- United passer ikke for alle

Men Mats Møller Dæhli (18) er glad for at han dro til England som 15-åring.

STORTALENT: Mats Møller Dæhli (i midten) og resten av G19-landslaget møter Nederland til EM-kvalifisering på Mjøndalen stadion i kveld. Her fra gårsdagens trening. Foto: Mathias Bergquist
STORTALENT: Mats Møller Dæhli (i midten) og resten av G19-landslaget møter Nederland til EM-kvalifisering på Mjøndalen stadion i kveld. Her fra gårsdagens trening. Foto: Mathias BergquistVis mer

MJØNDALEN (Dagbladet): Til tross for at han fikk sin U21-debut i februar, er ikke Dæhli i Israel med U21-landslaget i kveld. Han er i Mjøndalen for å hjelpe G19-landslaget å nå sitt EM-sluttspill, uten at han furter av den grunn.

- Det blir utrolig morsomt, men også veldig tøft. Vi møter mange gode spillere, det er bare å se på han der, sier Dæhli på spillerhotellet, og peker bort på nederlandske Nathan Aké, som allerede har debutert i Premier League for Chelsea.

Spesielt uten Fergie Kanskje får vi også se den norske 18-åringen i Premier League om noen år, men den kommende sesongen fokuserer han først og fremst på å spille seg til fast plass på reservelaget.

- Jeg veit hvor vanskelig det er å komme med i a-lagstroppen til for eksempel en ligacupkamp. Det er et par stykker foran meg i køen som er veldig gode. Men det er jo klart det er mulig. Og hvis jeg er klar for det, så får jeg sjansen, sier Dæhli.

Skal det bli mulig, må han imponere den nye manageren David Moyes, en mann Dæhli mener er rett person til å ta over etter Sir Alex Ferguson.

- Nå har jo manageren blitt skifta ut, men sjefen er som oftest og ser på reservelaget. Så da er det bare å vise fram på trening og i kamp at jeg klar, sier Dæhli, som innrømmer at det var spesielt da Sir Alex Ferguson slutta.

- Det er klart det var en rar stemning da Ferguson ga seg etter å ha vært i klubben i 26 år. Vi fikk tidlig beskjed om at vi starter med blanke ark, så nå må vi bevise på nytt for nye folk at vi fortjener å være der vi er.

- Hvordan er ditt forhold til Ferguson?
- Ikke så veldig tett. Vi hadde et par samtaler hvor han kom bort og ga meg råd til småting jeg kunne rette på. Jeg har utrolig stor respekt for ham, forteller 18-åringen.

Bare to skandinaver Tidligere denne uken sa Viking-spiller Yann-Erik de Lanlay til Dagbladet at hans store drøm er å spille i Manchester United. Dæhli er klar over at han spiller for det som er drømmeklubben for mange unggutter, og tar gjerne imot flere nordmenn.

- Tidligere har vi jo vært flere nordmenn her, blant andre Etzaz Hussain og Magnus Wolff Eikrem. Nå er det faktisk bare meg og Anders Lindegaard som er skandinaver i klubben, så det hadde vært veldig greit å få inn en nordmann eller to til. Men United passer ikke for alle, forteller Dæhli, og utdyper:

VIKTIG: Mats Møller Dæhli er en nøkkelspiller for G19-landslaget. Her i samtale med trener Øivind Nilsen. Foto: Mathias Bergquist
VIKTIG: Mats Møller Dæhli er en nøkkelspiller for G19-landslaget. Her i samtale med trener Øivind Nilsen. Foto: Mathias Bergquist Vis mer

- For meg passer det godt å trene systematisk og grundig to ganger om dagen. Hvis man spiller i for eksempel Tippeligaen, så mener jeg at det er for mye formasjonstrening og restitusjon. I tillegg er det ikke alltid trening hver dag, og det mener jeg man trenger når man er ung. Det gjør at jeg passer best i United, uten at det nødvendigvis stemmer for alle andre.

Ambisiøs Mats Møller Dæhli har ved flere anledninger blitt omtalt som et av Norges allers største fotballtalenter, blant annet av Ole Gunnar Solskjær og Nils Johan Semb. Og selv om han har beina godt plantet på jorda, har Dæhli store ambisjoner for sin egen fotballframtid.

- Jeg har lyst til å bli en veldig god midtbanespiller i én av de store ligaene i Europa, helst i United, selvfølgelig. Jeg vil også bli en fast landslagsspiller for Norge. Det er det jeg jobber for, sier 18-åringen, som har et år igjen av kontrakten med de røde fra Manchester.

Hva som skjer hvis det ikke blir forlenget kontrakt, tenker ikke unggutten på.

- Det er United jeg spiller for nå, så får vi eventuelt se hva som skjer.

PS! Norge G19 møter Nederland til EM-kvalifiseringskamp på Mjøndalen stadion klokka 19:00 i kveld. De to andre lagene i gruppa er Kypros og Tyskland.

VIL TRENE HVER DAG: Mats Møller Dæhli har ikke noe til overs for fridager fra trening, han vil helst trene to ganger hver dag for å bli så god som mulig. Foto: Mathias Bergquist
VIL TRENE HVER DAG: Mats Møller Dæhli har ikke noe til overs for fridager fra trening, han vil helst trene to ganger hver dag for å bli så god som mulig. Foto: Mathias Bergquist Vis mer