NY JOBB?: Jose Mourinho blir ifølge britiske aviser etterfølgeren til Louis van Gaal i Manchester United. Flere melder at Mourinho blir klar fra sommeren. Foto: NTB Scanpix
NY JOBB?: Jose Mourinho blir ifølge britiske aviser etterfølgeren til Louis van Gaal i Manchester United. Flere melder at Mourinho blir klar fra sommeren. Foto: NTB ScanpixVis mer

«United er gale hvis de ansetter Mourinho»

Fordelene og ulempene.

(Dagbladet): José Mourinho (53) skal ifølge britisk presse være så godt som klar for Manchester United fra sommeren.

Mourinho fikk sparken som Chelsea-manager i desember og nå skal personer tett på portugiseren ha bekreftet at Manchester er neste stoppested.

Telegraph-spaltist Charlie Eccleshare er krystallklar:

«Manchester United er gale hvis de ansetter Mourinho», skriver Eccleshare og ramser opp seks punkter:

• Spillestilen bryter med tradisjonene.

• Ingen planer om talentutvikling.

• Ikke noe dynasti.

• Dårlig PR.

• Store kostnader.

VAR KRITISK: Sir Bobby Charlton har tidligere uttalt at han ikke er Mourinhos største fan. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF
VAR KRITISK: Sir Bobby Charlton har tidligere uttalt at han ikke er Mourinhos største fan. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF Vis mer

• Ingen garanti for suksess.

Ifølge spanske El Confidencial er partene i ferd med å signere en kontrakt som gir Mourinho over 190 millioner kroner i året fram til 2019. Det er nettstedet Sportwitness som gjengir innholdet.

Ansvarlig redaktør for United.no, Dag Langerød, er har et noe mer positivt syn enn Eccleshare.

- Det jeg tenker på kort sikt er at det bare er én manager som kan spre litt frykt inn i Manchester City-leiren. Jeg tror City har vært fornøyd med utviklingen - de har penger og får snart Pep Guardiola. Mange tror kanskje de vil dominere engelsk fotball framover. Derfor tror jeg Mourinho er en mann som kan spre litt frykt i City om han blir United-sjef i sommer, sier United-redaktør Langerød til Dagbladet.

- Er du positiv til Mourinho?

- Det er vanskelig å gi et konkret svar. På lang sikt er det usikkert. Han har aldri hatt stor suksess over en lengre periode, men jeg tenker også at det gagne United å komme seg opp og fram raskt. Mourinho er en mann som kan gi umiddelbar suksess og tenk om han kan bringe klubben opp til å kjempe mot Barcelona og Bayern i Europa, sier Langerød.

Meningene om José Mourinho har stort sett alltid vært delte. Han hadde enorm suksess i Porto (2002-04), fikk sving på Chelsea (2004-07), tok Inter til Champions League-triumf (2008-10), hadde blandede resultater i Real Madrid (2010-13) og opplevde en berg-og-dal-bane i Chelsea-comebacket (2013-15).

Legende var kritisk Mourinho var også koblet til Manchester United-jobben da sir Alex Ferguson takket for seg i 2013. Da var det sterke krefter i United, med blant annet sir Bobby Charlton, som var kritiske. Charlton fortalte at Mourinho var uegnet som United-manager mye takket være de utenomsportslige skandalene som fulgte portugiseren.

Blant annet stakk Mourinho daværende Barcelona-assistent Tito Vilanova i øyet under El Clásico i 2011.

- En United-manager ville aldri gjort noe sånt. Mourinho er en god trener, men lengre enn det vil jeg ikke gå, sa Bobby Charlton til The Guardian i 2012.

Charlton er en klubblegende og har de siste åra hatt en direktør- og ambassadør-rolle.

- Jeg kan ikke se for meg Mourinho her. Han har talent, men dersom han kommer, vil filosofien og ungdomslagene aldri bli det samme igjen, sa Charlton til Telegraph i 2009.

Spaltist Eccleshare er også kritisk til at Mourinhos filosofi ødelegger Uniteds tradisjoner med å utvikle egne talenter i akademiet.

- Fra «Busby Babes» til «Class of 92», og til og med til dagens unge som Cameron Borthwick-Jackson og Jesse Lingard har klubben satset på egne talenter. Så langt i karrieren har Mourinho ikke brydd seg om utvikling. Under sine to perioder i Chelsea fikk han ikke fram én eneste spiller fra akademiet til førstelaget. Hvis United vil beholde sin identitet, er det katastrofalt å ansette Mourinho, skriver Eccleshare.

- Vinne kamper United.no-redaktør Langerød er også skeptisk til Mourinhos talentarbeid.

- Det kan alltid brukes mot Mourinho og mange er selvsagt kritiske av den grunn. Mitt inntrykk er at også supporterne er delte i synet på Mourinho som Uniteds neste manager. Om personligheter som Alex Ferguson og Bobby Charlton er kritiske, så er det neppe det som avgjør til slutt, sier Langerød.

- Det er nok Ed Woodward (United-direktør) som sitter med mest makt. Det er sikkert mange valg som Bobby Charlton er uenig i. Men mitt poeng er at innerst inne så vil alle det samme: Nemlig å spille god fotball og vinne fotballkamper, sier Langerød.

Manchester United møter Sunderland på bortebane førstkommende søndag.

Les også: Slik ble Mourinho «The Special One».