United-kjennere regner Rooney som tapt

- Det er isfront, sier fanzine-redaktør Andy Mitten til Dagbladet.

TROR ROONEYS DAGER PÅ OLD TRAFFORD GÅR MOT SLUTTEN: Wayne Rooney kom inn de siste 20 minuttene mot West Bromwich i helga, uten at han greide å redde laget han har spilt for siden 2004. I januar kan fjorårets store spiller i Premier League være tapt for United. Foto:  EPA/FOTOSPORTS/ROBIN PARKER
TROR ROONEYS DAGER PÅ OLD TRAFFORD GÅR MOT SLUTTEN: Wayne Rooney kom inn de siste 20 minuttene mot West Bromwich i helga, uten at han greide å redde laget han har spilt for siden 2004. I januar kan fjorårets store spiller i Premier League være tapt for United. Foto: EPA/FOTOSPORTS/ROBIN PARKERVis mer

||| (Dagbladet): Om noen hadde antydet for en uke siden at Wayne Rooney kunne forlate Manchester United i januar, ville vedkommende trolig talt for døve ører.

Nå virker en snarlig Rooney-exit mer og mer som et realistisk scenario.

Og denne gangen er det ikke bare tabloidavisene som er overbeviste om at det har oppstått en alvorlig rift mellom sir Alex Ferguson og Uniteds største stjerne - også de som kjenner klubben bedre enn de fleste tror Rooneys dager på Old Trafford snart er talte.

Andy Mitten, som er redaktør for fanzinet «United We Stand» og forfatter av United-boka «Glory, Glory», sier til Dagbladet at spekulasjonene i avisene ikke er langt unna sannheten.

- Det er realistisk at Rooney ikke er der i januar. Den oppfatningen er basert på fakta, ikke på rykter, og det er flere grunner til det. Rooney er ikke den første store spilleren som gjennomgår en tøff periode på banen, men her har kommunikasjonen med manageren brutt sammen og det er isfront. I tillegg har du agenten hans, som ikke skygger unna noe for å skaffe Rooney den beste økonomiske avtalen.

- Har du egne kilder på dette?

- Ja, selvfølgelig, sier Mitten til Dagbladet.

- Halve Manchester visste om utroskapet
Spetakkelet startet med utroskapsavsløringene i september, og Ferguson valgte å utelate Rooney fra troppen mot Everton noen dager senere, angivelig for å spare ham for hetsen som ventet.

Men i etterkant har United-manageren gjort det samme flere ganger, både til bortekampene mot Sunderland og Valencia, og han benket Rooney til helgas 2-2-kamp mot West Bromwich.

Ferguson har oppgitt en angivelig ankelskade som forklaring, en opplysning Rooney dementerte da han velvillig stoppet opp i mixed zone og gjorde noe så sjeldent som å snakke med journalister etter Englands kamp mot Montenegro i forrige uke.

Andy Mitten er usikker på akkurat hva som har vært mest ødeleggende for forholdet de to imellom.

- Men jeg tror ikke Rooney plutselig er blitt en dårlig person. Om han stikker kommer nok begge parter til å gi en versjon som passer dem best, sier han.

-BASERT PÅ FAKTA: Redaktøren for fanzinet «United We Stand», Andy Mitten, sier det er realistisk at Rooney ikke er i Manchester United i januar. Foto: YouTube
-BASERT PÅ FAKTA: Redaktøren for fanzinet «United We Stand», Andy Mitten, sier det er realistisk at Rooney ikke er i Manchester United i januar. Foto: YouTube Vis mer

Han anser det som svært lite sannsynlig at Ferguson ble overrumplet av utroskapsavsløringene.

- Halve Manchester visste hva som skjedde. Vi skrev om den saken i mars, men nevnte ingen navn ettersom vi ikke hadde pengene til å kunne bevise det. Hvis Ferguson ikke visste om det vil det overraske meg stort.

- Tåler Manchester United å miste Wayne Rooney?

- Det er hardt slag, men United har kvittet seg med store spillere før, og de har alltid kommet seg raskt videre. Ferguson er viktigere enn noen spiller. Samtidig har dynamikken endret seg de siste årene: Før hadde United masse penger å bruke. Det har de ikke lenger, sier Mitten til Dagbladet.

Lanserer tre teorier
Ole P. Pedersen er leder for Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb. I en kommentar på united.no har han langt på vei avfunnet seg med tanken på at Rooney forsvinner, under tittelen «Farvel, Rooney».

Han lanserer tre teorier på hvordan isfronten mellom manager og spiller kan ha oppstått:

• At Rooney ikke forberedte Ferguson på utroskapssaken som ville komme, eller diskuterte saken med ham. 

• At Rooney ikke har vist vilje til å kutte ut dårlige vaner utenfor banen, som røyking og alkohol.

• At Rooney ikke godtok reaksjonen fra Ferguson etter utroskapsavsløringen, da han ble satt ut av laget, og mest alvorlig: At han satte manageren i et svært dårlig lys da han avslørte ankelskadebløffen til Ferguson.

Til Dagbladet sier Pedersen at det er viktigere for United å beholde manageren enn stjernespissen.

- Måtte jeg valgt én av dem ville jeg definitivt valgt Ferguson, selv om han er i slutten av sin managerkarriere. Han er fortsatt en unik manager med enorme kvaliteter. Man havner fort i uføret om man velger en spiller foran en manager, da starter man en prosess man aldri vet hvor ender. Manageren må være den som styrer, unntaket kan bare være dersom hele spillergruppa er mot manageren, sier han.

Supporterlederen sier han ikke sitter på mye innsideinformasjon, og i hovedsak baserer kommentaren sin på det han har lest i diverse aviser og United-fanziner.

«FARVEL, ROONEY»: Lederen for Uniteds skandinaviske supporterklubb mener Rooney har begått et grovt tillitsbrudd mot sir Alex Ferguson. Foto:  EPA/LINDSEY PARNABY
«FARVEL, ROONEY»: Lederen for Uniteds skandinaviske supporterklubb mener Rooney har begått et grovt tillitsbrudd mot sir Alex Ferguson. Foto: EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer

Rooneys ankelskadedementi etter Montenegro-kampen betegner han imidlertid som et grovt tillitsbrudd.

- Det verste er hvordan han så åpent motsier Fergusons forklaring på hvorfor han ikke har spilt. Vi kan bare spekulere, men det mest sannsynlige er at Ferguson har sagt til Rooney: «Nå får du noen uker fri, og jeg kommer til å si at det skyldes ankelskaden». Når Rooney ikke er med på det selv, er det et veldig stort tillitsbrudd mellom spiller og manager, mener han.

Han legger ikke mye vekt på det Ferguson sa mot slutten av forrige uke, da han sa Rooneys uttalelser til pressen «prellet av som vann på gåsa».

- Vi må skille det Ferguson sier til mediene og det han sier intert. Han er ikke så opptatt av å fortelle utad hva han mener.

Ronaldo-reprise?
Etter 2-2-kampen mot West Bromwich gjorde Ferguson det klart overfor dem som ønsket et TV-intervju at han ikke kom til å svare på spørsmål om Wayne Rooney.

Også det er blitt tolket som at det er store knuter på tråden.

Det mange supportere spør seg om er selvsagt hvor mye United svekkes om Rooney forsvinner, kanskje allerede når det neste overgangsvinduet åpner i januar. Riktignok har han bare scoret ett mål for United siden han skadet han seg mot Bayern München i mars, men på sitt beste har Rooney vist at han er en toppspiss, noe 34 mål i alle turneringer forrige sesong viste med all tydelighet.

Et eventuelt salg av Rooney nå, som har kontrakt fram til sommeren 2012, kan trolig gi United minst en halv milliard kroner. Men vil Ferguson i så fall få bruke pengene på å hente nye, store navn, eller vil historien etter Cristiano Ronaldo-salget gjenta seg, da United bare brukte smuler av rekordsummen på drøye 800 millioner kroner på nye spillere.

- Hva tenker du om fortsettelsen for United uten Rooney?

- United må komme seg til Champions League for å betale rentene på lånene, og da må de ha et godt lag på banen. Selger de Rooney håper jeg det skjer så snart som mulig. Det er helt ulevelig å ha en stjernespiller som ikke vil være der. Altnernativet er å benke ham i ni måneder ut sesongen, og det kan de ikke. Hvis han nå aktivt ønsker seg bort håper jeg det blir i januar. Selger de Rooney, er jeg sikker på at Ferguson får kjøpe den han ønsker. Alternativet vil koste mye mer, tror Pedersen.

- Tror de rir stormen av
Redaktøren for medlemsbladet United-supporteren, Lars Morten Olsen, har stort sett fått eksklusive intervjuer med Ferguson siden tidlig på 90-tallet. Han tror fortsatt Rooney blir værende i klubben.

- Personlig tror jeg de greier å ri stormen av. Hvis det er en konflikt vil det alltid bare være én vinner, og det er Ferguson. Men hvis noen skal kunne klare å få skuta på rett kjøl igjen, og roe situasjonen, tror jeg nettopp det er han, sier Olsen til Dagbladet.

Han er imidlertid klar på én ting:

-HALVE MANCHESTER VISSTE: Andy Mitten sier at det var en kjent sak i Manchester allerede i mars at Wayne Rooney hadde bedratt sin kone Coleen på ny. Her er ekteparet fotografert i Praha tidligere denne måneden. 
AFP PHOTO/DAVID MALIK/BLESK
-HALVE MANCHESTER VISSTE: Andy Mitten sier at det var en kjent sak i Manchester allerede i mars at Wayne Rooney hadde bedratt sin kone Coleen på ny. Her er ekteparet fotografert i Praha tidligere denne måneden. AFP PHOTO/DAVID MALIK/BLESK Vis mer

- Er det noe Ferguson ikke tolerer, så er det illojalitet. Jeg velger å tro at Rooneys uttalelser etter Montenegro-kampen handlet mest om sleivete ordbruk, og det tror jeg ikke Ferguson oppfatter som å illojalitet.

- Men det rapporteres at Rooney uvanlig nok stoppet opp i mixed zone og snakket villig med alle som ville høre?

- Det er litt spesielt, det er jeg enig i.

- Tror du Ferguson har satt ham ut av laget av hensyn til skaden, for å straffe ham eller for noe annet?

- Jeg tror Ferguson ser at Rooney har trengt en pause. Rooney selv er så gæren at han ikke ser selv når han trenger en pust i bakken, han vil spille hver kamp, sier Olsen.

Tror Rooney kan havne i City
Andy Mitten er ikke like sikker:

- Jeg tror det startet med at han ville straffe ham (da Ferguson utelot Rooney fra troppen mot Everton), ved å ta fra ham det han liker aller best. Men nå tror jeg det stikker enda dypere, sier han.

- Tror du han kan havne i Manchester City?

- Det er bare fire klubber som har råd. City er én av dem, sier Mitten, og trekker fram Real Madrid, Barcelona og Inter som de tre andre.