Ståle Solbakken:

- Unner ikke en venn dette

- Hva synes du om gatelaget til Ole Gunnar Solskjær? Spørsmålet ble stilt med glimt i øyet da gatelagmagasinet 4-4-3 ble lansert i dag. Men Ståle Solbakken tror vennen sitter trygt etter sjokktapet.

LANSERING: Ståle Solbakken og fotballandslaget er ambassadører for gatelagene. I dag ble gatelagmagasinet 4-4-3 lansert. Redaktør Tom Stalsberg til høyre. Foto: Hans Arne Vedlog
LANSERING: Ståle Solbakken og fotballandslaget er ambassadører for gatelagene. I dag ble gatelagmagasinet 4-4-3 lansert. Redaktør Tom Stalsberg til høyre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Uansett hvor du befinner deg i fotballverden i dag: Den store snakkisen er Liverpools 5-0-seier over Manchester United søndag kveld.

Tema ble det også på Ullevaal stadion i dag. Landslagstrener Ståle Solbakken (53) stakk innom da gatelagmagasinet 4-4-3 ble lansert.

Fotballmagasinet er trykt opp i 20 000 eksemplarer og skal selges av de 26 gatelagene som er et verktøy i rusomsorgen.

De tidligere Dagbladet-profilene Tom Stalsberg og Morten Pedersen er redaktører og utgivere. Og ikke unaturlig ble Ole Gunnar Solskjærs «mørkeste kveld med United» et tema da fotballinteresserte og tungvektere møttes under lanseringen.

FRONTMENN: Morten Pedersen (t.v.) og Tom Stalsberg er redaktører og utgivere av fotballmagasinet 4-4-3. Foto: Hans Arne Vedlog
FRONTMENN: Morten Pedersen (t.v.) og Tom Stalsberg er redaktører og utgivere av fotballmagasinet 4-4-3. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Hva synes du om gatelaget til Ole Gunnar Solskjær? spurte Stalsberg landslagstreneren. Og signaliserte at dette ikke handlet om profesjonelle spillere i røde drakter på Old Trafford. Det var gutter fra Manchester som ble rundspilt av menn fra Liverpool.

- Alt kan skje i fotball, svarte Solbakken fra scenen, før han utdyper overfor Dagbladet:

- Noen ganger skjer sånne ting. Bruno Fernandes var alene med keeper, og United hadde sine muligheter før det ble 2-0. Men det var en kamp der alt gikk imot. Selv om jeg er Liverpool-fan, så er det ingen som unner en god venn dette - å stå der på 0-5 og være ti mot elleve spillere. Så kan du si at Liverpool heldigvis skrudde av.

SAMFUNNSENGASJERT: Ståle Solbakken fortalte en sterk historie fra gatelaget til HamKam under lanseringen. Foto: Hans Arne Vedlog
SAMFUNNSENGASJERT: Ståle Solbakken fortalte en sterk historie fra gatelaget til HamKam under lanseringen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Solbakken fortsetter:

- Dette er kanskje «once in a lifetime»-opplevelse du bærer med deg. Men han (Solskjær) står der av en grunn. Han har en av verdens største jobber. Og dette har han ryggrad til. Så jeg er ikke bekymret.

- Hva tror du skjer med jobben hans?

- Jeg tror at han sitter rimelig trygt. Jeg tror United har bestemt seg for at dette er et prosjekt som skal bygges gradvis. Jeg tror han fortsatt har tillit.

TØFFE OVERSKRIFTER: Ole Gunnar Solskjær får kjørt seg i engelske aviser i dag. - Ole Goner Solskjaer, skriver The Mirror og antyder at det snart er over.
TØFFE OVERSKRIFTER: Ole Gunnar Solskjær får kjørt seg i engelske aviser i dag. - Ole Goner Solskjaer, skriver The Mirror og antyder at det snart er over. Vis mer

Men tilbake til gatemagasinet.

Gatelagene er en arena der folk med rusrelaterte utfordringer skal få følelsen av mestring. Det begynte med gatelaget til Fredrikstad i 2011.

Solbakken og landslaget har sagt ja til å innta rollen som ambassadører for gatelagene. Landslagstreneren er også den som pryder coveret av første utgave.

- Det er vi veldig glade for, forteller redaktør Pedersen, bedre kjent som Morten P og nå kommentator i Nettavisen.

- Landslaget spiller tross alt bare for et VM i Qatar. Det vi snakker om her, er gutter og jenter som spiller for livet.

Han fortsetter:

- Magasinet er basert på modellen til =Oslo, der halvparten av inntektene går rett tilbake til gatelagene. De skal selges rundt om i lokalmiljøene og på arenaene. Altså Alfheim, Aspmyra, Aker, Brann Stadion og så videre.

IMPONERT: - Det har vært noen fantastiske suksesshistorier, sier Ståle Solbakken om gatelagene. Foto: Hans Arne Vedlog
IMPONERT: - Det har vært noen fantastiske suksesshistorier, sier Ståle Solbakken om gatelagene. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Både Pedersen og Stalsberg er imponert over samfunnsengasjementet til Solbakken. Han kunne trukket seg inn i sin egen boble og tenkt at fokuset skal være på Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og de andre stjernene.

Men noen av de vakreste historiene i fotballen kommer ikke nødvendigvis fra Old Trafford og Anfield - men fra blant annet gatelagsfotballen.

AUTOGRAFER: Det var en tydelig skuffet Ole Gunnar Solskjær som signerte autografer etter ydmykelsen mot Liverpool. Vis mer

Solbakken sier:

- Jeg har fulgt gatelagets spede start på Hamar. Jeg har sett hvilken fantastisk innvirkning det har - ikke bare på klubben HamKam - men hele byen Hamar. Det har vært noen fantastiske suksesshistorier, både for lag og enkeltpersoner.

Han fortsetter:

- En person fra gatelaget har allerede fått fast jobb i HamKam. Han fungerer ett hundre prosent. Fra å bo i et telt under ei bru, så er han nå en glad mann som fullfører hver dag med stor iver. Han er kanskje den med flest overtidstimer og er en ressurs for HamKam. Han gir også Kjetil Rekdal (trener) noen råd i ny og ne. Det ser vi også på tabellen.

SELFIE: Bettina Arnesen De Nijs - her sammen med Ståle Solbakken - er blitt reddet av gatelaget til Asker. Foto: Hans Arne Vedlog
SELFIE: Bettina Arnesen De Nijs - her sammen med Ståle Solbakken - er blitt reddet av gatelaget til Asker. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Første utgave er full av historier - som den til Bettina Arnesen De Nijs fra Asker. Hun hadde tunge psykiske problemer og ble tidlig pilleavhengig.

- Gatelaget forandret livet mitt, forteller hun.

- Rammeverket for magasinet er gatelagene, sier Stalsberg.

- Vi behøver ikke å bruke ett tabloid grep i dette magasinet. Historiene i seg selv er så sterke.

MOT BYTTE: Mark Ogden, «Senior Writer» i ESPN, mener det er ting som kan tyde på at det går mot et managerbytte i Manchester United. Vis mer

Målet er fire utgaver i året.

- Harry Maguire hadde ikke kommet med på noe gatelag, smeller det fra Stalsberg, selv en ihuga United-tilhenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer