VRAKET: Petter Northug settes utenfor laget til verdenscupen i Quebec. Det kunne knapt blitt annerledes etter vinterens svake resultater. Petter er nummer 57 sammenlagt i cupen. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
VRAKET: Petter Northug settes utenfor laget til verdenscupen i Quebec. Det kunne knapt blitt annerledes etter vinterens svake resultater. Petter er nummer 57 sammenlagt i cupen. FOTO: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Verdenscup langrenn Canada

Urettferdig vraket? Sannheten er at Petter ikke er god nok for laget

En tvers igjennom grei avgjørelse.

DET kunne vært fristende for en middels konspirasjonsteoretiker å fastslå at vrakingen av Petter Northug til verdenscupavslutningen i Canada bare er et uvennlig takk for sist fra landslagsledelsen etter et par uker med skitprat via mediene.

Skjønt skitprat? Petter har fått maksimalt med moro ut av dårlig VM-form og framstår mer reflektert som idrettsutøver enn noen gang, men er likevel ikke alltid lett å tolke. Heller ikke når det gjelder meninger om laguttak og landslagsledelse.

Det er imidlertid dette laguttaket.

Her har ikke Petter Northug bra nok resultater til å få være med.

MULIGENS burde han ha fått en sjanse på mistanke om dette hadde vært et spesialmesterskap for parklangrenn. Løypene i Quebec er såpass flate at en sprint og to distanserenn med fellesstart hadde kledd Petters litt skrantende fysikk:

  • Da kunne landslagsledelsen ha spekulert i hans unike evne til å ta ut sitt absolutt beste når det gjelder som mest. Seinest vist i Lahti-VM.

Med tanke på Northugs mesterskapsrekke hadde det vært en grei gambling til fortrengelsen for en av de løperne i troppen som spurter dårligst.

Nå ville det bare vært et helt feil signal.

FOR landslagsledelsen må bruke denne verdenscupen til å bygge lag. Sånt gjøres både gjennom en rettferdig vurdering av det den enkelte løper har prestert opp mot uttaket, og i forhold til framtidig potensiale som landslagsløper.

Da er vrakingen riktig.

DET holder med et blikk på sammenlagtlista i verdenscupen for å forstå det. Der er Martin Johnsrud Sundby nummer en og vinner. Så er stillingen følgende:

  • Emil Iversen (6), Finn-Hågen Krogh (8), Johannes Høsflot Klæbo (9), Hans Christer Holund (11), Niklas Dyrhaug (12), Sjur Røthe (13), Simen Hegstad Krüger (15), Pål Golberg (18), Didrik Tønseth (19) og Sindre Bjørnestad Skar (22 totalt, men nummer 4 i sprintcupen).

Gruppen bak Martin består av ti løpere, og det blir nok det norske laget når Johnsrud Sundby på onsdag sannsynligvis takker nei til turen for å få litt mer tid hjemme samt en annerledes utfordring mot stakerne i Birkebeineren.

ET slikt valg åpner for Pål Golberg som forøvrig er blitt vraket nok denne vinteren. Hans opplevelser viser hvor tøft det er å stå utenfor landslaget, men med tanke på bredden i norsk herrelangrenn kan det egentlig ikke bli annerledes.

Den nye begrensete kvoten for Norge i verdenscupen gjør at det nesten ikke blir plass til å eksperimentere. Her går ikke regelen først og fremst utover Petter Northug, men derimot Daniel Stock. 24-åringen fra Finnmark hadde vært et opplagt framtidsvalg for en slik tropp. Daniel har allerede en pallplassering i verdenscupen, og har levert jevnt gjennom mesteparten av sesongen. På det viset ville en mini-tour i Canada vært en fin test om han er klar for enda et steg.

PETTER NORTHUG er mest klar for revansje. Den må bare rettes mot egen feiltrening. Selvsagt er han like skuffet som hvem som helst som ikke får være med til Canada, men han mangler argumenter til eventuelt å klage på andre.

Med en solid økonomisk base i privatlaget sitt har han alle forutsetninger for å slå tilbake i OL neste vinter. Denne vrakingen forandrer ingen ting på det.

Derimot kan det bli en endring til det bedre om kontakten med landslaget blir tettere rundt de detaljene som angår formutvikling. Denne sesongen har landslagsledelsen vært for dårlig informert om Petters opplegg og slik ute av stand til å få sikret de testene som kanskje hadde advart ham om formsvikten tidligere.

Sånt bør partene diskutere framover, og så får laguttak både til Canada og ellers helst bli som de blir.

Løperstyrte uttak betyr som regel trøbbel for løperne selv.