KRITISERER: Gary Neville er misfornøyd etter at Manchester United har startet sesongen haltende. Foto: NTB Scanpix
KRITISERER: Gary Neville er misfornøyd etter at Manchester United har startet sesongen haltende. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gary Neville langer ut mot Manchester Uniteds klubbledelse

United-legendene til angrep på klubben: -Mistet verdier bygd opp over 100 år

De to tidligere Manchester United-heltene Rio Ferdinand og Gary Neville kommer med krass kritikk mot klubbens ledelse etter tapet mot West Ham.

Sju kamper inn i Premier League-sesongen har Manchester United like mange seire som tap i ligaen. Ni poeng er luka opp til de tabell-førende erkerivalene Manchester City og Liverpool.

Igjen er José Mourinho i trøbbel i sin tredje sesong hos en storklubb. Det har skjedd før, både i Real Madrid, Inter og Chelsea (to ganger). Portugiseren krangler med lagets største stjerne i Paul Pogba og har ikke funnet et system som får det beste ut av mannskapet sitt så langt denne sesongen.

- Du er nødt til å sørge for at det er harmoni i spillertroppen. Det går ikke bare på Jose. Det går begge veier og spillerne er nødt til å gå ut og spille. Hardt arbeid er det som kreves, det endrer seg aldri, sier Rio Ferdinand i sin ekspertrolle hos den britiske tv-kanalen BT.

Også Lars Morten Olsen, som er redaktør i det norske supporterbladet United-Supporteren mener Mourinho famler litt etter rett løsning om dagen.

- Han har kjørt noen forskjellige oppstillinger og formasjoner. Det kan se ut som han fortsatt ser etter den riktige løsningen, sier Olsen.

- Spillet og resultatene er for dårlige for en klubb som Manchester United som har vært vant til å være helt der oppe, gjennom hele Premier League-historien, men også før det, sier Arne Scheie.

Legendene reagerer

Selv om det er José Mourinho det stormer mest rundt i pressen er det ikke alle som mener han er mannen som må svare for den svake sesongstarten til storklubben. Tidligere United-høyreback og nåværende Sky-ekspert, Gary Neville, mener trøbbelet i klubben startet helt tilbake i 2015.

- Dette rotet startet da United sparket David Moyes etter åtte måneder og vi mistet all tilhørighet til verdiene klubben hadde vært bygd på i over 100 år. Det er ikke manageren, men den manglende fotballkunnskapen over ham. De virrer rundt uten noen form for plan, skriver Neville på Twitter.

- Jeg skjønner hva han mener, men etter min mening skulle de ikke ha ansatt Moyes i det hele tatt. Klubben er i store vanskeligheter, det er ingen tvil om det. Den store feilen, var at Gill ga seg samtidig som Ferguson. Han var en fotballmann og kjente markedet. Når to så store ledere ga seg samtidig var det nødt til å bli problemer, mener Olsen.

Samtidig som Ferguson gikk av tok også Manchester Uniteds administrerende direktør Gill en jobb i det engelske fotballforbundet FA. Siden da har klubben «bare» vunnet en ligacup, en FA-cup og Europa League. Ferdinand sier at klubben ikke har handlet om fotball de siste åra.

- Narrativet omkring klubben har ikke vært fotball. Det har handlet om alt som skjer utenfor banen. Det er ikke måten man driver en suksessfull klubb på, sier Ferdinand.

Det er også Lars Morten Olsen enig i. Som flere omkring klubben etterspør han en tydeligere oppbygging av den sportslige ledelsen i klubben, som Olsen mener er for svak.

- I det bladet som nettopp kom ut, skriver jeg på lederplass at klubben må ansette en sportsdirektør. Det kan være løsningen, ei bru mellom Woodward og Glazers på ene siden og manageren, uansett hvem det er, på den andre. Klubben trenger en person som kan legge en strategi og tenke langsiktig. Etter min mening har ikke Woodward den kompetansen, sier Olsen.

Benekter Zidane-samtaler

Mourinho er foreløpig Manchester-klubbens tredje manager siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake. Verken David Moyes, Louis van Gaal eller Mourinho har så langt vært i nærheten av å utfordre om en ligatittel.

Etter tapet mot West Ham i går skrev den britiske tabloidavisa Daily Mail at ansatte i klubben trodde at Mourinho kunne bli sparket i løpet av uka, og klubben måtte også ut og benekte at de var i samtaler med Zinédine Zidane om å ta over jobben.

- Det er en vond situasjon. Den dårlige starten i Premier League, intern uro og liten sportslig framgang. Manchester United er en gigantklubb, det blir et trøkk omkring spillerne og manager ulikt de fleste andre klubber, forklarer Arne Scheie.

Scheie, som er United-supporter tror de neste ukenes resultater blir avgjørende for Mourinhos eventuelle framtid som manager for de røde djevlene. Innad i supporterklubben i Norge er det ikke enighet om hva som bør skje med Mourinho, forteller Olsen.

- Jeg vil vel tro at det er splittet syn. Noen støtter Mourinho fortsatt, mens noen mener man kanskje bør se etter andre løsninger. Jeg har støtta Mourinho hele veien og gjør det fortsatt. Jeg ser resultatene, men jeg har fortsatt på ham og tro på at det skal bli bra, sier medlemsblad-redaktøren.

Arne Scheie konkluderer med at til tross for at det er lenge igjen av sesongen ser det ut som om serietittelen er nærmest uoppnåelig denne sesongen. Han er imidlertid sikker på at United igjen vil stå på toppen en gang i framtida.

- Det er seks år neste sommer siden sist de vant ligaen, tenk som tida går. Vi som har levd noen år vet at det har vært problemer i klubben før, men en ting er sikkert. United kommer tilbake, men måten det skjer på skal bli veldig spennende å se, sier Scheie.