Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Universitetet refses for voldtektskultur. Nå trekkes superstjerna fram som eksempel

Peyton Manning nevnes i søksmålet.

OMTALES: Denver Broncos-spiller Peyton Manning omtales i den kontroversielle saken. Foto: AP Photo/Julie Jacobson/NTB Scanpix
OMTALES: Denver Broncos-spiller Peyton Manning omtales i den kontroversielle saken. Foto: AP Photo/Julie Jacobson/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Forrige uke kom det fram at seks kvinner har fremmet et føderalt søksmål mot Universitetet i Tennessee og seks menn som skal ha stått bak voldtekter og seksuelle overgrep.

Det gjelder i hovedsak fem hendelser som ble rapportert mellom 2013 og 2015, men det blir også referert til hendelser helt tilbake i 1995.

I rettsdokumentene, som består av 64 sider, står det blant annet at ansatte ved utdanningsinstitusjonen valgte å se en annen vei mens flere av atletene på skolens idrettslag voldtok kvinner og angrep de som forsøkte å hjelpe dem:

«Universitetet har skapt et langvarig og fiendtlig seksuelt miljø der mannlige atleter har voldtatt kvinner. Dette problemet har ikke blitt adressert av ledelsen ved skolen.»

Tas på alvor Fire tidligere og to nåværende idrettsutøvere har blitt anklaget for voldtekt. Søksmålet hevder også at skolen har bistått de anklagede med å finne advokater etter at de fornærmede sto fram.

Bill Ramsey, fra advokatfirmaet Neal & Harwell, representerer universitetet. I en uttalelse sier han at skolen har jobbet hardt for å skape det best tenkelige miljøet for sine studenter.

- Enhver anklage om at vi ikke tar voldtekter og seksuelle overgrep på alvor, er rett og slett løgn, sier han, og avviser også at administrasjonen ved skolen har tillatt en slik voldtektskultur å eksistere.

Stjerne trekkes inn Nå kommer det fram at Denver Broncos quarterback Peyton Manning er nevnt i søksmålet, skriver nyhetsbyrået AP.

Han dras fram som et eksempel på ukulturen ved universitetet etter en hendelse i 1996. Trener Jamie Ann Naughright skulle undersøke foten til Manning, som på tidspunktet var student ved Universitetet i Tennessee.

Ifølge anklagen skal Manning har vist rompa til Naughright på treningsrommet. Han skal ifølge rettsdokumenter ha «sittet på ansiktet hennes». Selv hevdet Manning på tidspunktet at han viste rompa til en kamerat som en form for spøk.

Naughright saksøkte Manning, og duoen inngikk seinere forlik i 1997. Da Manning diskuterte episoden i en bok fem år etterpå, saksøkte treneren ham igjen - denne gangen for ærekrenkelse. Også da ble det forlik i saken.

Avisa New York Daily News offentliggjorde rettsdokumentene fra denne rettstvisten i helga. Der kommer det også fram at Manning skal ha forsøkt å få Naughright til å legge skylden på en annen utøver, noe hun nektet å gjøre.

Historisk Peyton Manning ble den eldste quarterbacken som noen gang har ledet sitt lag til en Super Bowl-seier, da Denver Broncos beseiret Carolina Panthers 24 - 10 for en snau uke siden.

Manning regnes for å være en av de beste quarterbackene gjennom tidene.

Mange eksperter tror kampen var Peyton Mannings siste. Etter Super Bowl ble seiersintervjuet hans en stor snakkis.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media