United mistet 2514 norske supportere etter marerittsesongen

Liverpool nærmer seg.

TO TRENDER: David Moyes (t.h.) bidro til supporterflukt fra Manchester Uniteds norske supporterklubb, samtidig som hans arvtaker i i Everton, Robserto Martinez (t.v.) gjorde en god sesong med Everton, som økte medlemsmassen på sin norske supporterklubb med 375 prosent. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB Scanpix
TO TRENDER: David Moyes (t.h.) bidro til supporterflukt fra Manchester Uniteds norske supporterklubb, samtidig som hans arvtaker i i Everton, Robserto Martinez (t.v.) gjorde en god sesong med Everton, som økte medlemsmassen på sin norske supporterklubb med 375 prosent. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): David Moyes' første, siste og eneste sesong som Manchester United-manager ble en gedigen nedtur for klubben. Skotten fikk fyken, og ble erstattet av Louis van Gaal. 

De dårlige prestasjonene på banen ga seg også utslag i medlemstallet i den offisielle, norske supporterklubben MUSCS.  

Før fjorårssesongen hadde 44 520 United-supportere betalt medlemskontingent. I slutten av mai i år var det samme tallet 42 006 - en nedgang på 2514, eller 5,6 prosent. Det viser tall fra Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF)

Ikke så farlig, mener styreleder i MUSCS, Bård Skaar Viken. 

Skryter av Liverpool - Det er nok litt tilfeldig, selv om det sportslige selvsagt virker inn. De siste årene har vi sett en utflating i medlemsveksten vår. Økonomisk betyr det ikke så altfor mye, medlemskontingent er bare én av tre hovedinntektskilder, så svingningene er ikke kritiske, sier Viken til Dagbladet. 

De to andre inntektskildene er salg av drakter og suvenirer, samt organisering og salg av turer til United-kamper. Sistnevnte er det som gir klart mest penger i kassa, og all den tid supporterklubben er en ideell organisasjon, går alt av et eventuelt overskudd tilbake til driften. 

Skaar Viken er mest opptatt av at de britiske supporterklubbene i Norge totalt sett er i vekst. I rene tall er det Liverpools supporterklubb som vokser mest, med 1444 nye medlemmer i år kontra i fjor. Det gjør at de røde fra Merseyside har 38 081 betalende tilhengere i Norge. Differansen på snaut 8000 mellom United og Liverpool har blitt halvert til snaut 4000 i år.

Samlet har de 48 norske supporterklubbene i Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF) 105 904 medlemmer - 615 flere enn for et år siden. 

- Liverpools norske supporterklubb skal få skryt for rekrutteringa si. De er dyktige. Men med det sagt: Vi er rivaler, om enn vennskapelige. United ønsker å være større enn Liverpool, både på og utenfor banen, sier Skaar Viken i MUSCS. 

Aldershot minst Styrelederen er ikke så bekymret for at konkurrenten skal bli større. Heller ikke byrival City er foreløpig i nærheten av 42 006 medlemmer. De lyseblå vant Premier League forrige sesong, men har «bare» den sjuende største supporterklubben i Norge med 1906 betalende tilhengere. Dermed mistet faktisk United drøyt 600 flere medlemmer enn City har. 

På de britiske øyer er det Everton som relativt sett øker mest. 120 ble til 570 uten David Moyes. Prosentmessig gir det en oppgang på hele 375, men det er fortsatt langt opp til United. 

Da er det en spansk klubb som er en større trussel hva rekruttering angår, ifølge Skaar Viken. 

- På lekeplasser og fotballøkker rundt om i lander er det fortsatt flest United- og Liverpool-drakter. Men det blir stadig flere blå og røde Barcelona-drakter. De har gjort mye bra de siste årene, og fått mye oppmerksomhet. 

Katalanernes norske fans er naturligvis ikke organisert i SBF, og er dermed ikke med på medlemsoversikten. I 2012 skrev Barcelonas norske supporterklubb, Blaugrana, på sine nettsider at de hadde fått nesten 700 medlemmer i løpet av sitt første år som en offisiell klubb.  

Helt nederst på SBFs liste over medlemstall finner vi vesle Aldershot Town. For et år siden hadde Conference-klubben 17 betalende, norske supportere. Nå har de fire. Det er mindre enn alle de tre nykommerne på lista: Millwall, Barnet og Swansea. De gikk fra ingen i fjor til henholdsvis fem, åtte og tolv i år.

ØKER: Både Liverpool-manager Brendan Rodgers (t.v.) og City-manger Manuel Pellegrini (t.h.) ledet lagene sine til gode resultater sist sesong, og får belønning i form av flere norske tilhengere. Foot: REUTERS/Andrew Yates/NTB Scanpix
ØKER: Både Liverpool-manager Brendan Rodgers (t.v.) og City-manger Manuel Pellegrini (t.h.) ledet lagene sine til gode resultater sist sesong, og får belønning i form av flere norske tilhengere. Foot: REUTERS/Andrew Yates/NTB Scanpix Vis mer