HELT: Zambia-trener Herve Renard dediserte seieren i Afrikamesterskapet til fotballpresident Kalusha Bwalya, som unnslapp flystyrten i 1993 fordi han kjørte bil.Foto: SCANPIX/REUTERS/Louafi Larbi
HELT: Zambia-trener Herve Renard dediserte seieren i Afrikamesterskapet til fotballpresident Kalusha Bwalya, som unnslapp flystyrten i 1993 fordi han kjørte bil.Foto: SCANPIX/REUTERS/Louafi LarbiVis mer

Unnslapp flydøden i '93 - i natt feiret han bragdseieren

Fotballpresident Bwalya kjørte bil da lagkameratene styrtet.

(Dagbladet): Zambia — Elfenbenskysten 0-0 e.e.o. (8-7 på straffer)

Elfenbenskysten var enorme favoritter på forhånd, men Zambia overrasket igjen, og vant gårsdagens finale i afrikamesterskapet etter straffesparkkonkurranse.

I natt feiret zambierne, og hedret laget som mistet så mange i april 1993. Da styrtet flyet med landslaget etter en mellomlanding i Gabon, og 18 spillere var blant dem som omkom.

- Dette representerer noe enormt, noe som virket uoppnåelig før turneringen starter. Jeg vet at vi ikke er det beste laget, men vi har en styrke og kraft som gjennomsyret laget, sier landslagssjef Herve Renard, ifølge NTB.

Feiret med fotballpresidenten
Han har brukt tragedien fra 1993 aktivt i forberedelsene til triumfen i Libreville, og hver eneste suksess har blitt fulgt av minnet om de avdøde forgjengerne på landslaget.

Fredag morgen la de blomster på vannet i en minneseremoni for ofrene nær åstedet for flystyrten, og etter den første seieren i Afrikamesterskapet noensinne, feiret de sammen med fotballpresident og tidligere storspiller Kalusha Bwalya.

PÅ HJEMMEBANE: 18 spillere og åtte ledere omkom i flystyrten i nettopp Gabon for snart 20 år siden.Foto: SCANPIX/AP/Francois Mori
PÅ HJEMMEBANE: 18 spillere og åtte ledere omkom i flystyrten i nettopp Gabon for snart 20 år siden.Foto: SCANPIX/AP/Francois Mori Vis mer

Han spilte for PSV Eindhoven i 1993, og kjørte derfor bil i stedet for å delta på den skjebnesvangre flyturen den gangen.

- Han skulle ha vært på flyet, og han vet hvor forferdelig styrten var for nasjonen. Jeg dediserer denne seieren til ham, han ga meg sjansen da ingen visste hvem jeg var, sier Herve Renard til Reuters.

- De fant styrken til å vinne, jeg vet ikke hvorfra. Det står skrevet et sted. Det føltes bare riktig, men det var ikke på grunn av meg, jeg vet ikke hvor det kom fra. Vi har snakket om det helt siden vi startet forberedelsene 28. desember. Jeg fortalte at om vi kom til finalen, ville vi spille i Gabon der flyet styrtet, og at vår første kamp var mot Senegal - landet flyet var på vei til. Det betydde noe, sier franskmannen.

Renard kan forøvrig forsvinne fra jobben som Zambias trener etter bragden, Senegal skal være interesserte i å få ham inn som erstatter for sparkede Amara Traoré.

Stor skuffelse
Elfenbenskysten har vært forhåndsfavoritt de fire siste afrikamesterskapene, men har feilet hver gang. Denne gang glapp tittelen selv om laget ikke slapp inn et eneste mål i hele turneringen — søndagens straffesparkkonkurranse unntatt.

- Vi ventet ikke en så utfordrende finale. Dette er en stor skuffelse. Vi hadde ikke hellet på vår side, men vi reiser ikke hjem i skam. Jeg synes vi spilte bra, og jeg gratulerer Zambia, sier landslagssjef François Zahoui, ifølge NTB.

SYMBOL: Fotballpresident Kalusha Bwalya (blått slips) med hånda på trofeet sammen med kaptein Christopher Katongo/AP/Francois Mori
SYMBOL: Fotballpresident Kalusha Bwalya (blått slips) med hånda på trofeet sammen med kaptein Christopher Katongo/AP/Francois Mori Vis mer

Mens hans lag er fullt av stjerner fra Europas store klubber, ble Zambia mester med bare én spiller i troppen som spiller klubbfotball i en europeisk eliteserieklubb.

Stophira Zunzu, som satte det avgjørende straffesparket, spiller til daglig i Republikken Kongo.