KAMP OM KANALER: Wayne Rooney, Ryan Giggs og Nani blir ikke å finne i TV-stua til mange Manchester United-tilhengene til høsten. Nå vil supporterklubben presse norske største kanaldistributør til enighet med rettighetshaver TV 2. Foto: AP/Jon Super
KAMP OM KANALER: Wayne Rooney, Ryan Giggs og Nani blir ikke å finne i TV-stua til mange Manchester United-tilhengene til høsten. Nå vil supporterklubben presse norske største kanaldistributør til enighet med rettighetshaver TV 2. Foto: AP/Jon SuperVis mer

United-leder ber norske fans si opp Canal+

For å få Premier League på Canal Digital.

||| • Slik får du sett Premier League: Avtaler med RiksTV, Altiboks og TV 2 Sumo

 (Dagbladet): Norske Premier League-fans kan gå en trist høst i møte, dersom de har kabel- eller parabol-TV via Canal Digital.

Canal Digital har ingen avtale med rettighetshaver TV 2 om å vise engelsk toppfotball til sine 2,3 millioner seere. Nå ønsker Manchester Uniteds norske supporterklubb å legge press på distributøren.

Ole P. Pedersen er leder for supporterklubben, og medlem av Supporterunions interessegruppe for TV-fotball. Han la ut en oppfordring til sine 40 000 United-medlemmer i dag, de må huske å si opp sine Canal+-kontrakter innen månedsskiftet.

- Dette er bare en påminnelse til medlemmene, om at det er oppsigelsestid dersom man skal si opp Canal+. Det er viktig at de som har Canal+ på grunn av Premier League sier opp abonnementet sitt, sier Pedersen til Dagbladet.

Vil hjelpe
I innlegget på United.no skriver Pedersen at det kan styrke sjansene for Premier League på Canal Digital dersom mange gir Canal+ en oppsigelse.

Canal Digitals manglende Premier League-avtale bekymrer mange engelske fotball-fans voldsomt, bare tre måneder før seriestart i England.

- En kundeflukt fra Canal+ er ikke det eneste som skal til for å sikre at Premier League distribueres via Canal Digital. Men det vil definitivt hjelpe, skriver Pedersen på United.no.

- Dere tror oppsigelser kan påvirke Canal Digital?

- Det er vanskelig å si, jeg kjenner ikke hvor mange abonnenter Canal+ har. Det som er viktig er at de som har Canal+ på grunn av Premier League må si opp abonnementet. Det kan være noen som ønsker å beholde Canal+ for spansk fotball, kanskje de synes det er verd 250 kroner i måneden.

Supporterunionen var fornøyd med det meste da TV 2 presenterte sitt opplegg for Premier League på tre HD-kanaler fredag, unntatt distribusjonen - altså tilgangen for folk med med kabel og parabol.

- Vi ønsker en konstruktiv dialog med Canal Digital, og det er viktig at våre medlemmer er klar over at man ikke får ett eneste minutt Premier League på Canal+, sier Pedersen.

Canal+ er deleid av Telenor, som igjen eier Canal Digital.

- Dette handler om tall, hvis 90 prosent av Canal+-kundene forsvinner, så er det alvorlig for Canal+ og eierne, sier Pedersen.

Han tror mange United-supportere ikke har fått med seg at Canal+ ikke lenger viser engelsk fotball.

- Jeg tror navnelikheten på kanal og distributør fort blir forvirrende for vanlige brukere, sier United-lederen.

Vurderer å mobilisere 100 000
Dagens oppfordring er ikke en supporteraksjon mot Canal Digital, understreker United-lederen. Den kan komme senere, via hele Supporterunionen for britisk fotball.

- Blir vi ikke lyttet til i samtaler med Canal Digital på denne siden av sommeren, må vi vurdere å mobilisere våre 100 000 medlemmer på et vis.

Kenneth Tjønndal Pettersen er informasjonsdirektør i Canal Digital. Fredag ba han supporterne om tålmodighet, i dag avviser han at folkets Canal+-avtaler påvirker forhandlingene.

- Vi distribuerer Canal+ på samme måte som vi distribuerer andre TV-stasjoner, derfor vil ikke en oppsigelse av Canal+ ha noen innvirkning på en avtale med TV 2. Canal+ er allerede på plass og nå ønsker vi TV 2 med sine nye fotballkanaler inn, skriver Tjønndal Pettersen i en e-post til Dagbladet.

Han legger til at Canal+ ikke bare har spansk fotball, men også italiensk Serie A, norske bortelandskamper, engelsk ligacup samt andre ligaer og fotballprogram.

Julaften hver kveld
-  Canal+ vil tilby et veldig godt internasjonalt fotballtilbud som mange vil finne interessant. Får vi plass til Premier League ved siden av dette, blir det julaften hver kveld, skriver Canal Digital-direktøren.

- Hva er siste nytt når det gjelder Premier League, er det bevegelser i forhandlingene med TV 2?

- Jeg kan bekrefte at det er forhandlinger.  

- Supporterunionen vurderer å mobilisere sine medlemmer, hva tenker dere om det?

- Det er TV 2 som sitter på rettighetene og vi ønsker å distribuere. Vi har veldig sammenfallende interesser med Supporterunionen og har derfor avtalt et møte med dem

Canal-+direktør Jonas Eriksson besvarte ikke Dagbladets henvendelser i dag.

PREMIER LEAGUE-LANSERING: Erik Thorstvedt og sportsjef  i TV 2, Bjørn Taalesen,  viste fredag fram planene for tre HD-kanaler med engelsk fotball til høsten. Foto: Morten Holm/Scanpix
PREMIER LEAGUE-LANSERING: Erik Thorstvedt og sportsjef i TV 2, Bjørn Taalesen, viste fredag fram planene for tre HD-kanaler med engelsk fotball til høsten. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer