Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

United-speider så Norge mot Aserbajdsjan. Han fant gull

Lykkemotstander venter landslaget.

KARRIERENS KICKSTART: Oppslaget etter Aserbajdsjan-kampen ble en av de første dobbeltsidene i Dagbladet om Ole Gunnar Solskjær. Det skulle bli mange, mange flere. Faksimile: Dagbladet
KARRIERENS KICKSTART: Oppslaget etter Aserbajdsjan-kampen ble en av de første dobbeltsidene i Dagbladet om Ole Gunnar Solskjær. Det skulle bli mange, mange flere. Faksimile: Dagbladet Vis mer

BAKU (Dagbladet): Oslo - Baku er en av de lengste reisene det norske landslaget kunne fått i kvalifiseringen. Spesielt når flykapteinen, av krigsmessige hensyn, må legge ruten langt utenfor Ukraina.

Men reisebelastningen er lett å svelge når man tenker på hva kampene mot Aserbajdsjan har betydd for norsk fotball.

United på Ullevaal Spillerne som ankom byen ved Det kaspiske hav seint fredag kveld, skal representere Norge i den tredje kampen mot Aserbajdsjan gjennom historien. 2. juni 1996 møtte Drillos gjeng laget fra de østligste deler av Europa til VM-kvalifisering på Ullevaal. Blant de 14 000 tilskuerne på tribunen satt Manchester Uniteds sjefsspeider Jim Ryan. Han skulle finsikte midtstopper Ronny Johnsen, som United vurderte å kjøpe. Norge tok tidlig ledelsen 1-0 ved Ståle Solbakken.

Så, etter 37 minutter, skjedde det som lagde bakoversveis på både Aserbajdsjans keeper og Uniteds spillerjeger:

- Jeg skulle egentlig se Ronny Johnsen. Jeg husker Solskjær dempet ballen, med ryggen mot mål sendte han en fantastisk volley i mål, har Ryan uttalt til Dagbladet i ettertid.

På overtid dundret Molde-spiss Solskjær inn ett til.

- Jeg var solgt. Jeg dro tilbake til Manchester. I tillegg til å anbefale Johnsen, hadde jeg også et annet budskap: «Signér Ole Gunnar Solskjær», sa Ryan i sportmagasinintervjuet fra 2007.

- Litt utrolig, ja På pressekonferansen etter kampen ble landslagssjef Egil «Drillo» Olsen bedt om å kommentere Solskjærs perlescoringer.

DØRÅPNERMÅLET: Manchester Uniteds representant var på Norge-Aserbajdsjan for å se på én spiller. Han kom hjem med to. Foto: NTB Scanpix
DØRÅPNERMÅLET: Manchester Uniteds representant var på Norge-Aserbajdsjan for å se på én spiller. Han kom hjem med to. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ole Gunnar syns ikke i perioder, men scorer to mål. Sånn er hans mønster, fastslo Drillo.

Det er også i henhold til Solskjærs mønster å være nøktern. Da Dagbladet møtte spissen dagen etterpå, altså 3. juni 1996, sa han:

- Jeg gjorde jo bare jobben min. Men begge skuddene hadde nok gått inn på både den tyske og italienske landslagskeeperen. Den andre scoringa var helt grei. Den første var litt utrolig, ja.

Uniteds sjefsspeider så Solskjær i ytterligere to seriekamper med Molde, og saken var klar. 23. juli slapp Solskjær ubemerket inn på Old Trafford. Ti måneder seinere var Solskjær Premier League-mester og Uniteds toppscorer med 19 mål.

VM-jubel i Baku Da Norge møtte Aserbajdsjan borte i samme kvalifisering, i september 1997, ville seier bety at Norge var klare for VM i fotball for andre gang på 1990-tallet. Til denne kampen var Solskjær hjemme i England grunnet skade. Til gjengjeld var Tore André Flo for alvor inne i varmen, og stryningen ble matchvinner i Baku.

Og da var flyturen Baku-Oslo i hvert fall ikke noe problem: Charterflyet lettet bare timer etter kampslutt den kvelden, og flygningen ble en fest med både vestlandske og franske undertoner.

- Vi spilte ingen fantastisk kamp, sier lagets kaptein den gangen, Frode Grodås.

Han er nå med til Aserbajdsjan som landslagets keepertrener.

- Det lå mye i potten da vi var her i 1997, og vi jobbet og sleit for å få målet - og så scoret Tore André. Dermed var alt i orden, vi var klare for VM, og det ble en god fest på flyet hjem, sier Grodås.

- Det gir alltid en god følelse når du vinner og vet at ingen kan ta deg igjen. Så det ble en hyggelig, god stemning på den flyturen. Vi fikk løyve av Olsen til å ta oss noen pils. Noen tok litt flere. Så det ble en engelsk, god stemning, vil jeg kalle det. For vi var jo mange englandsproffer med i den troppen, sier eks-keeperen.

- Men vi greide å komme oss til hektene igjen. Vi slo Sveits 5-0 på Ullevaal tre dager seinere.

Eksplosjon på stadion Mens den unge, norske gjengen i morgen kan sikre en meget god start på veien mot å kapre tredjeplassen i kvalifiseringsgruppa, var det andre ambisjoner og krav til landslaget den gang Grodås spilte.

- Da vi kom til Baku i 1997, visste vi at hvis vi gjorde jobben på banen, kom vi til å vinne kampen. Vi hadde en trygghet i laget, vi var solide, og selv på dager vi ikke spilte fantastisk, fikk vi som ofte resultatene vi trengte, sier Grodås.

- Aserbajdsjan er et litt annet land i dag enn det var da men jeg husker siste trening før kampen. Plutselig eksploderte det på stadion, og alt ble helt mørkt.

SPEIDER: Jim Ryan, Manchester United. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SPEIDER: Jim Ryan, Manchester United. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Grodås utdyper:

- Altså, vi ga jo blaffen i det. Vi var så pass fokuserte, men det var litt dramatisk. Et stykke ut i økta sa det plutselig «BANG». Masse røyk. Vi lurte først på om det var en granat som hadde slått ned, men det var noe med det elektriske anlegget. Og de klarte å fikse det til dagen etterpå.

Solskjær imponerte Grodås sto også bakerst i 5-0-seieren som sendte Ole Gunnar Solskjær ut av landet året før.

- Aserbajdsjan var enkelt og greit et lag vi skulle slå. Solskjær var ikke veldig framtredende på landslaget da, men han viste at han hadde det lille ekstra. At det endte med United-kontrakt viser hvor tilfeldig denne verdenen er.

- Husker du førsteinntrykket du fikk av Solskjær da han entret landslagsarenaen som ung Molde-spiss?

- Han var ydmyk, hardtarbeidende. Han viste at han ville. Han hadde et veldig ønske om å bli god. Da hadde han bare så vidt begynt på reisen.

• Aserbajdsjan-Norge har avspark klokka 18.00 søndag kveld. Kampen vises på Max.

VM-TUR I BOKS: 
Så glad var landslagets nåværende keepertrener, Frode Grodås, sist Norge vant i Baku. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
VM-TUR I BOKS: Så glad var landslagets nåværende keepertrener, Frode Grodås, sist Norge vant i Baku. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer
FESTNATT: Tore André Flo ble mottatt med flagg da han landet på Gardermoen høsten 1997. Flyturen var fuktig, forteller daværende kaptein. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
FESTNATT: Tore André Flo ble mottatt med flagg da han landet på Gardermoen høsten 1997. Flyturen var fuktig, forteller daværende kaptein. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media