- IKKE LØPSFIKSING:  Det Norske Travselskap har kommet til at det ikke er hold i rykter om at den travansatte tv-reporteren (ved gjerdet) hadde avtalt med kusk Kristian Malmin (i blått og gult) om å fikse løpsresultatet i det siste V75-løpet i Drammen sist lørdag. FOTO: TRAV.24
- IKKE LØPSFIKSING: Det Norske Travselskap har kommet til at det ikke er hold i rykter om at den travansatte tv-reporteren (ved gjerdet) hadde avtalt med kusk Kristian Malmin (i blått og gult) om å fikse løpsresultatet i det siste V75-løpet i Drammen sist lørdag. FOTO: TRAV.24Vis mer

- Uproblematisk at ansatte kan gamble på jobb

Mener underdirektør i Lotteritilsynet. Stabæk-Ingebrigts tippeiver skjerpet regler.

(Dagbladet): Det statlige Lotteritilsynet skal overvåke at det ikke foregår noe juks med spill hos monopolselskapene Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, som innkasserte i alt 18,4 milliarder kroner i fjor av nordmenns gambling på trav-, fotball- og lykkespill.

Både overvåkerne og de ansatte i spillemonopolene kan selv satse penger i spillene de skal forvalte etter strenge regler fra Landbruksdepartementet og Kulturdepartementet.

- Uproblematisk, konkluderer underdirektør Jan Petter Sæbø i Lotteritilsynet i Førde overfor Dagbladet.

V75 - så mye de vil Han og kollegene i det statlige kontrollorganet kan spille V75 og lotto så mye de vil.

Kusker og funksjonærer som har med løpsavviklingen å gjøre i trav, kan ikke spille lovlig. Det kan heller ikke spillere, dommere og funksjonærer som som står på Odds- eller tippekupongene til Norsk Tipping gjøre.

Underdirektøren har fulgt med i media på den interne travgranskingen etter ryktene om løpsfiksing i V75 i Drammen sist lørdag.

Den saken legger ikke Lotteritilsynet seg opp i, men i løpet av høsten skal Sæbø og kolleger sjekke om om Norsk Rikstoto følger regler for norsk spill til utenlandske travløp.

- Umulig å jukse - Det som diskuteres etter V75-løpet i Drammen, sorterer under travsportens organer og i ytterste konsekvens Landbruksdepartementet. Vår oppgave er revisjon og kontroll med spilleselskapene. Og for ansatte der er det langt på vei umulig å jukse, sier Sæbø til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at det er så mange kontrollrutiner underveis at det er umulig å levere kuponger etter at travløpene er kjørt og fotballkamper har startet.

- Når det gjelder Norsk Rikstoto, er Lotteritilsynets inntrykk at det er en solid virksomhet som driver på en kontrollert møte, sier underdirektør Sæbø.

Om lag 20 prosent av Norsk Rikstotos omsetning i fjor på 3,66 milliarder kroner, gjaldt 20 prosent løp i Sverige.  Det betyr at nordmenn spiller for om lag 750 millioner kroner på svensk trav. Det er tre ganger så mye som svensk spill på norske travløp via Norsk Rikstotos søsterselskap ATG.

Sett fra Sverige Informasjonssjef Mats Fransson i Svensk Travsport - som tilsvarer Det Norske Travselskap (DNT) - har registrert V75-rabalderet fra Drammen sist lørdag gjennom norsk presse.

Fransson, som tidligere har vært redaktør i «travbibelen» Trav- og Galoppronden, har ikke lest noe om bråket i svenske medier.

- Det er litt rart siden en stadig større del av travspillet går på tvers av nordiske landegrenser, sier Fransson til Dagbladet.

Reglene for ansatte i svensk travsport og travspill er de samme som i Norge.  Alle ansatte kan spille - unntatt kusker og funksjonærer som har direkte med løpsavviklingen å gjøre.

Norges Fotballforbund (NFF) skjerpet for noen år siden sine  Fair Play-regler for hvem som kan gamble.

Skjerpet etter Ingebrigt - Det var flere saker som skapte diskusjoner og rykter. Reglene ble skjerpet etter medieoppslag om Stabæk-leder Ingebrigt Steen Jensen, som fortalte om en stor nesten-gevinst hos Norsk Tipping mens han var på det mest aktive som leder i Stabæk, sier informasjonssjef Svein Graff i NFF til Dagbladet.

Norsk Tipping følger nøye unormalt høye innsatser på enkelte lag, og har i tillegg en sperregrense på innsats pr. oddskombinasjon.

- Tippeselskapet har kontaktet oss ved noen anledninger om uventede spillinnsatser på enkelte lag. Men  det har ikke skjedd denne sesongen, så vidt jeg har fått sjekket, sier Graff.

 

STORGEVINST: Norges Fotballforbund skjerpet sine regler for hvem som kan spille opå Oddsen etter Stabæk-leder Ingebrigt Steen-Jensen fortalte om en storgevinst mens han var tett på Stabæk-gutta. Her sammen med med Stabæk-spiller Petter Belsvik etter seier over Moss i cupkamp i 1998. FOTO: ERIK JOHANSEN, SCANPIX.
STORGEVINST: Norges Fotballforbund skjerpet sine regler for hvem som kan spille opå Oddsen etter Stabæk-leder Ingebrigt Steen-Jensen fortalte om en storgevinst mens han var tett på Stabæk-gutta. Her sammen med med Stabæk-spiller Petter Belsvik etter seier over Moss i cupkamp i 1998. FOTO: ERIK JOHANSEN, SCANPIX. Vis mer