Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Urinerte på KIL-drakt i Ståles utdrikningslag

Avsløres i ny bok.

IKKE AKKURAT KONGSVINGER-FAN: I en ny biografi om Ståle Solbakken kommer det blant annet fram at det ble urinert på en KIL-drakt i utdrikningslaget hans. Foto: Sam Bagnall / NTB Scanpix
IKKE AKKURAT KONGSVINGER-FAN: I en ny biografi om Ståle Solbakken kommer det blant annet fram at det ble urinert på en KIL-drakt i utdrikningslaget hans. Foto: Sam Bagnall / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det har versert mange rykter om bøker om Ståle Solbakken de siste årene, men til uka lanseres den uautoriserte biografien «Ståle» i Danmark, og uka etter kommer den på norsk.

Dagbladet har imidlertid allerede nå fått tilgang på boka, som gis ut på Schibsted forlag.

«Ståle» er skrevet av tidligere konsernsjef for FCKs hjemmebane Parken, Dan Hammer. Den danske forfatteren understreker at boka ikke er Ståle Solbakkens historie om Ståle Solbakken, mens hans egen historie om Ståle Solbakken. Suksesstreneren har ikke bidratt selv, men har gitt Hammer tillatelse til å snakke med venner og familie.

Er Liverpool-fan
I biografien tar Hammer for seg Solbakkens liv og karriere — fra oppveksten på Hedmark, til fotball-VM i 98 og hjertestans, til trenersuksess i FCK, og til Wolverhampton.

Vi får høre om oppveksten som sønn av den lokale fotballhelten Svein Solbakken, og hvordan Ståle tidlig utviklet et kjærlighetsforhold til Liverpool FC. Ifølge boka ble han medlem nummer 68 i klubbens norske supporterklubb, i 1980:

«Vi er og var dypt lidenskapelige Liverpool-supportere. Jeg har ikke tall på alle timene vi har diskutert klubben, og vi utveksler fortsatt synspunkter om spillerkjøp, startoppstillinger og kampforløp», sier Solbakkens barndomskompis Morten Svesengen — som nå er sportssjef i Romerikes Blad — i boka.

Hater Kongsvinger
Hammer tar oss videre gjennom Ståles egen inntreden på A-laget til Grue IL, og forteller om hvordan han alltid var den som jobbet hardest:

«Stadig oftere kunne kameratene se en løpende Ståle Solbakken på Solørveien, mens de selv var på vei til en fest en fredag eller lørdag kveld. Hvis han unntaksvis ble med og drakk litt sprit, trente han gjerne så hardt morgenen etter at han kastet opp. Dermed følte han at kroppen ble renset for giftstoffene».

Vi får høre om 45.000-kronersovergangen til HamKam, og om hvordan Ståle utviklet et hat mot Kongsvinger: «Som tenåring hadde Ståle Solbakken utallige ganger sittet på Gjemselund sammen med motstandernes supportere og heiet på bortelaget. Det anstrengte forholdet mellom gutta fra Kirkenær og Kongsvinger illustreres best av historien om den røde spillertrøya som lå på toalettgulvet under Ståle Solbakkens utdrikningslag i 1999, da gjestene ble bedt om å pisse litt til side for skåla».

Utfordret Vinnie Jones
Den danske forfatteren tar oss videre til møtet med kona Anniken, til de gode årene som Lillestrøm-spiller og til det mislykkede oppholdet i Wimbledon. Den blodseriøse Ståle Solbakken passet overhodet ikke inn i «The crazy gang».

Han falt ut med manager Joe Kinnear etter å ha forsøkt å lære sjefen om taktikk, og han bestemte seg i tillegg for å ta et oppgjør med den mest «crazy» av alle i Wimbledon-gjengen.

Under tittelen «Tar kampen opp med Vinnie», skrev nemlig lokalavisa Glåmdalen om hvordan Solbakken planla å utfordre mannen som er blitt Hollywood-skuespiller:

«De fleste spillerne her er veldig ålreite, mens Jones ødelegger mye. Han styrer alt, gjør som han vil og får alle spillerne til å være redd seg. Jeg skal vente en måneds tid slik at jeg blir ordentlig varm i trøya her i Wimbledon. Etter det skal jeg vise ham hvor jeg mener skapet bør stå».

Boka tar videre får seg Solbakkens karriere i mer eller mindre kronologisk rekkefølge: Suksessen i Aalborg, fotball-VM, overgangen til FC København og den tøffe tida etter hjertestansen. Han forteller at det å måtte gi seg mot sin vilje gjorde at det ble tøffere psykisk enn fysisk:

«Den er umulig å erstattet den sitrende følelsen du har før en kamp og den deilige mentale utladningen du opplever etterpå. Det er vel avhengigheten av dette adrenalinkicket som gjør at vi ser så mange triste comeback rundt omkring».

Kona fikk kreft
Vi blir tatt videre med på reisen hjem til Norge og tida som landslagsassistent og suksessen som HamKam-boss. Vi får høre om returen til FCK som trener — og det er dette temaet som er fyldigst dekket i boka — noe som kanskje ikke er så overraskende med tanke på at forfatter Hammer har FCK-bakgrunn. Vi får høre om seirene mot Ajax og Manchester United, om den svake sesongen da mange ville ha ham sparket, og om oppturen som fulgte.

Som du kan lese i dagens Magasinet tar også den danske forfatteren for seg den svært tøffe tida da Ståles kone Anniken ble diagnostisert med føflekk-kreft.

I et intervju med danske B.T., fortalte hedmarkingen seinere hva hun betyr for ham: «Jeg har vært ekstremt heldig. Vi har alltid hatt det godt sammen, selv om vi er ganske forskjellige som personer. Hun er mer utadvendt og mer nysgjerrig på livet enn meg. Jeg er litt lukket».

Mancini-autograf
Vi får videre høre om Champions League-seieren mot Nils Arne Eggens Rosenborg og en pinlig scene med Roberto Mancini i en av hovedrollene, like før Ståle forlot FCK:

«Anniken gjorde ham ganske enkelt til en bedre far — ikke minst i de situasjonene der familiens behov måtte gå foran hans egne. Som for eksempel sommeren 2010 da de befant seg på en restaurant på Sardinia, og Manchester Citys hovedtrener Roberto Mancini med et større følge tok plass på et bord rett ved siden av Solbakken-familien. Etter ordre fra Anniken måtte FC Københavns litt sjenerte hovedtrener legge den faglige stoltheten til side og ydmykt og småunnskyldende introdusere seg for kollegaen, slik at hans eldste sønn og store City-fan kunne få et foto og en autograf av italieneren».

Hammer minner oss på Ståles krangel med Barcelona-sjef Pepe Guardiola seinere samme år. Han skriver lite om at Solbakken egentlig skulle bli norsk landslagssjef, men tar oss i det avsluttende kapittelet med til kaoset i Köln.

LEGENDE: Oppveksten på Grue og de to periodene som henholdvis spiller og trener i HamKam har spisset Ståle Solbakkens hat til Kongsvinger IL. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
LEGENDE: Oppveksten på Grue og de to periodene som henholdvis spiller og trener i HamKam har spisset Ståle Solbakkens hat til Kongsvinger IL. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Boka avsluttes — naturlig nok — med en kort snutt om overgangen til Wolves.

• Les et stort intervju med Solbakken i dagens Magasinet.