United vant, men kritikken vil fortsette mot van Gaal

Slet seg til 1-0-seier mot CSKA.

• Manchester United - CSKA Moskva 1-0 (0-0) 

(Dagbladet): Manchester Uniteds måltørke var nær ved å fortette da laget leverte en svak forestilling mot CSKA Moskva i kveld, men 11 minutter før full tid satte Wayne Rooney (30) inn en etterlengtet scoring for både ham og klubben.

Målet gjør Rooney til klubbhistoriens nest mestscorende noen sinne, en betegnelse han deler med Denis Law. Kun Sir Bobby Charlton står nå med flere enn duoens 237 mål for Manchester United.

- Det er litt sånn Louis van Gaal er. Han stoler på Rooney. I månedsvis har Rooney blitt slaktet for å være for feit og for dårlig. Han må være veldig sterk psykisk. Han vet nok innerst inne at han ikke har vært spesielt god, men i denne kampen leverte han, skryter Viasat-ekspert Morten Langli.

Fansen var frustrert Før Rooneys scoring hadde det gått 12 dager og fire kamper siden sist en av van Gaals stadig mer pressede menn hadde kunnet juble for en nettkjenning. Det ga også supporterne klart uttrykk for underveis i matchen. 

I kveld viste de sin frustrasjon ved blant annet å bue kraftig på van Gaal da manageren byttet ut toppscorer Anthony Martial etter bare 66 minutter, mens Rooney og Jesse Lingard fikk bli værende på banen.

Endret formasjon Utover i andre omgang kunne man også høre supporterne synge «vi vil angripe, vi er United, vi vil angripe, vi er United» så det runget utover Old Trafford.

Det skjedde etter at van Gaal den siste tiden har fått mye kritikk for rødtrøyenes omstendelige angrepsspill, blant andre av klubblegende Paul Scholes. 

Mot CSKA lyktes imidlertid nederlenderen i det minste med de taktiske trekkene sine. 

Fra start av gikk United ut i en 4-4-2-formasjon og bort fra 4-2-3-1-systemet som har blitt brukt med varierende hell tidligere i sesongen. Håpet var nok å produsere mer offensivt, samtidig som det gjorde det mulig å flytte Martial fra kant til spiss. 

Slet lenge Selv om omleggingen virket logisk, løste det ikke umiddelbart Uniteds problemer. I nesten 80 minutter var rytmen i angrepsspillet dårlig. United-spillerne beveget seg én og én, og ikke i relasjon med hverandre. 

Det gjorde lenge jobben relativt enkel for de russiske gjestene, som i en 4-4-1-1-formasjon lå med to firerblokker foran keeper Igor Akinfeev og tettet stort sett det som var av rom sentralt i banen. 

Et snaut kvarter før slutt var CSKA også uhyre nær ved å ta med seg alle tre poengene etter en kontring. Kun en praktredning av David de Gea og en blokkering av Chris Smalling i sekvensen som fulgte hindret bortelaget scoring.

Vinnermålet De gangene United skapte noe, var det til gjengjeld etter kombinasjonsspill på kantene. Det var også på den måten seiersmålet kom etter 79 minutter. En ellers svak Micheal Carrick la en presis pasning ut mot Lingard på høyresiden. Unggutten tenkte raskt og ekspederte ballen videre på ett touch til Rooney som hadde løpt seg fri foran mål.

Det ga United-kapteinen muligheten til å stange ballen i nettaket. Og det sørget for at engelskemennene topper gruppa etter fire spilte matcher, uten å ha vært spesielt imponerende i prosessen.

- Jeg er en veldig lykkelig trener, for det var veldig vanskelig å ta den avgjørelsen. Alle lagene som kommer til Old Trafford forsvarer seg. Det er også grunnen til at vi ikke scorer, sier van Gaal til Viasat.