United-stjernen kostet 270 mill - Nå gis han bort

- Det skjønner jeg godt, sier Premier League-ekspert.

NOEN SOM VIL HA? Louis Van Gaal skal etter sigende være så desperat etter å bli kvitt Anderson at han er villig til å be klubben om å betale Brasilianeren ut av kontrakten. Det er iallefall løsningen hvis ingen er interessert i å ta over den skadeforfulgte midtbanespilleren i januar. Foto: AFP/ANDREW YATES.
NOEN SOM VIL HA? Louis Van Gaal skal etter sigende være så desperat etter å bli kvitt Anderson at han er villig til å be klubben om å betale Brasilianeren ut av kontrakten. Det er iallefall løsningen hvis ingen er interessert i å ta over den skadeforfulgte midtbanespilleren i januar. Foto: AFP/ANDREW YATES.Vis mer

(Dagbladet): Flere kilder har meldt at Manchester United vurderer å kjøpe Anderson ut av kontrakten hans, som går ut neste sommer.

Den anerkjente Telegraph-journalisten Mark Ogden, som følger United tett, er blant de siste som har skrevet at midtbanespillerens Old Trafford-karriere henger i en tynn tråd.
 
Ingen ønsket å kjøpe Anderson i sommer, og dersom klubben ikke finner noen ny arbeidsgiver til Anderson i Januar, vurderer United å betale 1,4 millioner pund for å kjøpe brasilianeren ut av kontrakten.

Ute i kulden Anderson har hatt et skadeforfulgt opphold på Old Trafford, men i år har han vært skadefri.

Det er allikevel lite som tyder på at han har tillit under Van Gaal, og han har kun fått to kamper hittil denne sesongen. Blant annet i 4-0-tapet mot MK Dons.

Ifølge Manchester Evening News-journalist James Robson, ønsker Anderson fortsatt å kjempe for å bli værende på Old Trafford.

- Kilder nær ham sier at han har gode realsjoner med United-manageren og er overbevist om at han fortsatt har en fremtid i klubben - selv etter syv frustrerende år i Premier League, skriver Robson.

TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre, tror det er ganske nytteløst.

- Jeg skjønner godt at United ønsker å løse ham ut av kontrakten. Han har vært der lenge uten å komme opp på et stabilt toppnivå slik man forventet, sier Myhre til Dagbladet.

Bedre enn Rooney Andersons fotballeventyr begynte i en dramatisk opprykksplayoff-finale i Brasil. Grêmio hadde bare 7(!) mann på banen, da Anderson driblet vekk halve Nautico-forsvaret og sendte moderklubben til Brasiliansk Serie A.

Da var han bare 17 år, og Porto ble raskt oppmerksomme på at Grêmio satt på en juvel av de sjeldne. De hentet ham med en gang han fylte 18 og ble lovlig å hente til Europa. Der vant han to ligagull.

SKADEPLAGET: Anderson har vært svært uheldig med skader i løpet av United-karrieren. Her blir han behandlet for en alvorlig kneskade han fikk mot West Ham i 2010. Foto: AP/Jon Super
SKADEPLAGET: Anderson har vært svært uheldig med skader i løpet av United-karrieren. Her blir han behandlet for en alvorlig kneskade han fikk mot West Ham i 2010. Foto: AP/Jon Super Vis mer

I 2007 blåste Manchester United av 270 millioner kroner på å hente 19-årige Anderson til Old Trafford, og Sir Alex Ferguson forklarer hvorfor i biografien sin:

- «Martin (Fergusons bror) sa: «Alex, han er bedre enn Rooney.»», skriver Ferguson, «For guds skyld, ikke si det! Han må være god for å være bedre enn Rooney», svarte jeg. Men Martin var urokkelig. Den gangen spilte Anderson i rollen bak spissen», skriver Ferguson.

I England gjorde Anderson sine saker ganske bra innledningsvis, men at han var god, ble ganske raskt tilbakevist.

- Det var vel mildt sagt en overdrivelse, sier Olsen.

- Forventningene var ganske store da han kom, men jeg husker at han brukte ekstremt lang tid på å score sitt første mål. Man så et potensiale i ham, han spilte bra, men aldri fantastisk, sier Olsen videre.

Matglad festløve En av grunnene til at Anderson kanskje aldri helt slo til, er hans etter sigende tvilsomme holdninger utenfor banen.

I 2007 ryktes Anderson, Ronaldo og Nani å ha bestilt fem eskortepiker fra Leeds for å feire en seier mot Tottenham.

I 2010 ble Anderson dratt livløs ut av en brennende bil, da han var på vei hjem fra en nattklubb i 7-tiden om morgenen. Da var han også allerede under behandling for en langvarig kneskade.

- Det sies at han har diettproblemer, og at han er glad i god mat og lystig lag. Det er en dårlig kombinasjon i dagens toppfotball, sier redaktøren for United-supporteren, Lars Morten Olsen, til Dagbladet.

I fjor innrømte Anderson selv at han kanskje ikke har vært i toppform.

- Treningene er harde under David Moyes, men det er bra for meg. Jeg trenger å trene hardt. Jeg trenger å komme i form, og miste vekt. Jeg må miste minst to kilo til for å ha optimalvekta, sa Anderson til Sky Sports.

Skademarerittet Anderson var en av Fergusons betrodde spillere, og spilte blant annet hele 17 kamper i Fergusons siste sesong.

Best var han kanskje i 2011, da Manchester United blant annet slo Arsenal 8-2 med Anderson og Cleverley sentralt på midtbanen.

Men Anderson har fått mye av karrieren sin ødelagt av skader, og da han igjen hinket av banen i november det året, begynte United-fansen å se et mønster.

- Det var vel i rundt 2011/2012 et sted at United-fansen kanskje begynte å innse at han ikke kom til å bli den han kunne bli, sier Olsen.

Da David Moyes kom til klubben i fjor, var ikke Anderson lenger et lovende fotballtalent. Moyes møtte en 26-åring som skulle vært på høyden av karrieren, men som isteden var totalt ute av form, og Van Gaal har Anderson på økselisten sin.

- Det er trist, selvfølgelig, men jeg har ikke noe mer medfølelse for han enn for andre spillere som har opplevd det samme. Sånn er fotballverden, og det er en del av gamet, sier Myhre.

Hva skjer med Anderson nå? Siste del av forrige sesong tilbragte han på lån i Fiorentina, og skulle visstnok ha uttalt at han var en av mange United-spillere som ønsket seg vekk fra klubben. Den uttalelsen har han senere tilbakevist.

Nøyaktig hvor veien går videre for Anderson, er usikkert, men karrieren er langt fra over for den 27-årige brasilianeren.

RIKTIG: TV 2-ekspert Petter Myhre forstår godt at United vil frigi Anderson. Foto: Thomas Rasmus Skaug/dagbladet
RIKTIG: TV 2-ekspert Petter Myhre forstår godt at United vil frigi Anderson. Foto: Thomas Rasmus Skaug/dagbladet Vis mer

- Det er alltid et nederlag å forlate en storklubb, men i dette tilfellet tror jeg det er rett for begge parter at han drar. Jeg tror han fortsatt er god nok for de beste ligaene, men kanskje ikke de beste klubbene, sier Myhre.

United-fansen ser heller ikke ut til å være særlig bekymrede over at Anderson skal bli noen komet et annet sted.

- Han kan sikkert få en helt grei karriere et annet sted, men jeg ser ikke for meg at han plutselig skal ta av igjen, sier Olsen.

Hva tror du blir enden på Anderson-sagaen? Gi din teori i kommentarfeltet under.

SYND: United-Magasinredaktør Lars Morten Olsen syns det er trist at Anderson aldri fikk ut potensialet, men kan leve fint uten brassen.
SYND: United-Magasinredaktør Lars Morten Olsen syns det er trist at Anderson aldri fikk ut potensialet, men kan leve fint uten brassen. Vis mer