United er solgt

Styret i Manchester United har gått med på å selge klubben til mediemilliardæren Rupert Murdoch for mer enn åtte milliarder kroner. Salget ble offentliggjort på børsen i London i dag.

Prisen er den høyeste noensinne for et fotball-lag. Avtalen gikk i boks sent i går kveld, melder nyhetbyrået AP.

Kan stoppes

Fotballfolket i England er ikke glade for at mediegiganten får kontrollen over verdens mest populære lag. Under kveldens oppgjør mellom United og Charlton kommer lagets tilhengere til å demonstrere både før, under og etter kampen. Blant annet planlegges det ett minutts stillhet i sorg over Murdochs overtagelse.

Mange håper at Murdoch ikke får lov til å kjøpe klubben fordi det kan stride mot prinsippet om fri konkurranse: Før salget går i boks, må overtagelsen godkjennes av klubbens aksjonærer og landets myndigheter.
Statsminister Tony Blair har de siste dagene sagt at landets konkurransetilsyn vil se på saken.

Blandede følelser

Styreformann i Uniteds skandinaviske supporterunion, Hans Lokøy, vet ikke helt hva han skal mene om at favorittklubben nå er solgt:

- Jeg er usikker og sitter igjen med blandede følelser. For hva er egentlig Murdochs formål med oppkjøpet? Og vil dette gå ut over supporterne, spør Lokøy. Han er redd for at Manchester Uniteds sjel forsvinner.

- Styreformannen (Martin Edwards, red.adm.) er født og oppvokst i klubben. Nå selger han aksjene sine til en som ikke interesserer seg for fotball. Har han latt klubben seile sin egen sjø for å tjene penger, lurer Lokøy. Han har holdt med United siden tidlig på 70-tallet.

Penga rår

Lokøy lengter tilbake til den tida da fotball var fotball.

- Nå er det penga som rår og dagens salg er bare et nytt ledd i kapitaliseringen av fotballen, sier Lokøy.

Han understreker at det fremdeles ikke er helt sikkert at salget går i orden:

- Konkurransetilsynet kan si nei, så også generalforsamlingen i klubben. Alt tyder imidlertid på at salget går gjennom, melder Lokøy.

Protester

Salget provoserer i England:

- Nå blir Murdoch sittende på begge sidene av bordet: På den ene siden byr han for å få TV-rettighetene til fotballkamper. På den andre siden kan han sitte og avvise eller godta bud på retten til å sende United-kamper. Dette er ikke rettferdig, sier politikeren Joe Ashton til AP.

Den engelske avisen The Mirror skriver i dag at Manchester United er blitt solgt til «den røde djevelen» (Sold To The Red Devil).

Den tidligere United-manageren Tommy Docherty sukker:

- Jeg tviler til og med på at han (Murdoch, red.anm.) vet hvor Old Trafford er, sier Docherty.

<B>SOLGT:</B> Mediemagnaten Rupert Murdoch kjøpte i dag Manchester United for over åtte milliarder kroner.<br>