Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen blir ikke Årets Navn i 2020. Heller ikke i 2021.

Uønsket på TV-gallaen igjen

Magnus Carlsen sin nye sponsoravtale med utenlandsk gambling, gjør at topplederne i Norges Idrettsforbund ikke vil se ham oppe på scenen under Idrettsgallaen de neste to årene.

IKKE PÅ NORSK SCENE MER: Den nye sponsoravtalen med utenlandsk gamblingindustri gjør at norsk idrett ikke kan gi Magnus Carlsen noen ærespris lenger. FOTO: Claus Bech/Ritzau Scanpix/REUTERS
IKKE PÅ NORSK SCENE MER: Den nye sponsoravtalen med utenlandsk gamblingindustri gjør at norsk idrett ikke kan gi Magnus Carlsen noen ærespris lenger. FOTO: Claus Bech/Ritzau Scanpix/REUTERS Vis mer

MAGNUS CARLSEN ble ikke «Årets Navn» i norsk idrett i fjor. Det blir han heller ikke for 2020 og 2021 uansett hvor mange sjakkpartier han fortsetter å vinne. Norsk idrett gir ingen ærespris til en utøver som har sponsoravtale med et utenlandsk spillselskap.

Det er uvisst hvor mye denne tapte muligheten til å konkurrere med de andre norske sportsheltene betyr for Magnus. Det var han selv som startet debatten før Idrettsgallaen, ved å tvitre om at denne vrakingen var urettferdig med tanke på de flotte resultatene han hadde oppnådd i 2019.

Samtidig visste han vel allerede dengang at en tett forbindelse med privat utenlandsk gamblingindustri ikke akkurat var noe VIP-kort for å bli invitert til fest i den norske idrettsbevegelsen.

Da betydde det mer å spille ut den VIP-statusen som selvsagt følger med det å være klodens beste sjakkspiller gjennom et imponerende antall år. Nå får han betalt for bråket som kommer hver gang norsk idrett nekter å ta ham opp på scenen.

MORSOM: Karsten Warholm slo av en spøk om Magnus Carlsen da han mottok prisen for «Årets navn» under Idrettsgallaen. Video: NRK Vis mer

SJAKKGENIET sine ferdigheter er det altså ingen grunn til å diskutere. Kanskje heller ikke det etiske ved å samarbeide med et spillselskap. Spillindustrien har sin skyggeside enten den er privat eller offentlig drevet.

Mens det neppe er noen tvil om at samfunnet har bedre sosial kontroll med spillavhengighet gjennom Norsk Tipping, er ikke selve samarbeidet mellom Magnus Carlsen og Unibet så mye å mene noe om.

- Vi har like verdier og interesser, forklarer Carlsen denne nye toårige sponsoravtalen.

Dem om det. Folk får velge sine verdier selv. Men det betyr samtidig at den norske idrettsbevegelsen igjen er nødt til å velge bort Magnus Carlsen.

Norsk idrett har jo også sine verdier.

Og sitt økonomiske forhold til Norsk Tipping.

VERDIENE var i seg selv årsaken til at idrettslederne strøk Magnus Carlsen fra lista over kandidater til «Årets Navn» for 2019.

Da hadde akkurat Carlsen ledet et opprør mot Norges Sjakkforbund. Der forsøkte han å kjøpe stemmer nok til å overta kontrollen av forbundet for å få godkjent en mulig sponsoravtale med den svenske spillselskapet Kindred som også eier Unibet.

Dette forsøket årsaken til at Carlsen var uønsket opp på scenen på Hamar under årets Idrettsgalla. Det ble politisk umulig for idrettsledelsen å hylle en utøver som nettopp hadde forsøkt å ødelegge det demokratiske grunnlaget for det frivillige arbeidet i Norge.

Men bare noen uker seinere forsøker idretten å ødelegge dette demokratiet selv.

FOR det er jo både trist og komisk at Magnus Carlsen på nytt utfordrer norsk frivillighet, rett etter at idrettspresident Berit Kjøll i et intervju med Dagbladet har ønsket enhver sponsor velkommen til å fremme sine økonomiske interesser i idrettens egne valgkamper. Hun kalte til og med denne mulige sponsorinnblandingen en styrke «for ytringsfrihet og demokrati.»

Før resten av styret i Norges idrettsforbund er modige nok til å påpeke at presidenten deres her misforstår norsk folkestyre totalt, er idretten fullstendig lammet:

  • Den har ingen ting å bidra med i en ny debatt om hvor mye sponsorene skal få bestemme i norsk frivillighet.

Et idrettsforbund som gir blaffen i egne etiske regler og verdier, har ikke lenger noe å si til resten av samfunnet.

DET har imidlertid Norsk Tipping. Med politikernes støtte sier monopolisten på Hamar at alle som vil ha penger fra dem, er nødt til å forsake privat gambling og alt dens vesen.

Det er derfor Magnus Carlsen er uønsket på Idrettsgallaen igjen. Både i 2020 og 2021. Deretter så lenge som denne nye sponsoravtalen med Unibet blir utvidet.

Det er jo denne oppmerksomheten gamblingindustrien ønsker. Det er et kalkulert bråk for å holde oppe diskusjonen om det norske spillmonopolet.

DA debatten om Magnus som «Årets Navn» raste for noen uker siden, var idrettslederne redde for å bli upopulære. Den unge sjakkyndlingen hadde akkurat tatt to sterke VM-gull og samlet TV-seere på NRK som nesten aldri før. At han likevel ikke fikk være med på det populære TV-showet ble plutselig et kommersielt problem.

I en felles pressemelding fra Idrettsforbundet og NRK ble vrakingen forklart med produksjonsmessige hensyn. Det var visst vanskelig å få med noen som presterte så seint på året til en TV-avstemning uka etter. Juryformann og toppidrettssjef Tore Øvrebø ble sitert på at mulighetene for Carlsen derfor kom neste år:

- Prestasjoner i romjula (VM-gull i hurtigsjakk og lynsjakk) vil da automatisk være en del av vurderingsgrunnlaget for idrettsgallaen et drøyt år seinere, forsikret Øvrebø.

Det løftet angrer han nok på i dag.

FOR norsk idrett har konsekvent strøket alle som har hatt avtaler med utenlandsk gamblingindustri. Det har skjedd med letthet med de kontroversielle utøverne som for eksempel fotballspilleren John Arne Riise; men også med de mest folkekjære heltene fra norsk idrett.

Idet selveste Egil Drillo Olsen overraskende begynte å samarbeide med et spillselskap, ble han uaktuell hos Norges Fotballforbund. Han måtte til og med slutte i bijobben med å hjelpe Vålerenga med fotballfaglige analysearbeidet.

Da forbundet i 2 009 igjen trengte den imponerende kunnskapen hans på A-landslaget, følte spillselskapet seg tvunget til å fristille ham fra kontrakten. Hvis ikke var det de som satt tilbake med ansvaret for å stoppe en populær landslagssjef. Så klare skiller er det mellom privat spillindustri og norsk idrett.

MED mindre idrettsbevegelsen selv vil bryte med spillmonopolet og gi avkall på rundt 2,5 milliarder kroner årlig, er det situasjonen også framover. Det betyr at Magnus Carlsen er uaktuell til ærespriser og kåringer så lenge han er knyttet til utenlandsk gambling.

Kanskje bryr han seg ikke lenger om akkurat den oppmerksomheten. Han får i hvert fall betalt for å være interessert i mer enn hjemmepublikummets heder og ære.

Men nå er det på tide at de fremste nasjonale idrettslederne våre bryr seg om å forsvare verdiene til den bevegelsen de leder.

De er jo faktisk valgt for å gjøre nettopp det.

SJAKK MATT: I ANGREP! Magnus Carlsen leverte glitrende angrepsspill mot Radosław Wojtaszek i den andre runden av Tata Steel-turneringen. Video: GM Daniel King / PowerPlayChess/YouTube Vis mer