Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

United sjokkerte en hel fotballverden da de signerte denne mannen

De rareste overgangene verden har sett.

 KOM FRA INTET:  Bebe kom til Manchester United som et uskrevet blad. Noen hit ble han aldri. Foto: Sportimage/Cal Sport Media/NTB Scanpix.
KOM FRA INTET: Bebe kom til Manchester United som et uskrevet blad. Noen hit ble han aldri. Foto: Sportimage/Cal Sport Media/NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Januarvinduet går mot slutten og skal klubbene ha på plass forsterkninger for resten av sesongen, må de handle i kveld. FourFourTwo har tatt en gjennomgang og vunnet noen av overgangene som har sjokkert fotballverdenen.

1. Bebe (Vitoria de Guimaraes - Manchester United) Mye er sagt om Bebe som faktisk ikke stemmer. Overgangen i 2010 var så sjokkerende at fans og journalister gikk fem på alle rykter som ble satt ut.

Det ble sagt at han hadde spilt VM for hjemløse. Det stemte ikke. Det ble sagt at United betalte 70 millioner til en miniklubb for brassen. Pengene gikk til Victoria (toppklubb i Brasil) og en tredjeparts eier.

Bebe forsvant plutselig etter noen få kamper. Sporløst forsvunnet tenker noen, men sannheten er at han nylig har spilt i La Liga for Rayo Vallecano.

2. Kevin Keegan (Hamburg - Southampton) I dag vil en overgang fra Hamburg til Southampton ble sett på som et steg opp. Slik var det ikke tilbake i februar 1980.

Hamburg toppet Bundesliga, mens Southampton var i ferd med å reetablere seg i den engelske toppdivisjonen. Keegan hadde bare noen uker i forveien vunnet Ballon d'Or for andre gang.

Ikke rart det slo ned som lyn fra klar himmel da ble annonsert at han ville bytte beite den påfølgende sommeren. De neste månedene spilte Keegan europacupfinale (tapte mot Liverpool), og var kaptein for England under EM. Det fikk bare overgangen til å virke mer absurd.

3. Julien Faubert (West Ham - Real Madrid, lån) - His agent should be knighted by the Queen, sa Paul Merson på Sky Sports da han fikk høre om overgangen.

Den var mildt sagt overraskende. Faubert fikk to kamper for Real. Men han huskes best for å ha sovnet på benken, og misset trening ved et uhell.

- Han var forvirret, sa manager Juande Ramos. Ikke rart overgangen ble permanent.

4. Papy Djilobodji (Nantes - Chelsea) José Mourinho er ikke kjent for å stole for mye på egne akademispillere. Så da John Stones-overgangen falt, da gikk Mourinho på jakt etter en femte midtstopper til Chelsea-troppen.

Apy Djilobodji ankom for 55 millioner kroner etter nærmere 200 kamper for Nantes. Dagen etter ble han ikke registrert i Chelseas Champions League-tropp.

Djilobodji fikk et drøyt minutt på banen i Ligacupseieren mot Walsall. I januar forsvant han på lån til Werder Bremen.

5. Jamie Stevenson (Alloa Athletic - Real Mallorca) Skotske Stevenson var på ferie da han lekte seg på sidelinja mens hans onkel spilte en sjuerkamp. Utrolig nok så en speider Stevenson, og et usannsynlig prøvespill i Real Mallorca fulgte.

Sju mål på tre U18-kamper leverte Stevenson, som dermed fikk en kontrakt i hånd i som lokket ham til ferieøya etter bare to kamper for skottske Alloa.

I motsetningen til filmen «Goal» er ikke dette noen suksesshistorie. Stevenson forlot Spania med en solid brunfarge, men ingen førstelagskamper. Siden har han spilt i Skottlands lavere divisjoner.

6. Nicklas Bendtner (Arsenal - Juventus, lån) Lord Bendtner mente nok selv at sesonglangt lån til Juventus var rettferdig, men en rekke i fotballmiljøet satte kaffen i halsen. Spesielt Juve-fansen. Så seint som i mars opplyste klubben at de ikke hadde solgt en eneste Bendtner-drakt.

 SJOKK:  Julien Fauberts overgang fra West Ham til Real Madrid kom som et sjokk på de fleste. Foto: REUTERS/Susana Vera/NTB Scanpix.
SJOKK: Julien Fauberts overgang fra West Ham til Real Madrid kom som et sjokk på de fleste. Foto: REUTERS/Susana Vera/NTB Scanpix. Vis mer

Dansken som sesongen før hadde vært utlånt til Sunderland sesongen før, fikk en rekke innhopp og bare to kamper fra start. Noe av skylden får skader, men mesteparten skyldtes at det var Juventus og han het Nicklas Bendtner.

7. Tommy Lawton (Chelsea - Notts County) Alt var bedre før sies det. Vel, noe fotballen virker å være det samme i dag som det var for 50 år siden.

Tommy Lawton bøttet inn mål for Everton ved siden av Dixie Dean. Trenden fortsatte i Chelsea. Da het angrepskollegaene Len Goulden og Tommy Walker.

28 år gamle Lawton forlot London i 1947 for et rekordbeløp til en klubb på nivå tre!

Notts County ble styrt av hans venn og tidligere Chelsea-massør Arthur Stollery. Men grunnen til at Lawton ville bort var en krangel med manageren.

8. Tyrone Mears (Derby - Marseille, lån) I bunn og grunn er en overgang foruten papirarbeidet ganske enkelt. Alt man trenger er en klubb som ønsker deg, og en klubb som vil slippe deg.

Tyrone Mears hadde ingen av delene. Marseilles interesse var i seg selv overraskende etter at lengre skadefravær. Backen reiste ned for et prøvespill til tross for et forbud fra Derby.

- Marseilles tilbud er helt latterlig og fullstendig uakseptabelt, sa Derby-ledelsen.

En låneavtale fant etter hvert sted og Mears spilte en sesong for Marseille.

9. Carlos Tévez og Javier Mascherano (MSI - West Ham) Dobbelovergangen kom ut av intet i 2006. London-klubben måtte også betale en bot på ca 70 millioner for å ha brutt Premier Leagues regel rundt signering av spillere som er eid av en tredjepart.

Rykter vil ha det til at West Ham ikke hadde råd til kampbonus til begge. Og siden Carlos Tévez sto for målene ble han valgt foran. Mascherano fikk bare fem kamper for klubben, mens Tévez var en sterk bidragsyter til at klubben berget plassen. Mens Mascherano var backup for Hayden Mullins..

10. Allan Simonsen (Barcelona - Charlton) Charlton-fansen er for tiden misfornøyde med klubbens overganger. Det er kanskje ikke så rart. For det er ikke akkurat spillere som nettopp har scoret i europacupfinaler som blir hentet inn.

Det hadde Allan Simonsen nettopp gjort da han ble hentet inn. Dansken scoret det avgjørende målet da Barcelona vant cupvinnercupen i 1982.

Den påfølgende sommeren hentet Barca Diego Maradona. I tillegg hadde klubben Bernd Schuster. Og på den tiden var det bare plass til to utlendinger i startoppstillingen. Simonsen ba om å få sin kontrakt annullert.

Hvorfor han havnet i Charlton på nivå to i England vites ikke eksakt. Simonsen hevder selv en gang at det var fordi han ønsket et roligere liv..

11. Steven Caulker (QPR - Liverpool, lån) Jürgen Klopp så sist Caulker i aksjon da Liverpool knuste Southampton 6-1. Naturlig nok brukte Klopp midtstopperen på topp de første tre kampene.

 INGEN SUKSESS:  Nicklas Bendtner ble aldri noen suksess i Juventus. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Alessandro Bianchi.
INGEN SUKSESS: Nicklas Bendtner ble aldri noen suksess i Juventus. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Alessandro Bianchi. Vis mer

Men tross alt det nedverdigende som har blitt sagt: Caulker skal ha litt av æren for Adam Lallanas scoring på overtid mot Norwich.

12. Sergei Yuran (Spartak Moskva - Millwall, lån) - Jimmy Nicholl sa at jeg var den mest uprofesjonelle spilleren han noen gang hadde møtt. Det er sant.

Yuran innrømte at låneoppholdet i Milwall bare handlet om festing. Noe han overbeviste kona om ved å si «Det er sånn alle fotballspillere i England lever».

13. Craig Davies (Oxford United - Hellas Verona) Mange lurte på om Davies overgang ville bedre oddsen for å bli en del av Wales' landslag. Det faktiske spørsmålet var hvorfor en klubb en som jaktet opprykk til Serie A handlet forsterkninger i engelsk fjerdedivisjon.

Han ble kjøpt for en million og gitt en femårskontrakt. 20 år gamle Davies spilte en kamp før han returnerte til Wolverhampton. I mellomtida rykket både Verona og Oxford ned.

14. Esteban Cambiasso (Inter - Leicester) Det finnes en hel haug av spillere som i sine eldre dager har skifte beite for å få noen ekstra kroner inn på en ny konto utenlands. Derfor er de ikke på denne listen.

Men Cambiassos overgang fra en fast plass på Inter til nyopprykkede Leicester fortjener en plass. Den så ingen komme.

Han har forblitt en favoritt blant fansen. Men som tiden har vist. Han klarte å dra et lag gode nok til å lukte på Premier League ned i nedrykksstriden.

15. Alejandro Sabella (River - Sheffield United) Sabella ble sett på som en meget god midtbanespiller da Sheffield hentet ham fra River Plate, etter at klubben akkurat hadde misset med å hente Diego Maradona.

Sabella ble aldri noen Maradona. Men seinere trente han Argentina til en VM-finale. Slå den, Diego!

16. Kyle Lafferty (til alle) Han gikk til Rangers fra Burnley etter at avtalen først gikk i grus. Forlot Skottland for å spille i sveitsiske Sion under Gennaro Gattuso (Fifa måtte på banen for å godkjenne avtalen). Byttet ut Sion med spill i Serie B for Palermo.

President Maurizio Zamparini beskrev han som en ire uten regler. Dro til Norwich, ble frosset ut, reiste over til Tyrkia for et lån i Caykur Rizespor. Samtidig har han skutt Nord-Irland til deres første EM.

 STJERNESKUDD:  West Ham signerte det som viste seg å bli to verdensklassespillere i 2006. Foto: AP Photo/Jane Mingay/ NTB Scanpix.
STJERNESKUDD: West Ham signerte det som viste seg å bli to verdensklassespillere i 2006. Foto: AP Photo/Jane Mingay/ NTB Scanpix. Vis mer
 LITT OVERALT:  Kyle Lafferty har spilt "overalt". Foto: NTB Scanpix / John Marsh
LITT OVERALT: Kyle Lafferty har spilt "overalt". Foto: NTB Scanpix / John Marsh Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media