Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexis Sanchez til Manchester United

United trodde ikke i sin villeste fantasi at de ville få Sanchez. Så hva skjedde?

Hvordan kunne Manchester United snappe Alexis Sanchez foran nesa på rivalen Manchester City?

JOBBET SAMMEN: De fleste trodde at Pep Guardiola og Alexis Sanchez ville bli gjenforent i Manchester City. I stedet var det naborival Manchester United som snappet spilleren. Foto: BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
JOBBET SAMMEN: De fleste trodde at Pep Guardiola og Alexis Sanchez ville bli gjenforent i Manchester City. I stedet var det naborival Manchester United som snappet spilleren. Foto: BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): I går kveld kom bekreftelsen alle har ventet på: Alexis Sanchez er offisielt Manchester United-spiller. Chileneren ble lansert med brask og bram i sosiale medier, hvor høydepunktet for mange var da 29-åringen spilte supportersangen «Glory Glory Man United» på piano.

Etterpå fikk vi se en spent 29-åring ikle seg trøya med det ikoniske draktnummeret «7». Deretter tok Sanchez sine alle første steg på Old Traffords mektige gressmatte, mens han trakk pusten dypt og lot inntrykkene synke inn.

- Siden jeg var en ung gutt har jeg alltid sagt at drømmen min var å spille for Manchester United, og jeg sier ikke det bare fordi det har gått i oppfyllelse i dag, uttalte Sanchez blant annet.

De siste dagene har det nærmest vært hugget i stein at Sanchez ville komme til Old Trafford, men skrur vi tiden tilbake noen uker, var det nærmest utenkelig.

Så hva var det egentlig som skjedde?

Sjokkbudet

11. januar kom de første rapportene på at Manchester United hadde lagt inn et formelt bud på Arsenal-angriperen og samtidig var klare til å la Henrikh Mkhitaryan gå motsatt vei.

Sky Italia og The Guardian skrev begge at United forsøkte å kapre spilleren foran nesa på byrival Manchester City.

Da de første meldingene begynte å tikke inn, var det dem som mente at interessen handlet om å øke prisen på en spiller på utgående kontrakt. Dersom to storklubber kjempet om underskriften hans, ville han også fort fått bedre lønnsbetingelser.

For det var fortsatt bred enighet om at Manchester City var i førersetet. De fleste husker nok at de lyseblå skal ha lagt inn to bud på Alexis Sanchez på Deadline Day.

Arsenal aksepterte imidlertid aldri det siste budet på rundt 60 millioner pund (rundt 660 millioner kroner), fordi det skal ha vært for kort tid til å finne en erstatter.

London-klubben forsøkte blant annet å hente inn Monacos Thomas Lemar i siste liten, uten hell. Som BBC skriver: «Hadde Manchester City spilt hånden sin litt tidligere i august, ville ikke dette skjedd».

ØNSKET I ARSENAL: Thomas Lemar. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
ØNSKET I ARSENAL: Thomas Lemar. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix Vis mer

Gikk mot City

Wenger hadde også gjennom hele sommeren sagt at Sanchez ikke var til salgs, til tross for at han altså gikk ut av kontrakt til sommeren. Manageren var tilsynelatende heller villig til å la ham gå gratis om noen måneder, mot å ha ham på Arsenal-laget i inneværende sesong.

Oppfattelsen var derfor at Sanchez ville velge Manchester City når kontrakten hans gikk ut. Chileneren hadde jobbet med Pep Guardiola i Barcelona og det ble meldt at duoen hadde god kontakt. Spørsmålet var når og ikke om han skulle dra til Etihad.

Da Gabriel Jesus ble skadet rundt nyttårsaften, var det ventet at brasilianeren ville være ute i lang tid. Siden Citys alternativer på topp er begrenset til Sergio Agüero, trodde mange det ville fremskynde prosessen med å få Sanchez til klubben.

Så fort overgangsvinduet åpnet 1. januar, begynte ryktene om en overgang til City å svirre igjen.

Manchester City skal ha følt seg trygge på at Sanchez ville velge dem, selv om Manchester United kastet seg inn i kampen. Rapportene tydet på at de lyseblå var så trygge på at han ønsket å bli gjenforent med Guardiola, at de ikke ville gi det samme som United og følte de heller kunne vente med overgangen til sommeren om det krevdes.

Journalisten Guillem Balague var blant dem som kalte City-strategien for «risikabel» da nyheten kom at United hadde vist tydelig interesse for angriperen. For Alexis Sanchez selv var utålmodig. Han hadde håpet å komme seg bort fra Emirates i sommer, og skal ha blitt mer og mer lei av at ting tok så lang tid.

FØLTE SEG TRYGG: Pep Guardiola. Foto: Matt McNulty/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FØLTE SEG TRYGG: Pep Guardiola. Foto: Matt McNulty/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Tidlig kontakt

United skal ha kontaktet Arsenal allerede i september for å forhøre seg om muligheten for å hente Sanchez til Old Trafford. De skal ha fått svar på hvor mye penger som måtte til for å lokke ham bort fra Arsène Wenger og co. United tok opp igjen kontakten med Arsenal i desember, for å se hvor landet lå.

Ifølge engelske Independent hadde ikke José Mourinho og styret noen tro på at de kunne få Sanchez på dette tidspunktet. Selv da United kom med et tilbud i januar, ble det sett på som spekulativt og optimistisk. Det skal mer ha vært et stunt for å fortelle Arsenal at United var villig til å plukke opp stafettpinnen dersom avtalen med Manchester City brøt sammen.

For Sanchez ble sett på som en City-spiller på det tidspunktet, og det virket å være stor sannsynlighet for at han ville spille i lyseblått før eller siden. Men Manchester United er ikke noen hvem som helst. Når en av de største klubbene i verden kommer og banker på døra, så lytter du.

Med interessen til de røde kunne Sanchez' agent Fernando Felicevich gå tilbake til Pep Guardiola og si at United hadde gitt dem et bedre tilbud, og samtidig be City om å matche det.

Men City var ikke villige til å betale den samme summen som sine rivaler. Klubben hadde allerede kommet til en avtale med agenten til Sanchez og spilleren selv og stilte spørsmål ved spillerens motivasjon når han nå plutselig flørtet med rivalene.

Pep Guardiola, styreformann Khaldoon Al-Mubarak, sportsdirektør Txiki Begiristain og daglig leder Ferran Soriano var i møte for å diskutere Sanchez etter at United-interessen ble kjent, og kom sammen fram til at de ville trekke seg ut av avtalen fordi de var bekymret for det økonomiske aspektet.

SANCHEZ' AGENT: Fernando Felicevich (til høyre). Foto: AP Photo/Luis Hidalgo/NTB Scanpix
SANCHEZ' AGENT: Fernando Felicevich (til høyre). Foto: AP Photo/Luis Hidalgo/NTB Scanpix Vis mer

Tok et standpunkt

De ble forespeilet å betale chileneren 150 millioner kroner i året etter skatt. Agenten skal også ha krevd mellom 60 og 120 millioner kroner i tillegg til at Sanchez ville ha en sign-on-fee på 220 millioner kroner (United hevder på sin side at lønnskravet og sign-on-fee-bonusen er lavere enn dette).

Pengesterke City hadde hatt få problemer med å betale det agenten, Sanchez og Arsenal krevde i januar, men det skal også ha handlet om prinsipp - om å ta et standpunkt.

- Normalt forsøker vi å være stabile med spillernes lønninger fordi det er det beste for laget og klubbens stabilitet. Jeg har aldri lagt press på en klubb når de mener det er for mye. Jeg aksepterer det med en gang. Det viktigste er klubbens stabilitet, har Guardiola uttalt i forbindelse med Sanchez-overgangen.

Dersom Sanchez plutselig ville tjent mye mer penger enn de øvrige City-stjernene, kunne det skapt en dominoeffekt i klubben. Det er også uvisst hvilken effekt en slik overgang ville hatt på en ellers harmonisk spillergruppe, som sportslig knuser det meste på sin vei mot suksess.

- Han går til United så gratulerer til dem. Til slutt er det spillerne som bestemmer hvor de vil spille når de har valget, sammen med agentene, uttalte Guardiola videre.

Spanjolen er kjent for å ikke la seg pelle på nesa i slike situasjoner. Han vil ha spillere som er hundre prosent fokusert og dedikert til å spille under ham. Dersom en avtale handler om penger, er han ikke redd for å trekke seg unna.

Gabriel Jesus er også tilbake fra skaden raskere enn forventet, så City vil klare seg uten erstattere ut sesongen. Sanchez var en anvendelig spiller som ville styrket troppen betraktelig, men han ble ikke sett på som en nødvendighet.

TILBAKE SNART: Gabriel Jesus pådro seg en skade mot Crystal Palace. Foto:  REUTERS/David Klein/NTB Scanpix
TILBAKE SNART: Gabriel Jesus pådro seg en skade mot Crystal Palace. Foto: REUTERS/David Klein/NTB Scanpix Vis mer

Ess i ermet

Da City bestemte seg for å trekke seg ut av avtalen, hadde plutselig United muligheten til å sikre seg Sanchez. Det kom meldinger om at Chelsea ville kaste seg inn i kampen, men det var aldri noen andre reelle utfordrere.

Og det var spilleren som måtte overtales. United var villig til å betale det Arsenal og Sanchez selv krevde, og hadde i tillegg et ess i ermet: Wenger ønsket Henrikh Mkhiataryan i retur, en spiller franskmannen skal ha fulgt i Borussia Dortmund før han kom til England. Kilder tett på klubben forteller at det ikke ville blitt en handel om det ikke var for at Mkhitaryan gikk motsatt vei.

Så var det vanskelig for Manchester United å overtale Sanchez til å komme til Old Trafford, etter at han var innstilt på å jobbe under Guardiola på Etihad?

Da Sanchez og Guardiola jobbet sammen i Barcelona, ble chileneren til tider plassert på benken. I City kunne han også risikert å bli rotert en del og være en av mange, noe som er tungt å svelge for en spiller som ønsker å spille hvert eneste minutt av alle kamper.

I Arsenal fikk han nærmest lov til å spille det han ønsket. Chileneren spilte samtlige ligakamper forrige sesong og har bokført minst 30 kamper de tre fulle sesongene han var på Emirates.

Når du legger til at han har spilt store mesterskap om sommeren i flere sesonger, skjønner du at det har blitt drevet rovdrift på en spiller som hater å sitte på benken.

Det er lett å tro at han får lov til det samme i Manchester United. Mourinho skal ha lovet Sanchez at han er stjerna i klubben og angriperen har strengt tatt ikke så sterk konkurranse om plassen på laget, om det er som en nummer 10 bak Lukaku eller på en av kantene.

LOVER SPILLETID: Manchester United-manager José Mourinho. Foto: NTB Scanpix
LOVER SPILLETID: Manchester United-manager José Mourinho. Foto: NTB Scanpix Vis mer

United-fan

I dag har det også begynt å sirkulere bilder i sosiale medier som viser en ung Alexis Sanchez iført supporterutstyr fra Manchester United. Som han uttalte i sitt første intervju med klubben, var han United-fan som liten.

Han innrømmer også i intervjuet med sin nye klubb at snakket i 20 minutter med Sir Alex Ferguson om dette og at han kunne blitt United-spiller da han spilte for Udinese i Italia. Sanchez sier videre at han «lyttet til den lille gutten inni seg».

Når du i tillegg legger til at han får en astronomisk sum for å spille for en av verdens største klubber, så skjønner du at det kanskje ikke var så vanskelig som først antatt å overtale ham til å bli rød. Det økonomiske aspektet skal ikke undervurderes, det er tross alt en jobb også.

Debuten kan Sanchez få i FA-cup-kampen mot Yeovil Town, som ønsker ham velkommen til stadion slik:

Manchester United våget knapt å drømme om Sanchez' underskrift for to uker siden, men nå er han altså rød.

Det viser hvor fort ting kan snu i fotballen.

Kilder: Independent, The Times, The Guardian, BBC, Manchester Uniteds hjemmeside.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!