- United må ha sett noe jeg ikke har sett

Talentspeider Tor Kristian Karlsen så Fergusons sjokkjøp på nært hold i går.

SAMMENSATT INNTRYKK AV BEBE: Men når Tor Kristian blir bedt om å samle alle inntrykkene av Bebes prestasjoner mot England U21 i går, sier han følgende:  - Han har ekstremt mye å bevise for å rettferdiggjøre prisen på sju millioner pund om han skal ha en karriere i en verdensledende fotballklubb. Foto: AP Photo/Tim Hales
SAMMENSATT INNTRYKK AV BEBE: Men når Tor Kristian blir bedt om å samle alle inntrykkene av Bebes prestasjoner mot England U21 i går, sier han følgende: - Han har ekstremt mye å bevise for å rettferdiggjøre prisen på sju millioner pund om han skal ha en karriere i en verdensledende fotballklubb. Foto: AP Photo/Tim HalesVis mer

||| (Dagbladet): Den spesielle bakgrunnen og den høye prislappen har gjort Bebe til sommerens kanskje mest fascinerende signering i europeisk toppfotball.

Nysgjerrigheten på hvilke kvaliteter som egentlig bor i 20-åringen er stor, men så langt har skeptikerne fått vann på mølla av rapporter om nedslående prestasjoner på trening. I dag ble han også utelatt fra Uniteds tropp til Champions League - selv om sir Alex Ferguson hadde én plass ledig.

I går spilte han 90 minutter for Portugals U21-landslag mot England U21. Den norske talentspeideren Tor Kristian Karlsen hadde tatt turen til Portugal for å se kampen, mest for å se de mange nye spillerne til vertene, men også litt for å se Uniteds nye 70-millionersmann på nært hold.

Karlsen fikk mange inntrykk å fordøye, men sammenfatter dem slik i én setning overfor Dagbladet:

- Han har ekstremt mye å bevise for å rettferdiggjøre prisen på sju millioner pund om han skal ha en karriere i en verdensledende fotballklubb.

- Obertan lysår foran
På sin blogg på TV 2 beskriver talentspeideren den 20 år gamle spissen som «fryktelig uferdig» og «forferdelig svak uten ball» - men også som en spiller med «enormt driv med ballen» og «til dels ekstreme kvaliteter».

Karlsen sier det er umulig å se bort fra prislappen på sju millioner pund når man skal vurdere hvorvidt det er forsvarlig av en klubb som United å hente en spiller med en slik CV og bakgrunn.

Og bruker Gabriel Obertan - som United hentet for tre millioner pund i fjor sommer - som et bilde på hvilket nivå han føler Bebe befinner seg med tanke på å bryte inn på Fergusons lag.

- Noen måneder før Obertan gikk til United så jeg ham i en lignende kamp mot England U21. Han var helt outstanding i den kampen, hadde et sted mellom 40 og 50 berøringer og terroriserte de engelske forsvarsspillerne. Han var helt klart den sterkeste av de franske spillerne. Hvis du sammenligner de to er Obertan lysår foran Bebe, sier Karlsen til Dagbladet.

- På hvilken måte?

- Det går på taktisk forståelse av spillet, hvor man gjør seg mest effektiv, vilje til å oppsøke ballen og bevegelse for å bli mest mulig involert i situasjonene. Der Obertan var en trussel i store deler av kampen, hadde Bebe to, tre momenter i løpet av 90 minutter som var spennende.

Viste glimt av klasse
I bloggen beskriver han hvordan Bebe før pause var «alarmerende sein til å lese oppspillene» i sin enslige spissrolle. Han trodde United-angriperen ville bli byttet ut i pausen, men i stedet kom han på banen igjen i en mer hengende spissrolle.

Og da fikk Karlsen også se elementer som kan gi United-fansen håp om at han har kvalitetene til å lykkes på Old Trafford.

Ved et par anledninger løp Bebe fra motspillerne med ballen i beina, og han sendte også en engelskmann ut for å kjøpe pølse med en frekk skuddfinte (se situasjonen på YouTube) etter en langt raid.

«Her overdriver jeg litt, men når han får plukke opp ballen dypt i banen med en åker av grønt foran seg kan drivet og en mot en ferdighetene minne om noe som Cristiano Ronaldo kunne ha funnet på da han var 18-19», skriver Karlsen.

- Slike formuleringer kan jo skape litt forventninger?

- Nå skrev jeg riktignok at jeg overdrev litt. Men jeg siktet til ferdighetene én mot én, kombinasjonen av fart, finter og skudd. Når han plukker opp ballen vet han ikke helt selv hva han skal gjøre, men han går mot mål og for avslutning. Han har en direkte stil Ronaldo også hadde da han var på samme alder, sier talentspeideren.

Rått talent ikke nok
Men glimtene av klasse Bebe viste var i Karlsens øyne langt fra nok til å overskygge det som skjedde resten av kampen.

MENER OBERTAN ER LYSÅR FORAN: Karlsen så Gabriel Obertan i en tilsvarende U21-kamp mot England i fjor, og synes kontrasten til Bebe var stor. Foto: AP Photo/Charlie Riedel
MENER OBERTAN ER LYSÅR FORAN: Karlsen så Gabriel Obertan i en tilsvarende U21-kamp mot England i fjor, og synes kontrasten til Bebe var stor. Foto: AP Photo/Charlie Riedel Vis mer

- Du ser han har fart, styrke og gode ferdigheter én mot én, men det holder ikke å vise det fram én eller to ganger i løpet av en kamp. Det jeg så i 1. omgang var veldig, veldig svakt. Det gikk på veldig elementære ting du trodde han hadde lært seg i en alder av 20 år. Med en 17-åring eller 18-åring kan du se litt mellom fingrene på slike ting, men i en alder av 20 forventer du at spilleren skal være mye lenger framme.

- Han er for treg i oppfattelsen, av hvordan trekkene og spillet vil utvikle seg. Han hang ikke med i det hele tatt. Da kan du lure på hvordan det vil gå når hastigheten skrus opp to eller tre ganger i en Premier League-kamp. Jeg må presisere at jeg vurderte spilleren ut fra hvilken mulighet han har til å spille på et av verdens beste lag i den kanskje mest krevende serien, sier Karlsen.

- Hvordan vurderer du mulighetene for at han kommer seg opp på et tilfredsstillende nivå taktisk?

- Jeg er skeptisk. Hvis du noen gang så lykkes på et så ekstremt nivå, kan du ikke ha gått glipp av så mye pedagogikk i tenårene. Selv om du har et ekstremt og rått talent er det sjelden det alene kan bære det fram når du kommer på det nivået. Tiden vil vise, men det vil overraske meg om han slår til i United. Jeg sier ikke at han ikke kan spille på et OK profesjonelt nivå, men at han kan sette fyr på Premier League ser jeg ikke. Det vil overraske meg veldig.

- Kan markere seg som supersub  
Ferguson har innrømmet at han kjøpte Bebe på impuls, uten å selv ha sett ham i aksjon verken i levende live eller på video. I stedet stolte han blindt på rapportene han fikk fra klubbens speidere og kontakter i Portugal - deriblant landslagssjef Carlos Queiroz, som tidligere har jobbet som Fergusons assistent.

- Jeg ønsker fortsatt å være balansert. United må ha sett et eller annet jeg ikke har sett. De har tatt en sjanse her, det innrømmer Ferguson selv. Spilleren er kjøpt på anbefalinger. Jeg har snakket med noen av mine kontakter i Portugal, og analysert overgangen ut fra informasjonen jeg har. Jeg synes kjøpet var merkelig før jeg så ham, og det synes jeg også nå. Særlig når det er så mye penger involvert, sier Karlsen.

Ferguson har latt seg provosere av skriveriene om at Bebe har falt gjennom på Uniteds treningsfelt, og sagt at han «kvalitetsmessig er strålende» selv om den fysiske formen er et godt stykke unna.

Karlsen sier Bebe nesten måtte sette seg ned etter de lange spurtduellene mot England i går.

- Har du enda mindre tro på at han kan lykkes i United etter å ha sett kampen?

- Om han hadde vært 17 år ville jeg hatt et veldig åpent syn på det. Men som 20-åring har han gått glipp av veldig mye god input og skolering, som jeg tror man skal få slite med å sette i gang. Han kan sikkert gjøre skade mot lag hvis du spiller kontringsfotball, om du leder med 20 minutter igjen og han får rom til å løpe med ball. Han ser OK ut foran målet. Det kan godt være han kan markere seg som en «supersub».

- Men skal han forsvare prislappen og overgangen til United forventer du mer. Du skal ha en som dominerer en kamp mot England U21, en som vil ha ballen, som utfordrer og viser seg fram. Bortsett fra YouTube-øyeblikket i 2. omgang gjorde han ikke det. Men han har veldig stor fart, så det er spennende. Vi får gi ham litt tid, kanskje ligacupen og et par innhopp i serien kan gi ham en plattform til å vise seg fram. Vi får gi en dom etter sesongen, sier Karlsen.

TALENTSPEIDER: Tor Kristian Karlsen.
TALENTSPEIDER: Tor Kristian Karlsen. Vis mer