glazer - er sterkt uønsket blant Manchester Uniteds supportere, men har avvist et hvert oppkjøpsforsøk.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer