VANSKELIG UTGANGSPUNKT: Ingen lag i den moderne Champions League-historien har klart å avansere etter å ha tapt med to mål eller mer på hjemmebane i første kamp. Rio Ferdinand tror alt kan skje dersom United scorer det første målet. Video/reporter: Håkon Brandsnes / Dagbladet Vis mer

Champions League: PSG - Man Utd

Uniteds umulige utgangspunkt: Har ikke skjedd på femti år

Ole Gunnar Solskjær må gjenskape et øyeblikk fra 5. mars 1969 hvis Manchester United skal gå videre fra åttedelsfinalen i Champions League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
 • Se Paris Saint-Germain - Man Utd på Viasport 1 fra klokka 21.00.

PARIS / MANCHESTER (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United drømmer om et comeback for historiebøkene da de gjester Parc des Princes i del to av åttedelsfinalen i Champions League mot PSG i kveld.

Det første oppgjøret på Old Trafford kunne knapt gått verre for United. Ikke bare tapte de 2-0, men Paul Pogba ble også utvist i sluttminuttene, noe som gjør at han er utilgjengelig.

Anthony Martial og Jesse Lingard pådro seg også skader. Sistnevnte gjorde comeback mot Liverpool, men måtte byttes ut igjen tjue minutter seinere.

- Stoltheten vår ble såret. Jeg tror alle forventer at vi skal ryke ut, og med god margin. Men det skjer ikke med Manchester United. Stoltheten vår ble såret, men vi kommer til å angripe som vi alltid gjør, sa Solskjær på gårsdagens pressekonferanse.

Tapet mot PSG er fortsatt klubbens eneste siden Solskjærs ansettelse i desember, og etter å ha vunnet 3-2 mot Southampton i serien på lørdag etter en sein scoring av Romelu Lukaku, strutter de røde djevlene av selvtillit.

VANSKELIG UTGANGSPUNKT: Ingen lag i den moderne Champions League-historien har klart å avansere etter å ha tapt med to mål eller mer på hjemmebane i første kamp. Rio Ferdinand tror alt kan skje dersom United scorer det første målet. Video/reporter: Håkon Brandsnes / Dagbladet Vis mer

- «Fjell er til for å bestiges»

Manchester United har nå spilt 16 kamper med Solskjær bak rattet.

Fasit: 13 seire, to uavgjort og ett tap.

Siden tapet mot PSG, har de vunnet tre kamper og spilt 0-0 mot Liverpool.

- Vi vet hva vi er kapable til. Folk kan avskrive oss. Folk har avskrevet oss siden starten av sesongen, og folk avskriver oss fortsatt. Det er ingen forskjell, sier Ashley Young, som er kaptein for United i Antonio Valencias skadefravær.

Valencia, Anthony Martial, Juan Mata, Matteo Darmian, Phil Jones, Ander Herrera, Nemanja Matic, Jesse Lingard og Alexis Sánchez, sliter alle med skader, mens nevnte Paul Pogba er suspendert.

«Fjell er til for å bestiges», sa Solskjær da 2-0-tapet var et faktum, og nordmannen står ved den innstillingen før kveldens kamp.

- Alle vet at vi kan gjøre det. Resultatene de siste åra … Jeg vil ikke kalle de rare, men Juventus tapte 0-3 hjemme, det er et eksempel. Så Barcelona mot PSG. Det er så mange eksempler på lag som kan forandre slike resultater, sier Solskjær.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Comeback i Champions League

Etter fire mål under:

 • 16/17: PSG - Barcelona (4-0) - (1-6)

Etter tre mål under:

 • 17/18: Barcelona - Roma (4-1) - (0-3)
 • 03/04: Milan - Dep. La Coruña (4-1) - (0-4)
 • 93/94: Linfield - FC København (3-0) - (0-4 E.O)

Etter to mål under:

 • 16/17: Man City - Monaco (5-3) - (1-3)
 • 15/16: Wolfsburg - Real Madrid (2-0) - (0-3)
 • 14/15: Porto - Bayern München (3-1) - (1-6)
 • 13/14: Olympiacos - Man Utd (2-0) - (0-3)
 • 13/14: PSG - Chelsea (3-1) - (0-2)
 • 12/13: Milan - Barcelona (2-0) - (0-4)
 • 11/12: Napoli - Chelsea (3-1) - (1-4 E.O)
 • 03/04: Real Madrid - Monaco (4-2) - (1-3)
 • 99/00: Chelsea - Barcelona (3-1) - (1-5 E.O)
 • 93/94: Dynamo Kiev - Barcelona (3-1) - (1-4)
 • 93/94: Rosenborg - Austra Wien (3-1) - (1-4)

*Faktaboksen tar utgangspunkt i kampene etter at Serievinnercupen byttet navn til Champions League i 1992.

Kilde: Transfermarkt.com

- Hadde vist spillerne kampen

Også på pressekonferansen etter 3-2-seieren mot Southampton, henviste Solskjær til de utrolige comebackene vi har vært vitne de siste åra.

Nettopp Paris Saint-Germain hadde hovedrollen i tidenes største opphenting i Champions League-historien, med negative fortegn.

- Alt går bra og vi er selvsikre, men det er pause i et todelt oppgjør. Mange folk sier at vi burde tenke på Barcelona, 4-0 på hjemmebane, og så 6-1 på bortebane, sa PSG-trener Thomas Tuchel etter at klubben vant 3-2 mot Caen på lørdag.

Etter hjemmekampen i åttedelsfinalen mot Barcelona i 16/17-sesongen, ledet PSG 4-0 før returoppgjøret på Camp Nou. Der gjorde Barcelona det utrolige da de vant 6-1, noe som sendte spanjolene videre til kvartfinalen mot alle odds.

- Hvis United scorer et tidlig mål, vil spillerne begynne å tenke på Barcelona-kampen. Det blir en del av teamtalken. Hvis jeg er Ole Gunnar Solskjær, så viser jeg dem den kampen og hvordan den ble snudd. Det vil ligge i bakhodet på en del av de spillerne som spilte den kampen. Fansen vil også vite det. Nervøsiteten vil spre seg som ild i tørt gress, sier Rio Ferdinand til BT Sport før kampen.

Også i fjor fikk vi se nok et utrolig comeback. Da fikk Barcelona smake sin egen medisin da de først slo Roma 4-1 hjemme på Camp Nou, for å deretter bli slått ut på bortemålsforskjell etter 3-0-tap i den italienske hovedstaden.

«Roma har gjenoppstått fra ruinene. Manolas, den greske guden av Roma. Det utenkelige utfolder seg foran øynene våre», skrek BT Sport-kommentator Peter Drury da Kostas Manolas stanget inn 3-0 for Roma, noe som i etterkant har blitt et ikonisk kommentatorøyeblikk.

Roma møtte Liverpool i semifinalen, og tro det eller ei, så holdt det samme på å skje igjen. «Giallorossi» tapte 5-2 på Anfield, men vant 4-2 på Stadio Olimpico, og var bare ett mål unna å ta det til ekstraomganger.

Skjedde sist for 50 år siden

Historiebøkene forteller om 15 tilfeller hvor et lag har gått videre i moderne Champions League-historie etter å ha tapt med to mål eller mer.

Rosenborg og ukrainske Dynamo Kiev ble de første lagene til å bli slått ut på denne måten. Trønderne vant 3-1 hjemme mot Austria Wien i 93/94-sesongen, men ble slått ut etter å ha tapt 1-4 i returoppgjøret i Østerrike.

Disse kampene gir Solskjær håp da United tusler ut på gressmatta på Parc des Princes i kveld, men samtidig har comebackene et nedslående fellestegn sett med United-briller.

Comebackene skjedde på hjemmebane, ikke bortebane.

Det har seg nemlig slik at ingen lag har gått videre i en utslagsrunde med dagens Champions League-format etter å ha tapt med to mål eller mer på hjemmebane.

Og før 1992, da Champions League het Serievinnercupen, har man bare ett tilfelle hvor det har skjedd siden stiftelsen av turneringa i 1955.

Det comebacket ble en realitet på en onsdagskveld 5. mars 1969, for eksakt 50 år siden i går, i kvartfinalen i serievinnercupen mellom Ajax - Benfica.

Saken fortsetter under lenken.

Ajax' comeback mot Benfica

I den første kampen tapte Ajax 1-3 på Olympisch Stadion Amsterdam.

Jacinto, Jose Torres og Jose Augusto scoret for Benfica, mens svenske Inge Danielsson scoret for Ajax.

Oppgjøret var på mange måter en datidas Lionel Messi mot Cristiano Ronaldo. Benfica med stjerna Eusebio, som vant Gullballen i 1965, og Ajax med Johan Cruijff, som vant Gullballen i 1971, 1973 og 1974.

Nederlenderne gikk hardt til verks i returoppgjøret i Portugal. Nevnte Cruijff scoret to mål og Danielsson scoret enda ett, noe som sørget for 0-3-ledelse til Ajax etter bare 31 minutter.

Tjue minutter før slutt kom derimot reduseringen ved Jose Augusto, noe som gjorde at det hele måtte avgjøres i en tredje kamp på nøytral bane.

Omkampen ble altså spilt 5. mars 1969 på Olympique Yves-du-Manoir, en bane som ligger knappe ti kilometer fra PSGs hjemmebane Parc des Princes.

Lagene måtte ut i ekstraomganger, og da kjørte Ajax over Benfica med 3-0-seier etter to nye scoringer av svenske Danielsson og ett mål av Cruijff.

- Med Ole Gunnar er alt mulig

Hvis også United klarer å kopiere resultatet som PSG fikk på Old Trafford, kommer derimot lagene til å spille ekstraomganger, ikke omkamp.

0-2 er også et litt bedre resultat enn 1-3, ettersom Ajax slapp inn ett mål mer på hjemmebane mot Benfica i 1969.

Jan Åge Fjørtoft, som er på plass i Paris for å dekke kampen for Viasat, mener «alt er mulig med Ole Gunnar».

- Husker du da de lå under 2-0 mot Burnley? Jeg så den kampen med kona mi, som ikke er veldig interessert i fotball. Da sa jeg: «Nå skal jeg lære deg hvordan det er i Manchester United med Ole Gunnar Solskjær. Nå blir det 2-1, og så kommer de til å få 2-2 rett før slutt», sier Fjørtoft til Dagbladet.

Og det var nettopp det som skjedde. Pogba reduserte fra straffemerket i det 87. minutt, og to minutter på overtid utliknet Victor Lindelöf.

- Det er den feelingen du har. Han spiller mot en av de trenerne som jeg beundrer mest, en taktiker av rang, som har et veldig godt lag. Selv om vi tror at Ole Gunnar kan gjøre mirakler, så mangler han ti spillere. En av verdens beste spillere i Paul Pogba. Det vil være en stor sensasjon, men med Ole Gunnar er alt mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer