- Unødvendig og påfallende av Lance

Norsk dopjeger om Armstrongs «dopingalibi»

(Dagbladet.no): Selv om Lance Armstrong aldri er blitt tatt for doping, henger mistankene fortsatt tungt over ham.

For å komme nye rykter i forkjøpet presenterte den ferske Astana-rytteren i går Don Catlin - en markant skikkelise i USAs antidopingarbeid - som sin private dopingjeger.

- Jeg visste at det ville komme spørsmål om mine prestasjoner, og jeg ville fjerne all tvil. Jeg vil gjøre alt Don ber om å gjøre, forklarte Armstrong på en pressekonferanse i går.

Og la til for ordens skyld:

- Det finnes ikke nok penger noe sted til å bestikke Don Catlin.

Rister på hodet

Norges fremste dopingjeger, Inggard Lereim, lar seg derimot ikke imponere over Armstrongs omfattende antidopingprogram.

Men til tross for gjentatt humring i samtalen med Dagbladet.no, synes han ikke ideen er spesielt morsom.

TIL KAMP MOT DOPINGRYKTENE: Lance Armstrong underkaster seg et meget strengt antidopingprogram når han ansetter privat dopingjeger, selv om det er uten juridisk verdi. - Underlig at man er så redd for sitt rykte, sier den norske dopingjegeren Inggard Lereim. Foto: SCANPIX
TIL KAMP MOT DOPINGRYKTENE: Lance Armstrong underkaster seg et meget strengt antidopingprogram når han ansetter privat dopingjeger, selv om det er uten juridisk verdi. - Underlig at man er så redd for sitt rykte, sier den norske dopingjegeren Inggard Lereim. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er ikke morsomt, men helt unødvendig og påfallende. Det er underlig at man er så redd for sitt rykte at man finner det nødvendig å engasjere en privatperson av topp internasjonalt kaliber. Hvis alle skulle gjøre det for å ivareta sitt rykte, ville det blitt en rar verden. Det er bedre å ha et system i det forbund man konkurrerer i, som er såpass velfungerende at man har troverdigheten i behold uten slike ekstratiltak, sier Lereim til Dagbladet.no.

Null juridisk verdi

Armstrongs program innebærer at han må la seg teste til enhver tid, at Catlin får samle inn og overvåke biologisk informasjon, og at alle tester og blodverdier vil bli offentliggjort på nettstedet http://www.livestrong.com/

Lereim har stor tiltro til Catlins integritet og kunnskap - men skjønner uansett ikke vitsen.

- Jeg satt sammen med Catlin i medisinsk komité i IOC i åtte år. Han er sjef for en antidoplab i Los Angeles, og er en høykompetent mann med stor internasjonal tillit. Men å engasjere en privat dopingjeger har ikke noe for seg. Det er bare Wada- og IOC-inspirerte laboratorier som teller dersom det er snakk om positive prøver, og dette har dermed ingen juridisk verdi.

- Men styrker dette troverdigheten til Armstrong?

- Jeg skjønner ikke hva han vil oppnå med det, annet enn å fjerne eventuelle rykter eller mistanker. Hvis sykkelsporten hadde gjort som skiløperne, men tester utenfor konkurranse og blodprofiler av hver utøver, ville dette vært unødvendig. Han føler kanskje han må lappe på et system som ikke synes bra nok. Men han har valgt en veldig kompetent mann til å følge seg, sier Lereim.

Han vil ikke ha noen formening om Armstrong var dopet i én eller flere av sine sju Tour de France-triumfer.

- Unødvendig og påfallende av Lance

- Jeg har ingen nær kjennskap til den mannen. I mitt virke har jeg såpass stor avstand til sykkelsporten at det blir vanskelig å uttale seg. Jeg kjenner bare medieversjonen, og kan ikke bygge på det, sier han.

- Reiser mange spørsmål

Lereim er ikke den eneste som er skeptisk til Armstrongs private antidopingprogram. Tidligere Wada-sjef Dick Pound advarer amerikaneren mot å tro dopinganklagene vil forsvinne, selv om han nå gjør comeback.

- Om han tror at det vil viske ut alle spørsmålene som er der ute, og som er blitt påpekt av den tidligere franske sportsminister og Tour-arrangørene... de spørsmålene er fortsatt ubesvarte. Comebacket reiser minst like mange spørsmål som det gir svar. Han har til gode å svare på hvordan seks av prøvene viste spor av EPO, sier han ifølge Reuters.

Leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, forstår at Armstrong føler et behov for å spille med åpne kort.

- På generelt grunnlag er det bra at utøvere gjør det de kan for å drive ren idrett, selv om det kan synes unødvendig å iverksette så omfattende grep. Men at han ønsker å vise åpenhet om spørsmålet er forståelig med tanke på hva som har skjedd i sykkelsporten de siste årene. En utøver i det kaliberet vil uansett bli testet av både det UCI og USADA, sier Solheim.

- Lurer ikke meg

Den franske sportsavisa L\'Equipe har skrevet at blodprøver fra 99-touren som var fryst ned, viste høye EPO-verdier da de ble retestet av det internasjonale antidopingbyrået WADA i 2004.

Men Armstrong ble frikjent av en uavhengig kommisjon.

Don Catlin garanterer at Armstrong er sjanseløs på å lure ham.

- Ingen vet bedre enn meg hvordan man kan lure systemet, og han vil ikke klare å lure meg, forsikrer Catlin.

Armstrong varslet i går at han ikke kom til å uttale seg mer om doping denne sesongen.

<B>HYRER ANERKJENT DOPINGJEGER:</B> Don Catlin (i bakgrunnen) skal passe på at tester og blodverdier blir tilgjengelig for alle som er nysgjerrige.
<B>IKKE IMPONERT:</B> Den norske dopingjegeren Inggard Lereim.
MISTENKER ARMSTRONG:</B> Tidligere Wada-sjef Dick Pound.