Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

United-fansen hadde ikke hørt om Rashford. Dette er alt om deres nye spissjuvel

Har vært i United siden han var åtte år.

(Dagbladet): For selv de spesielt interesserte, har Marcus Rashford vært et forholdsvis ukjent navn. Til og med på Manchester United-fansens eget forum, ble det stilt spørsmål om hvem spilleren var da han fikk sin første debut på benken for laget i november.

Ikke så rart, med tanke på at spissen bare er 18 år, og gradvis har bygget seg oppover i klubbens egne rekker.

Da han i utgangspunktet var med på benken mot Midtjylland i forrige uke, ble han brått kastet til ulvene da Anthony Martial måtte ut med skade under oppvarminga. Debuten bestod han med glans, da han scora to mål for hjemmelaget, og med det ble Uniteds yngste scorer i europeisk konkurranse.

I helga fikk han sin Premier League-debut, hvor han scora to mål og ga assist på det tredje i 3-2-seieren over Arsenal, og har virkelig fått fart på karrieren.

Negativt for Rooney? Etter sine to gode innhopp, får unggutten ikke ufortjent skryt, og har blitt hyllet i sosiale medier. Mandag hadde også den engelske avisa Manchester Evening News en kommentar av journalisten Samuel Luckhurts, som tror Wayne Rooney er den eneste som vil oppleve Rashford-suksessen som negativ.

- Rask, energifull og presis. Rashfords fire første United-mål har kjennetegnene til en naturlig avslutter, og han har en så målt mentalitet at han ikke skal ende opp som en middelmådig spiller, som Federico Macheda, en annen akademispiss som slo til i sine to første United-kamper, skriver Luckhurts i sin kommentar.

I FLETCHER MOSS RANGERS: Marcus Rashford, nummer to fra venstre på bakerste rad, etter en turnering med laget i 2005. Foto: Fletcher Moss Rangers/privat
I FLETCHER MOSS RANGERS: Marcus Rashford, nummer to fra venstre på bakerste rad, etter en turnering med laget i 2005. Foto: Fletcher Moss Rangers/privat Vis mer

Luckhurst mener spissen både i kampen mot Midtjylland og Arsenal, var en trussen fra starten. Det er noe av grunnen til at det kan gå utover Rooney.

- Når Wayne Rooney returnerer, vil angrepet med Rashford og Anthony Martial være så uimotståelige som de kan være. Kapteinen vil kanskje ikke være glad for slik konkurranse, skriver Luckhurst.

Var for liten Rashford er fra Manchester, og har vært United-supporter fra han var en liten gutt. Allerede som sjuåring var han svært ettertraktet, og skal ha takket nei til både Liverpool og Everton for å spille for United. I stedet gikk han til de rødkledde fra Fletcher Moss Rangers, hvor han hadde vært siden han var ni år. Da hadde han trent med både United og Manchester City fra han var åtte.

Klubbens daglige leder, Ron Jamieson, sier til Manchester Evening News at Everton var svært gira på å få unggutten til de blåkledde. Så gira at de hadde Everton-speidere på hver eneste kamp under en turnering i 2005, for å få Rashford til klubben.

- Men han (Rashford) var ikke så keen på det. Og det var ikke foreldrene heller, sier Jamieson til avisa.

Flere store profiler har starta sin karriere i Fletcher Moss Rangers. Deriblant Wes Brown og Danny Welbeck, i tillegg til Rashfords nåværende lagkamerater Cameron Borthwick-Jackson og Tyler Blackett.

Manchester Citys ungdomsakademi så på Rashford, men mente han var for liten. Ifølge Jamieson var spissen liten av vekst til han var 14 år.

- Svært selvsikker Jamieson mener at han kunne se stjernepotensialet i Rashford allerede da spissen var seks år.

TAKKET FOR TILLITEN - OG MÅLENE: Rashford og Louis van Gaal måtte takke hverandre etter kampen i går. Rashford takket for tilliten, van Gaal for ungguttens to mål. Foto: AFP / OLI SCARFF
TAKKET FOR TILLITEN - OG MÅLENE: Rashford og Louis van Gaal måtte takke hverandre etter kampen i går. Rashford takket for tilliten, van Gaal for ungguttens to mål. Foto: AFP / OLI SCARFF Vis mer

- Vi hadde noen hjemmekamper, og to eller tre så halvgode ut, men med Marcus var det måten han spilte ballen rundt på banen. Han var svært selvsikker, men det som slo meg mest var måten han spilte ballen på. For en seksåring å komme seg forbi en spiller, og så score med slik nøyaktighet. Jeg har aldri sett et barn på hans alder gjøre det så godt, og han gjorde det igjen og igjen.

Unggutten har blitt beskrevet som en energisk spiss, som kan spille i flere forskjellige roller. Rashford skal ha øye for spektakulære mål, og kan være en stor trussel. Han har også hatt en eksplosiv utvikling, og har utvikla seg enormt de siste 18 månedene.

Lønnsforhøyelse Tidligere denne sesongen fikk Rashford vist seg fram i UEFA Youth League, hvor han scora to ganger mot PSV Eindhoven, i tillegg til en straffescoring mot Wolfsburg. Sitt første U21-mål fikk han like før jul, da han scora i 6-1-seieren over Leicester. I U18-serien denne sesongen skal Rashford ha scora elleve mål.

Forhåpentligvis vil de gode resultatene fra både ungdoms- og a-lag gi unggutten mer penger i kassa.

Mandag meldte aviser som Telegraph og Daily Mail en lønnsforhøyelse til Rashford. Ifølge avisene skal 18-åringen tjene rundt 1000 pund (drøye 12 600 norske kroner med dagens kurs, journ. anm.) i uka for øyeblikket, men United skal være svært interesserte i å tilby en ny og bedre kontrakt.

Telegraph mener United ønsker å tilby en kontrakt verdt rundt 20 000 pund (252 800 kroner) i uka, mens Daily Mail skriver at klubben vil tilby 15 000 pund i uka (189 600).

LUFTIG SVEV: Her scorer Rashford sitt andre mål for kvelden i kampen mot Arsenal, søndag. Foto: Reuters / Jason Cairnduff
LUFTIG SVEV: Her scorer Rashford sitt andre mål for kvelden i kampen mot Arsenal, søndag. Foto: Reuters / Jason Cairnduff Vis mer

Uansett hvorvidt disse tallene stemmer, vil nok Rashford øke i lønn. Men han er ikke i nærheten av Wayne Rooney riktig ennå, som i fjor lå på lønnstoppen i Premier League med sine 195 millioner kroner i året.

SITT ANDRE EUROPALIGA-MÅL: Mange kunne ikke tro sine egne øyne da Marcus Rashford satte sitt andre mål mot Midtjylland, forrige uke. Foto: Graham Chadwick
SITT ANDRE EUROPALIGA-MÅL: Mange kunne ikke tro sine egne øyne da Marcus Rashford satte sitt andre mål mot Midtjylland, forrige uke. Foto: Graham Chadwick Vis mer