Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Peter Schmeichel:

United-legenden slaktes for Russland-jobb: - Skitten sak

- Hans øredøvende taushet er bemerkelsesverdig.

I HARDT VÆR: Tidligere Manchester United-keeper Peter Schmeichel. Foto: NTB scanpix
I HARDT VÆR: Tidligere Manchester United-keeper Peter Schmeichel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skaper storm i Danmark at Peter Schmeichel (54) har tatt en jobb for den russiske TV-kanalen Russia Today (RT). I elleve programmer skal den tidligere Manchester United-keeperen promotere sommerens vertsbyer i fotball-VM.

Russia Today er en statsfinansiert TV-kanal og et talerør for president Vladimir Putin og Kreml. I ei tid da nervegass-attentatet i England skaper et anspent forhold mellom Russland og Vesten, blir Schmeichels jobb sett på som upassende.

Situasjonen for eks-spionen Sergej Skripal og datteren Julia var lenge uklar, men nå skal det gå bedre. Det frikjenner ikke Schmeichel, tordner kritikerne.

- Han selger sin kropp og sjel til russisk propaganda, sier den danske professoren Hans Bonde.

Avisa Ekstra Bladet skriver på lederplass:

- Schmeichel brukes - og misbrukes - i et storpolitisk spill. Som en nyttig idiot.

Ramaskrik

Fotball-VM arrangeres i perioden fra 14. juni til 15. juli. «The Peter Schmeichel Show» på Russia Today tar med seerne til hver av de elleve vertsbyene. Her får de vite hva som rører seg i byene.

UNITED-LEGENDE: Peter Schmeichel. Foto: NTB scanpix
UNITED-LEGENDE: Peter Schmeichel. Foto: NTB scanpix Vis mer

- José Mourinho og den ikoniske fotballspilleren fra Colombia, Carlos Valderrama, er også med, opplyser TV-kanalen.

I Danmark er det ramaskrik:

- Normalt pleier Peter Schmeichel å rope ganske høyt. Den øredøvende tausheten han har vist de siste ukene, er bemerkelsesverdig. Men vi forstår godt hvorfor keeperen holder seg tilbake. For han har en skitten sak, skriver Ekstra Bladet, som også kritiserer Michal Laudrup for å ha trenerjobb i Qatar.

- Selv om keeperen ikke kunne forutse balladen om nervegassen da han skrev kontrakt med RT, kunne han umulig være uviten om at Putin utfordrer hele den vestlige verden over en bred linje med sin aggressive framferd.

Ingen kommentar

Til dansk TV 2 sier Schmeichels manager, Mads Frederiksen, at eks-keeperen ikke har noen kommentarer til saken. Dermed får kritikerne fyre løs ufortrødent:

- Peter Schmeichel må som privatperson gjøre hva han vil. Men fordi han er en stor idrettsstjerne er han med på å tegne et glansbilde av Russland. Det reflekterer ikke hva Russland også er. Det skal han tenke over om han vil være med på å legitimere, sier politikeren Nick Hækkerup til TV 2.

Ekstra Bladet avslutter i sin leder:

- Vi forstår godt at den konservative Rasmus Jarlov stiller spørsmålet: «Er det ingen nedre grense for hva folk vil gjøre for penger?» Tilsynelatende ikke.

Peter Schmeichel spilte i Manchester United fra 1991 til 1999. Han har 129 landskamper for Danmark. I fotball-VM spiller Danmark mot Peru, Australia og Frankrike.

Til unnsetning

Selv om Schmeichel ikke vil uttale seg i saken, kommer den russiske ambassaden ham i Danmark til unnsetning. På Twitter skriver den:

- Det er besynderlig hvordan danske medier bruker de mest odiøse (hatefulle) Russland-eksperter i forbindelse med VM-dekningen. Vi er overrasket over bruken av ordet «kontroversiell» om programmet med den store, danske fotballspilleren Peter Schmeichel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!