Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

United kjøpte klubbens største angrepstrussel. Så presenterte Bruno Peres seg

Torino-backen er klar for større oppgaver etter to imponerende sesonger i Serie A.

BLOMSTRET SEINT:  Bruno Peres har imponert på høyrebacken til Torino etter at Darmian dro til Manchester United. Foto: Giuseppe Maffia/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
BLOMSTRET SEINT: Bruno Peres har imponert på høyrebacken til Torino etter at Darmian dro til Manchester United. Foto: Giuseppe Maffia/Demotix/Corbis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Da Manchester United kjøpte Matteo Darmian forrige sommer, mistet «The Granata» en nøkkelspiller. Blair Newman forklarer hvordan brasilianeren Bruno Peres på enkelt vis har fylt tomrommet etter backen.

Historien på 60 sekunder De siste to sesongene har Bruno Peres vokst til å bli en av de mest spennende spillerne i Serie A. Til tross for at han er en del av et Torino-lag som sliter, har den 26 år gamle vingbacken fengslet publikum med sine offensive løp, noe som har skapt fortjent interesse fra flere toppklubber - blant annet Paris Saint-Germain og Bayern München.

Han ble født i den historiske fotballbyen São Paulo, og erstattet først Danilo i Santos da høyrebacken dro til Porto i 2011. Han kom til Italia tre år etterpå, da skadeproblemer gjorde at han mistet plassen på laget i Brasil, og Torino betalte rundt 18 millioner norske kroner for ham.

Da spilleren kom til halvøya var det få som fikk det med seg, men Peres presenterte seg raskt, og har etablert seg som en av de beste vingbackene i landet. Han ser ut til å bli det nye innslaget i en lang rekke spillere som har brukt The Granata som et springbrett til større klubber.

Hvorfor du må vite hvem han er Da Darmian forlot Manchester United forrige sommer, mister Torino sin største angrepstrussel. Heldigvis har Peres fylt skoene til italieneren.

Brasilianeren fikk sitt gjennombrudd forrige sesong og skapte overskrifter med en fantastisk scoring i Torino-derbyet november 2014. Til tross for at Juventus vant kampen 2-1, vil den bli husket for Torino-backens magiske øyeblikk, da Peres løp over hele banen før han dunket ballen forbi Gianluigi Buffon. Spilleren selv omtaler scoringen som «øyeblikket som endret karrieren min».

Denne sesongen har Peres bygd videre på debutsesongen i Serie A, og har samtidig rettferdiggjort sin nye merkelapp som «den nye Cafu» med sine offensive løp på høyreflanken. Det er bare Romas Diego Perotti og Palermos Franco Vasquez - begge offensive midtbanespillere - som har driblet mer i Serie A denne sesongen.

Med tanke på Peres' tendens til å trekke innover i banen i stedet for å lage to mot en-situasjoner på kant, er han mye mer enn den typiske vingbacken. Løpene hans gjør at han ofte ender opp i en mer sentral playmaker-posisjon hvor han kan utfordre forsvarere, i stedet for å oppholde seg på kanten og slå innlegg. I den forstand er det mer sannsynlig at han følger i fotsporene til David Alaba, som den siste eksponenten for en rolle som blir stadig mer brukt: den omvendte backen.

Styrker I et land som elsker trebackslinjer og offensive vingbacker, kan Peres føle seg hjemme. Italia har vært en trygg plass for spillere som ham opp gjennom åra. Det begynte med Giacinto Fachetti helt tilbake i 1960-åra og har fortsatt til i dag.

Peres har tidligere uttalt seg om det å omstille seg til fotballkulturen i Italia:

- Her (i Italia) har jeg mye mer frihet til å angripe. Treneren bruker meg i en 3-5-2-formasjon, og det hjelper meg mye å være en offensiv spiller. Å ha de tre forsvarerne bak gir meg muligheten til å angripe.

Ettersom Peres er rask og eksplosiv, passer han perfekt inn i et lag som Torino, som foretrekker kontringsspill framfor et oppbyggende spill. Ved siden av å være lynrask, er han også vanskelig å stjele ballen fra; selv når dribleraidene hans virker å være mislykket, kommer han seg alltid unna med ballen i beina.

Det som noen har oppfattet som klønete flaks begynner å se mer og mer ut som taktisk intelligens. At ingen andre backer eller vingbacker i Italia har like mange vellykkede driblinger er ikke bare et bevis på Peres' teknikk, men også hans taktiske hjerne.

Svakheter Som med nesten alle backer med offensivt tankesett, stilles det spørsmål ved Peres' kvaliteter uten ball. Rollen hans innebærer å trekke høyt i banen og skape ting i stedet for å prioritere det defensive, noe som gjør det vanskelig å bedømme om han vil passe inn i andre systemer og fotballkulturer. Det er verdt å nevne at han sjeldent blir tatt på senga i det som er et ganske defensivt Torino-lag.

En annen bekymring er innleggsfoten. Ettersom han har en tendens til å trekke innover når han angriper, kan han jobbe mer med innlegg fra kanten. Han har bare fem målgivende pasninger siden han kom til Italia, og dersom han jobber med dette vil han kunne vise fram et mer variert spill, som vil gjøre ham mindre forutsigbar.

De sier Etter Peres' fantastiske løp og scoring mot Juventus forrige sesong, var Bianconeri-legende Claudio Gentile rask ute med å lovprise brasilianeren.

- Ved siden av å score et fantastisk mål, imponerte han med fart og trygghet, uttalte den tidligere italienske forsvareren.

- Jeg mener han er en kvalitetsspiller. Nå må han plassere seg selv på radaren til flere klubber - ikke bare italienske - og han må overbevise dem om at dette ikke bare var en engangshendelse.

Hva skjer nå? Torino pleier å selge sine største talenter årlig, noe som er bevist gjennom overgangene til Darmian, Alessio Cerci og Ciro Immobile, som dro til henholdsvis Manchester United, Atlético Madrid og Borussia Dortmund.

STORT ØYEBLIKK: Bruno Peres scorer et vakkert mål mot byrival juventus. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO / NTB Scanpix
STORT ØYEBLIKK: Bruno Peres scorer et vakkert mål mot byrival juventus. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO / NTB Scanpix Vis mer

Forrige november ble Peres enig om å skrive under på en kontrakt som binder ham til Torino fram til 2020. Hans forrige avtale gikk ut 2017. Forlengelsen av kontrakten handler realistisk sett om å øke spillerens overgangssum når overgangsvinduet åpner i sommer, og spekulasjonene rundt en overgang til klubber som Bayern, PSG, Roma og Inter øker.

Slik det ser ut nå, er Torino på nedre halvdel av Serie A-tabellen, og mens nedrykksspøkelset ikke ser ut til å besøke dem, kan de likevel gjøre sin dårligste ligasesong på mange år. Det kan føre til en svekket beslutning når det kommer til å forhandle med potensielle kjøpere.

Klubbpresident Urbano Cairo var åpenhjertig når framtida til Peres ble diskutert forrige måned.

- Vi signerte Bruno Peres for to millioner euro og i dag ville vi ikke solgt ham for 15 millioner euro, sa han, før han la til:

- For den summen får de ikke engang se på et bilde av ham.

I en alder av 26, har Peres mindre potensial enn et gjennomsnittsprospekt, men forbedringen og stabiliteten de siste åra indikerer at han er en spiller som blomstrer seint, med kvaliteten som trengs for å hevde seg på høyere nivå. Holdningene hans tyder på det samme. Når han blir spurt om muligheten for å dra til en større klubb, fokuserer han på sin egen utvikling.

- Jeg må jobbe for å forbedre meg og bli mer moden, da det er eneste måten å oppnå resultater på. Jeg lytter til alt min trener sier. Jeg har en lang vei å gå.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart