Luke Chadwick til Dagbladet:

United-talent mobbet: - Magen vrengte seg

Luke Chadwick (39) ble ansett som et stortalent i Manchester United, men plutselig var det utseendet hans alt dreide seg om. Til Dagbladet forteller han om mobbing fra Gary Lineker og om påfølgende mentale utfordringer.

BLE MOBBET: Luke Chadwick var ansett som et stort Manchester United-talent. Men i stedet fikk han mer oppmerksomhet for utseendet enn prestasjonene på banen.

 Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer
Publisert

Luke Chadwick var av mange spådd til å bli den neste store Manchester United-spilleren. Han var mannen som skulle etterfølge stjerner som David Beckham, Paul Scholes og Ryan Giggs.

Han fikk sin Manchester United-debut av Sir Alex Ferguson i 1999 som 18-åring. Men den tida var ikke bare hyggelig for Chadwick. Han følte seg blant annet mobbet av den engelske fotballstjerna Gary Lineker og programleder Nick Hancock, som kommenterte Chadwicks utseende på satireprogrammet «They Think It’s All Over» på BBC.

Det ga stjerneskuddet en solid selvtillitsknekk.

- Å få det på landsdekkende TV og i media, så visste jeg ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg trodde det var noe galt med meg. Det påvirket meg så mye, og jeg var for flau til å si noe imot dem. Jeg holdt alt på innsida og sa aldri hvordan jeg hadde det på den tida, sier Chadwick til Dagbladet.

BLE MOBBET: Luke Chadwick slet med mobbing som ungt United-talent. Foto: Privat
BLE MOBBET: Luke Chadwick slet med mobbing som ungt United-talent. Foto: Privat Vis mer

- Folk sa stygge ting

Han sier videre at han fokuserte på det som skjedde på fotballbanen, for han var åpenbart et godt fotballtalent. Men han ble stadig plaget av mobbing av utseende.

- Vi er i ei tid da mange er mer åpne og snakker mer om følelser. Og det er en god ting, men det er viktig at unge lærer mye om seg selv på lik måte som de lærer om andre ting på skolen, sier engelskmannen, som fikk fire kamper for U18-landslaget og 14 kamper for U21-landslaget til England.

Men tilværelsen i en så stor klubb som Manchester United ble for mye for ham. Han måtte ta grep.

- Etter hvert som jeg forlot United, var ikke søkelyset på meg i nærheten av så mye som da jeg spilte i en storklubb. Jeg fikk mer selvtillit, og det hjalp meg å håndtere slike ting. Det viktigste var at jeg lærte mer om meg selv, fordi folk sa stygge ting. Men jeg lærte at det har ikke så mye å si hva folk sier om deg, så lenge du elsker deg selv og klarer å håndtere ting i stedet for å bare ha det kjipt, forteller Chadwick.

- Ikke gjør som meg

For det var dette med media som var det verste. Han forteller at han fikk stygge kommentarer på skolen også. Men det håndterte han annerledes, selv om han ikke er stolt av det.

- Da sa jeg bare stygge ting tilbake - selv om jeg vet at ikke det er riktig. Det er ikke det samme på skolen eller i garderoben som når det er på landsdekkende TV. Det fantes ingen måte å håndtere det på. Jeg satt nærmest og ba desperat om at navnet mitt eller ansiktet mitt ikke skulle dukke opp på TV. Magen vrengte seg. Jeg følte meg så dårlig og nedstemt, sier Chadwick og fortsetter:

- Det vanskeligste var definitivt å se seg selv på TV uten å kunne stå opp for seg selv. Jeg visste ikke engang at jeg var kjent nok til å dukke opp på TV. Også var det på grunn av hvordan jeg så ut.

Han kommer også med tips til unge barn som sliter med det samme som han gjorde.

- Ikke gjør som jeg gjorde. Snakk med noen. Det er så vanskelig, for hvis noen hadde sagt det til meg da jeg var 19, tror jeg ikke jeg hadde gjort det. Byrden som går av dine skuldrer gjør det hele verdt det, sier engelskmannen.

Flere klubbytter

I 2020 fikk Chadwick til slutt en unnskyldning fra Gary Lineker og Nick Hancock for deres utspill i «They Think It’s All Over».

Chadwick forlot United for godt i 2004 etter å ha vært på utlån i Royal Antwerp, Reading og Burnley. Videre gikk turen til West Ham, der han fikk 32 seriekamper totalt.

Etter et par år hos The Hammers, gikk turen til klubber som Stoke, Norwich og MK Dons. I sistnevnte klubb slo han seg til ro ei stund, og han fikk med seg 210 seriekamper for klubben.

Han har blant annet blitt kåret til årets spiller i MK Dons i 2010.

Chadwick avsluttet karrieren i Soham Town Rangers i lavere divisjoner i England. Det gjorde han som 35-åring i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer