Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

United skylder dobbelt så mye som Liverpool

Nye gjeldstall ryster United-fansen.

(Dagbladet.no): Det er bare noen dager siden Forbes Magazine presenterte Manchester United som verdens mest verdifulle klubb, med en antatt verdi på drøye ni millarder kroner.

Men til tross for en eventyrlig omsetning viser regnskapet blodrøde tall.

Tall som The Guardian presenterer i dag gir Malcolm Glazer-skeptikerne vann på mølla. Selskapet Red Football, som Glazer opprettet i forbindelse med oppkjøpet av United i 2005, sto 30. juni 2007 alene oppført med ei gjeld på over 6,8 milliarder kroner. Det er i særklasse mest i England.

Men det blir verre: Når alle kreditorer tas med i regnestykket, bankene inkludert, kommer den samlede gjelden opp i svimlende 7 864 616 000 kroner - altså nærmere åtte milliarder.

Det inkluderer rundt 576 millioner kroner United fortsatt skylder for spillerkjøp.

Til sammenligning har Liverpool, med de utskjelte eierne Tom Hicks og George Gillett i spissen, en samlet gjeld på ca. 3,6 milliarder kroner. Tallene for Arsenal ligger på rundt 3,1 milliarder.

Avhengig av sportslig suksess

Forrige sesong vant Manchester United ligagull, kom til semifinalen i Champions League og til finalen i FA-cupen. Til tross for den sportslige suksessen, og en omsetning på 2,1 milliarder kroner, endte United nesten 600 millioner kroner i minus.

PROTESTENE HAR BLITT FÆRRE: Men det har ikke gjelden til Manchester United. Tall som ble kjent denne uka viser at klubben gikk nesten 600 millioner kroner i minus i 2007, til tross for en eventyrlig omsetning. Klubbens samlede gjeld er på nærmere åtte millarder kroner. Foto: AP
PROTESTENE HAR BLITT FÆRRE: Men det har ikke gjelden til Manchester United. Tall som ble kjent denne uka viser at klubben gikk nesten 600 millioner kroner i minus i 2007, til tross for en eventyrlig omsetning. Klubbens samlede gjeld er på nærmere åtte millarder kroner. Foto: AP Vis mer

Det forteller litt om hvor kritisk det vil være for United å levere en middelmådig sesong. Talsmann for Uniteds norske supporterklubb, Ole P. Pedersen, skrev i 2006 en kommentar hvor han spurte seg om fansen kunne stole på Malcolm Glazer.

Han er definitivt ikke blitt mer overbevist etter å ha sett tallene for fjoråret.

- For meg er det overraskende at underskuddet er såpass høyt, det må jeg si. Dette var tallene for forrige sesong, da vi vant ligaen og semifinalen i Champions League. Det er bekymringsverdig at klubben likevel er så langt unna å betjene lånene. Det er en indikasjon om at kritikerne av Glazer kanskje har mer rett en vi kunne ønske, sier han til Dagbladet.no.

Uniteds rentekostnader på hovedlånet i fjor beløp seg til rundt 833 millioner kroner, hvorav bare 432 av dem faktisk ble betalt.

For bare noen får år siden var United i en unik posisjon i engelsk fotball, helt uten gjeld og med penger på bok. Nå er situasjonen altså snudd på hodet.

- Jeg er bekymret. Det har vært vanskelig å diskutere dette nå som United har gjort det så bra. Tidligere har tallene vært greie nok, men disse tallene gjør meg ytterligere bekymret. Det er vanskelig å lese hva Glazer tenker, og hva som er motivet hans. Er han en langsiktig eier, eller en eier som er ute etter å pushe opp klubbens markedsverdi og så selge? Det at han kommuniserer så lite med fansen tolker jeg negativt, sier Pedersen.

Tror fansen får lide

Han ser nå for seg en ytterligere økning i billettprisene, som allerede har steget med 30 prosent på tre år. Det har satt fansens tålmodighet på en kraftig prøve, og sendt mange hardcorefans over til FC United, som ble dannet av supporterne da Glazer kom på banen i 2005.

image: United skylder dobbelt så mye som Liverpool

- Glazer må nok kraftig opp med billettprisene om han skal klare dette, alternativet er at TV-inntektene øker.

- Er det likevel sånn at motstanden mot Glazer har dabbet av?

- Ja, det har den nok. Folk ønsker ikke å bry seg med hvem som eier klubben, de vil bry seg om at laget vinner og gjør det bra. Men den rapporten som kommer nå er helt klart et varsko. Hvis vi tenker oss en sesong hvor United blir nummer fire i Premier League og slås ut i kvartfinalen i Champions League, er det ikke få millioner pund som blir borte. For at dette skal gå rundt må United ha enorm sportslig suksess hver sesong.

- Tror du Glazer er noe bedre for United enn Hicks/Gillett er for Liverpool?

- Glazer har heldigvis ikke satt seg på Stretford End og utgitt seg for å være United-fan, på den måten Hicks og Gillett har gjort i Liverpool. Jeg er på en måte glad for det, at han ikke har utgitt seg for å være en annen enn han er. Jeg har veldig sympati for de som mener klubbene burde vært eid av medlemmer og organisert som Barcelona, der overskuddet går tilbake til klubben, sier han.

<B>BRØT UT:</B> En del av Uniteds hardcorefans sluttet å gå på kampene etter at Glazer kjøpte opp klubben, og startet i stedet den halvprofesjonelle klubben FC United.
<B>KJØPTE UNITED:</B> Malcolm Glazer kjøpte Manchester United for 1,5 milliarder dollar i 2005.
<B>GLAZERS SØNNER:</B> I det daglige er det Malcom Glazers sønner og styremedlemmer som viser seg oftest på Manchester Uniteds kamper. Fra venstre Avi Glazer, Bryan Glazer og Joel Glazer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media