PROTESTER: Mange United-fans brukte sesongavslutningen til å vise avsky for klubbeieren utenfor Old Trafford. Foto: AFP/ANDREW YATES
PROTESTER: Mange United-fans brukte sesongavslutningen til å vise avsky for klubbeieren utenfor Old Trafford. Foto: AFP/ANDREW YATESVis mer

United-gjelda øker med 680 millioner i sommer

Supporterne reagerer kraftig.

||| (Dagbladet): Sesongens siste kamp på Old Trafford ble markert med røyk- bomber, protestplakater og flybannere med følgende budskap til Manchester United amerikanske eiere: «Glazer out».

I dag får United-fansen enda en dårlig nyhet. The Times skriver at klubben må ut med ytterligere 680 millioner kroner for å betale ned gjelda Malcolm Glazer har pådratt klubben.

Ifølge den britiske avisa frykter fansen at Glazer-familien tar pengene fra klubbens drift, slik at det blir minimalt igjen til spillerforsterkninger.

Høy gjeld, høy rente
Årsaken til den ekstra gjeldsbelastningen er et såkalt PIK-lån klubben Glazer tok opp året etter han kjøpte klubben i 2005. Renten på høyrisikolånet økes i sommer til 16,25 prosentpoeng. Det koster klubben 680 millioner i ekstrarenter fram til oppgjør i 2017.

Den høye satsen skyldes at United fra og med august etter all sansynlighet har mer enn fem ganger så høy gjeld som bruttooverskudd. Nå spekuleres det i at United-eierne vil ta et stort utbytte fra klubben for å betale ned det dyre lånet.

Også The Sun skriver om de ekstra 680 millionene klubben må punge ut, og Manchester United Supporter Trust-leder Duncan Drasdo er ikke overrasket.

RØYKBOMBE: United-fansen røykla utsiden av Old Trafford før kampen mot Stoke. Foto: AP/Tim Hales
RØYKBOMBE: United-fansen røykla utsiden av Old Trafford før kampen mot Stoke. Foto: AP/Tim Hales Vis mer

- Dette er problemet med Glazerne. De har sløst bort hver eneste penny supporterne har betalt for billetter i løpet av de fem årene de har eid klubben, sier Drasdo.

MUST har lagt fram et regnestykke på sin hjemmeside, der beregnes rentekostnader og honorarer til omlag fire milliarder kroner.

United har ikke kommentert opplysningene om gjeldsøkningen, i vinter ble det anslått at eierselskapet Red Football Joint Venture Ltd skylder 6,9 milliarder.

Full tillit til Glazer-familien
Seinest på en pressekonferanse i USA i natt sa United-direktør David Gill at han har full tillit til Glazer-familiens forretningsmodell. Manager Alex Ferguson tror klubben kjøper maks én spiller i sommer, men det skyldes ikke at klubben mangler penger.

- Det kommer kanskje en signering, men det er ikke enkelt i det nåværende klimaet. Markedet er veldig vanskelig, sier Ferguson.

KJØPER MAKS ÉN SPILLER: Sir Alex Fergusons sier at klubben vil investere beskjedent i nye spillere i sommer, fordi markedet er vanskelig. Foto: AFP/ANDREW YATES
KJØPER MAKS ÉN SPILLER: Sir Alex Fergusons sier at klubben vil investere beskjedent i nye spillere i sommer, fordi markedet er vanskelig. Foto: AFP/ANDREW YATES Vis mer

Supporterorganisasjonen Red Knights ønsker å kjøpe United fra Glazer-familien, for opptil 13,3 milliarder, men har til nå blitt kontant avvist av amerikanerne.

BILLETTBOIKOTT: United-fansen er blitt oppfordret til å utsette kjøpet av neste års sesongbilletter, for å ramme Malcolm Glazer - her avbildet på en falsk dollarseddel. Foto: AFP/PAUL ELLIS
BILLETTBOIKOTT: United-fansen er blitt oppfordret til å utsette kjøpet av neste års sesongbilletter, for å ramme Malcolm Glazer - her avbildet på en falsk dollarseddel. Foto: AFP/PAUL ELLIS Vis mer