Bergen 2017:

- Urealistisk med Kristoff og Edvald samlet inn på oppløpet

Rasch, Kristoff, Jensen og Eiking før VM-fellesstarten.

BERGEN (procycling.no): Spenningen bygger seg opp. Under et pressemøte fredag morgen gjorde det norske herrelandslaget sitt beste for å vise frem en samlet og harmonisk front få dager før VM.

Men etter fjorårets samarbeidssvikt i Doha var det likevel en merkbar, dirrende uro i idyllen, da Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff ble tvunget side om side foran et mannsterkt pressekorps på Quality Grieg Hotell utenfor Bergen.

Hva som skjer dersom de norske kapteinene igjen skulle komme samlet inn på oppløpet, er spørsmålet mange spør seg før mesterskapet braker løs på hjemmebane.

– Det er mulig at det skjer. Og det har vi snakket om, sier Gabriel Rasch - til vanlig sportsdirektør i Team Sky, men under VM hyret inn som ekstra støtte for landslagssjef Stig Kristiansen.

– Det ble en lang diskusjon?

– Ja. Men jeg tror ikke det er så realistisk. Det blir mer selektivt enn det mange tror, repliserer Rasch.

Den 19 kilometer lange rundsløyfen som skal forseres tolv ganger betegnes av to klatringer, tekniske svinger og potensielt farlige utforkjøringer. Fra siste bakketopp er det 10.5 kilometer ned til målgang på Festplassen.

– Det blir nok et hardt løp. Det blir veldig viktig å holde seg foran i feltet, for å unngå å måtte akselerere ut av hver sving. Det kommer til å bli trekkspilleffekt. Derfor blir det viktig å være foran og spare krefter, sier Kristoff – med tro på at det kan samle seg til en spurt etter siste gang opp Laksebakken (1.5 kilometer à 6.5 prosent).

Flere scenario

VM er på mange måter som et tomt lerret. Løypen er nykomponert, uprøvd og ingen vet helt hva slags utfall den vil produsere. Spekulasjoner gjort på forhånd blir ikke sjeldent motbevist og en spurtertype som Kristoff må som regel lære seg å forvente seg det uventende.

Thor Hushovd følte seg nok litt dum da VM i Lisboa endte i massepurt og han hadde sagt fra seg plassen flere uker i forveien – fordi å sende ham til VM var etter hans mening «som å sette Bjørn Dæhlie utfor i Holmenkollbakken».

VM har derfor alltid vært et ritt for spekulasjon og vidstrakte forhåndsanalyser.

– Jeg ser det kan bli tre, fire ulike scenario på slutten. Og mange mulig utfall basert på disse igjen, sier Rasch til procycling.no.

– Jeg er egentlig ikke så usikker på hva de andre lagene kommer til å gjøre. Det som er viktig er at vi går grundig gjennom alle scenario på forhånd med rytterne.

Rasch vil ikke utelukke noe. Soloseier, et mindre brudd eller en massespurt – alt kan inntreffe i Bergen søndag. U23-rittet fredag ga ikke store utskillelser, men vinneren kom fra en liten gruppe etter et sent angrep.

– Om et brudd holder inn eller ei, tror jeg vil avgjøres av hvor mange ryttere lag som Polen, Australia og Italia har igjen i feltet på slutten. Og hvor stor gruppen i front er, sier Rasch.

Vær og vind

Den norske sykkelsjefen understreker at vær og vind, i tillegg til lagenes taktiske valg underveis, vil være avgjørende for hvor mange ryttere som henger med over Laksebakken mot slutten.

Regnvær er lite trolig, men vindforholdene er kanskje ikke gunstige for Kristoff.

– Det kan bli kjørt hardt i bakken og en gruppe med bare 30 ryttere komme inn først. Det kan det hende at vi bare har med Edvald der, sier Skys sportsdirektør.

– Det ligger an til vind fra sør, da blir det medvind opp bakken, og medvind ned bakken. Det gjør det hardere å sitte på hjul i bakken. Løpet blir tøffere. Hvis vinden endrer seg og man får motvind i bakken, så kan det bli lettere å knipe seg med over toppen. Men de som har planer om å angripe siste gang opp bakken, vil nok prøve uansett vind.

Lokalrytter Odd Christian Eiking tror eventuelle angripere kan slite med å holde unna helt inn til mål. Askøyværingen ser ikke utforkjøringen som veldig krevende.

– Sannsynligheten for at det samles er ganske stor. Det er fire, fem kilometer ned mot Fløibanen som er ganske lettkjørte. Det er heller ikke veldig teknisk akkurat der. Et lag med et par ekstra ryttere til disposisjon kan kjøre inn et brudd der. Et gruppe med Sagan, Van Avermaet, som ikke nøler, vil selvsagt ha gode muligheter til å gå inn, sier FDJ-rytteren.

– Sjansen for at Alex og Edvald kommer inn sammen er stor. Som ryttere er det jo veldig like. De er to av de sterkeste rytterne til start. Kommer de inn på oppløpet samme, tror jeg de tar det fint på magefølelse. Det løser de helt fint.

Favorittene

Belgia kommer med et kobbel av klassikerspesialister og ønsker seg et hardt ritt. Det samme gjør trolig Nederland og Frankrike, og potensielt Polen og Italia.

– De store favorittene er Kwiatkowski, Sagan, Van Avermaet, Gilbert og Michael Matthews, sier Rasch.

– Italia har også et skummelt lag. Trentin, Moscon og Viviani. De har mange å spille på. Hvis de blir enige om hva de skal gjøre, så er det vanskelig å lese dem. Jeg får snakke litt med (Team Sky-rytter) Moscon før start og høre hva de skal gjøre, smiler «Gabba» lurt.

– Mens et lag som Australia er veldig lett å lese. Belgia også for så vidt. Belgia har mange gode, men til syvende og sist kjører de for kapteinene (Van Avermaet og Gilbert).