Ureint trav for Marius

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): Blant superhestene på travbanen får Marius Bakken samme følelse som på friidrettsbanen. Det til tross for at 24-åringen den siste tida har følt seg mer som en halt og slakteferdig havregamp.

Marius Bakken delte ut premier i sitt eget løp «Marius Bakkens løp» på Jarlsberg travbane lørdag.

- Jeg har vært med tre år på rad og begynner å bli litt inside. Tidligere har jeg til og med stilt opp og løpt mot hester, men i år tror jeg at jeg har nok med å løpe mot mennesker, sier Bakken.

I dag drar han til St. Moritz i Sveits på 17 dagers høydeopphold for å finne formen før EM-finalen på 5000 meter 11. august. En betent akilles har fullstendig ødelagt Bakkens sesongopplegg så langt. På Bislett sist fredag løp han på 13.58 - 49 sekunder bak persen på 13.09.

- - Har du en kriseplan om St. Moritz-opplegget ikke funker?

- Dette er kriseplanen.

Lørdagens pause var den siste for sommeren. Bakken trives blant hestene.

Lik løping

- Jeg ser veldig mange likhetstrekk med min egen løping. Jeg ser hvordan hestene posisjonerer seg, løpssteg og sånne ting. Taktisk er det veldig mye likt. Jeg skjønner tegninga og leser løpene deres, sier Bakken.

Det er manager Ståle Jan Frøynes, til daglig sjef på Jarlsberg travbane, som har dratt Bakken inn i miljøet

- Jeg er ganske interessert i forhold til trening av hester også. Jeg tror det er mye å gå på når det gjelder trening av hester. Begrensningen ligger selvfølgelig i at du har med hester å gjøre. De kan ikke si fra - for eksempel i forhold til skader.

Men det kan Bakken. Så til de grader. Bare så synd han ikke sa fra litt tidligere da det hogg til i ankelen under en av de knallharde treningsøktene like etter at han kom hjem fra høydeoppholdet i Bolivia 16. mai.

Siden har han knapt trent med piggsko på bane. En 2000 meter i Florø og en 1500 meter under e-cupen i Slovakia var totalt mislykket. Bakken har mistet formspissingsperioden. Han har gått rundt på sparebluss, fått lokalbedøvende sprøyter og akupunktur. Først den siste uka har han vært symptomfri.

- Ikke bra

- Tidligere har jeg løpt på bane fra midten av april fram til slutten av mai for å komme i noenlunde form. Nå blir perioden fra Bislett Games og fram til EM omtrent like lang.

- Om jeg er heldig, kan jeg rekke det akkurat. Men da må det stemme hundre prosent. Jeg har tro på at det kan snu, men det er akkurat på skjæringa. Det er ikke helt bra dette her, sier Bakken.

Han innrømmer det altså sjøl. Team Bakken er i krise.

- Hvorfor reiser du til St. Moritz for et nytt høydeopphold?

- Denne gangen skal jeg trene på bane på 1800 meter. Jeg har trent så mye i høyden (4000 meter) i Bolivia at jeg nesten ikke kjenner at jeg trener på så lav høyde som dette. Men vi skal bo på 2500 meter, og da får jeg automatisk opprettholdt kondisjonen. Det er jeg nødt til. Hadde vært sjanseløs om jeg mista kondisjonen nå.

- Når vet du om du rekker EM?

- Jeg kommer til å kjøre kontinuerlige tester hele veien, men sannsynligvis kommer ingenting til å være klart før like før forsøksheatet 9. august.

Tar med lege

Vanligvis tar Bakken bare med seg trener Frank Evertsen på treningsleir. Denne gangen utvider han.

- Vi har med Arild Abrahamsen, som er både lege og fysioterapeut. Jeg kan ikke risikere noe og er avhengig av både lege og fysioterapeut på grunn av faren for ny betennelse. Da må jeg ta sprøyter, sier Bakken.

- Ung og naiv

I sin fjerde sesong på toppnivå møter Bakken skikkelig motgang for første gang. Bittert etter de voldsomme treningsdosene han la ned i løpet av vinteren. Totalmengden på 35 treningstimer i uka fordelt på 17 økter er den samme som i fjor. Men han har sluppet unna lyskeplagene fra vinteren 2001. Derfor er mengden av trening med høy intensitet større. Bakken har kort og godt trent som en villmann.

- Hva må til for å ta EM-medalje?

- Jeg må være god nok til å løpe pers. 10-12 løpere kan ta medalje, og er jeg ikke i toppform til EM, har jeg ikke noe å gjøre blant de fem beste.

- Jeg har aldri opplevd deg så usikker som nå?

- Vel, jeg er veldig sikker på hva jeg skal gjøre, svarer Marius Bakken. Og legger til:

- Men jeg er veldig usikker på hvordan det går.

SMÅFLAU: Dagbladets fotograf tok bilde av Marius Bakken akkurat i det eieren av hesten Eurolink, Nils Petter Sem, fant ut at han vil kaste buksene i glede over seieren i «Marius Bakkens løp» på Jarlsberg travbane i går.