Urin-juksere skylder på komplott

Sju OL-utøvere i mulig dopskandale.

Jelena Soboleva nektet fredag hardnakket for at hun noen gang skal ha manipulert med dopingprøvene hun avga etter innendørs-VM.

Sammen med seks andre OL-klare russiske friidrettskvinner er hun utestengt fra OL i Beijing.

- Det som skjer nå er en planlagt provokasjon for å få utestengt en del klare medaljekandidater like før OL starter, sier Soboleva til avisen Kommersant.

- Alle vi som er utestengt hadde store sjanser til å vinne medaljer i Beijing. Derfor understreker jeg nok en gang at det ikke er noe i de beskyldningene Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) retter mot meg, sier den russiske 1500-meterløperen.

- Jeg ber også tilhengerne min om unnskyldning for at jeg er blitt anklaget for noe jeg helt klart ikke er skyldig i, legger hun til.

Sammensvergelse

Russiske aviser skriver temmelig enstemmig at det må være snakk om en utenlandsk sammensvergelse for å rense den russiske friidrettstroppen for mulige gullmedaljevinnere i OL.

Meningen i russiske medier er at russerne mister fem gullmedaljer på at de sju utøverne er utestengt og ikke får reise til eller konkurrere i Beijing.

«Fem av de gullmedaljene vi regnet som sikre er allerede spylt ned i utslagsvasken», skriver Izvestia.

De som er utestengt er verdensmesterne på 1500 meter Tatjana Tomasjova og Jelena Soboleva, langdistanseløperne Julija Fomenko og Svetlana Tsjerkasov, europamesteren i diskos Darija Pisjtsjalkinova, tidligere verdensrekordholder i slegge Gulfia Khanafejeva og tidligere VM-vinner på 500 meter Olga Jegorova.


SUSPENDERT FRA OL: Sju russiske medaljekandidater er suspendert for å ha beskyldt for å ha forfalsket og byttet om på urinprøver under prøvetaking. Jelena Soboleva kaller det hele en planlagt provokasjon. Foto: EPA
SUSPENDERT FRA OL: Sju russiske medaljekandidater er suspendert for å ha beskyldt for å ha forfalsket og byttet om på urinprøver under prøvetaking. Jelena Soboleva kaller det hele en planlagt provokasjon. Foto: EPA Vis mer

Forfalskede prøver

Alle de utestengte er beskyldt for å ha forfalsket og byttet om på urinprøver under prøvetaking, men russiske medier mener derimot at det er vestlige selskaper som har manipulert med de dopingtestene de russiske kvinnene har avgitt.

«Uansett hva som har skjedd, må vi ta innover oss at dette er en katastrofe», skriver Sport-Express, mens Kommersant mener det som har skjedd er den største nedturen en russisk OL-tropp har opplevd noen gang.

I utgangspunktet regnet russerne med å vinne 90 medaljer i 20 forskjellige øvelser i Beijing. Målet var å ta tredjeplassen på medaljestatistikken bak USA og vertsnasjonen Kina.

Når det gjelder 25 år gamle Soboleva som nå tar til motmæle mot IAAF, så har hun de beste tidene i verden på både 800 og 1500 meter denne sesongen. Hun satte også innendørs verdensrekord på 1500 meter da hun vant VM-gullet i Valencia i begynnelsen av mars, men til OL kommer hun altså ikke.

(NTB)