Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Urettferdig mistenkt

Axel Teichmann fra Tyskland kan bli den nye langrennskongen under VM på hjemmebane. Dopingmistankene avviser han som urettferdige og kunnskapsløse.

TOBLACH (Dagbladet): Sist uke slo dopingbomba ned på nytt i langrennssporten. Franske Vincent Vittoz hadde testet positivt for middelet Furosemid, som blant annet kan brukes til å maskere EPO-doping. De norske langrennsløperne ligger på treningsleir i de italienske alpene, og i gårsdagens VG gikk Odd-Bjørn Hjelmeset ut med kraftig kritikk av den manglende dopingkontrollen blant utenlandske konkurrenter. Siden OL i Salt Lake for tre år siden har norsk presse jevnlig fått høre påstander om at de tyske løperne jukser - uten at noen i langrennsleiren tør å fronte påstandene med navn og ansikt.

-  Jeg kjenner til disse mistankene mot meg, men jeg forstår dem ikke og føler at de er urettferdige, sier Axel Teichmann til Dagbladet.

Åpne forhold

Dagbladet møtte den tyske langrennseneren under treningsleiren i Toblach. Det var enkelt å få Teichmann i tale. Faktisk enklere enn å få norske langrennsløpere i tale. Landslagssjef Jochem Behle svarte straks ja da Dagbladet spurte om å få komme på besøk:

-  Åpenhet er viktig, kanskje spesielt viktig for sporten vår. Det er vanskelig å få ut korrekt informasjon om vi trekker oss tilbake. Derfor har vi full åpenhet om alt vi gjør fram til VM, sier Behle.

Det tyske landslaget bor som vanlig på Hotell Santer, eid av foreldrene til Nathalie Santer, samboer med Ole Einar Bjørndalen. På vei til intervjuet hilste Teichmann på Bjørndalen som satt i resepsjonen og sjekket mail.

-  Han og Frode Estil blir harde konkurrenter for meg i VM, sier Teichmann.

Testet 15 ganger

Etter avsløringen av Vittoz er Teichmann nå klar favoritt til å vinne både 15-kilometeren og jaktstarten. Etter tre strake mesterskap med dopingskandaler var det naturlig å ta opp temaet - og Teichmann svarte uten å la seg hisse opp.

-  Jeg skjønner ikke hva de mener de som snakker om manglende kontroller. Jeg tror ikke de kjenner fakta. Sjøl er jeg blitt testet 15 ganger siden begynnelsen av sesongen. Jeg er også blitt testet her i Toblach, sier Teichmann.

Han har bare godt å si om tysk antidopingarbeid:

-  Den tyske dopingkontrollen er en av de beste i Europa. Andre nasjoner har mer å bevise enn oss, og bør heller prøve å bli like gode på dopingkontroll som oss.

Han viser også til progresjonen de tyske løperne har hatt:

-  Vi har en framgang på tre-fem prosent hver sesong, og har tatt steg etter steg. Vi har ikke fått 15 prosents framgang - slik andre har hatt.

Går 11 000 km

Axel Teichmann slo gjennom internasjonalt da han vant 15-kilometeren i klassisk stil under VM i Val di Fiemme for to år siden. Det var tyskernes første VM-gull siden Gerhard Grimmer vant femmila i 1974. I fjor var resultatene mye opp og ned. I år begynte han sesongen med fem seirer. Han fikk en nedtur i januar, men ikke så dyp som i fjor.

-  Jeg er blitt jevnere. Har fått ett år til med trening, rundt 11 000 kilometer på ski. Dette har gitt meg en styrket basis, og jeg er blitt raskere, sier han.

I Oberstdorf håper han å kjempe i toppen både på 15-kilometeren og på jaktstarten.

-  Men det er stafetten som er viktigst for meg. Laget vårt har jobbet sammen i tre-fire år, og vi har blitt sterkere både som skiløpere og i samholdet. Lagånden er på topp, og nå vil vi vise dette ved å vinne stafetten på hjemmebane, sier han.

Stafetten betyr mye for Teichmann også personlig. Han gikk glipp av den både under VM i Lahti i 2001 og OL i Salt Lake året etter.

Ville slutte

-  Etter OL var jeg veldig nær ved å gi meg med langrenn. Hadde hatt to dårlige mesterskap på rad, og var svært skuffet. Under VM i Lahti fikk jeg et stort sår på armen etter en påkjørsel. I OL hadde jeg trøbbel med høyden og ble syk, sier han.

Da var det fristende å slutte for den skoleflinke løperen.

-  Jeg tenkte seriøst på om jeg virkelig hadde lyst til å legge ned all denne treninga for å oppnå så lite. Jeg vurderte sterkt å begynne på utdannelsen min isteden, og bestemte meg ikke for å satse videre før i juni. Hadde jeg ikke hatt ett år igjen av kontrakten med Forsvaret (de fleste langrennsløperne i Tyskland har soldatkontrakter, red.anm.), tror jeg det hadde vært slutt. Isteden bestemte jeg meg for å trene mer enn jeg noen gang hadde gjort. I dag angrer jeg ikke på beslutningen, sier Axel Teichmann til Dagbladet.

SUNN MAT: Axel Teichmann og Manuela Henkel koser seg med lunsj på hotellet i Toblach.
FORSTÅR IKKE: Det tyske VM-håpet Axel Teichmann er blitt doptestet en rekke ganger denne sesongen, og avviser dopingmistankene. - Jeg skjønner ikke hva de mener de som snakker om manglende kontroller. Jeg tror ikke de kjenner fakta, sier Teichmann.