KJEMPER OM TOUR-SEIER: Rigoberto Uran er Tourens overraskelse i 2017. EPA/YOAN VALAT
KJEMPER OM TOUR-SEIER: Rigoberto Uran er Tourens overraskelse i 2017. EPA/YOAN VALATVis mer

Urán med rekordverdier før Tour de France

– Han er en utrolig intelligent rytter, sier teamsjefen.

BRIANÇON (procycling.no): Rigoberto Urán har kanskje et ekstra insentiv til å prestere hvis Tour de France skal avgjøres med tidenes første målgang på col du Izoard.

Ikke bare ligger Cannondale-rytteren på skuddavstand (27 sekunder) av den gule trøyen til Chris Froome (Team Sky), på samme tid som franskmannen Romain Bardet (Ag2r). 30-åringen fra Urrao kan også feire Colombias nasjonaldag med å ikle seg rittets prestisjetunge ledertrøye hvis alt skulle gå etter planen.

Urán er for mange den store overraskelsen i denne touren som er døpt tidenes tetteste. Colombianeren er langt ifra noen umerittert Grand Tour-rytter og kan vise til vise til to andreplasser i Giro d’Italia. Men de resultatene stammer fra 2013 og 2014, og Urán har aldri kjempet i toppen av Tour de France så sent i rittet tidligere.

– Vi visste før rittet at wattverdiene hans var bedre enn noen gang. Til og med sammenliknet med da han var 2.mann i giroen i 2012 (egentlig 2013 og 2014), sier Jonathan Vaughters til procycling.no før start i Briançon.

– Men man vet aldri hvordan slike resultater vil passe inn i konteksten av et Tour de France. Vi visste at han var mer klar for et tre ukers ritt enn han noen gang tidligere har vært i sin karriere. Så på en måte er dette en overraskelse, på en annen måte ikke, sier Cannondale-sjefen om colombianeren som sykler sin fjerde tour.

Fortsatt skiller bare 59 sekunder mellom de fire første sammenlagt. Froome og Team Sky har også femtemann sammenlagt, Mikel Landa, som ligger 1:24 bak.

Selv om torsdagens etappe er dekortert med 1.kategorien col de Vars (9.3 km à 7.5 prosent) og målgangen på HC-kategorien Izoard (14.1 km à 7.3 prosent), tror Vaughters at en avvente strategi vil tjene Urán godt.

– Man må vente. Man må vente til Froome og Landa har et svakt øyeblikk, eller et uoppmerksomt øyeblikk. Dette rittet er en tålmodighetsprøve. Man kan ikke sprekke de andre vet sette på presset. Det må oppstå et øyeblikk med svakhet eller et øyeblikk der de ikke følger med, som man kanskje kan utnytte, sier den tidligere Crédit Agricole-rytteren Vaughters.

Blodiglen Uran

Uran knuste franske hjerter på den 9.etappen til Chambéry, der han kastet hjulet sitt foran franskmannen Warren Barguil og tok stjal etappeseieren fra Team Sunweb-rytteren som hadde ligget hele dagen i front.

I målområdet på Serre Chevalier onsdag florerte det også franske ukvemsord om colombianeren. Bardet var tydelig misfornøyd med «blodiglen» Urán som lot være å angripe Froome på Galibier, men så sitt snitt til å snappe seks bonussekunder på målstreken, foran nesen på Bardet som hadde støtet tre ganger i HC-klatringen.

Uten særlig støtte i fjellene fra sine lagkamerater i Cannondale, har Urán valgt å kjøre konservativt og kalkulerende. Fra sin fjerdeplass sammenlagt har feltets Mick Jagger ligget på lut siden første hviledag. Bonussekundene og Fabio Arus sprekk på Galibier sørget for at han snek seg opp på andreplass.

Idet Nairo Quintana (Movistar) ikke har funnet formen etter sin andreplass i Giro d'Italia, er det Urán som må forsvare Colombias ære i årets Tour de France. Den tidligere Sky- og Quick-Step-rytteren har levert gode prestasjoner på tempo tidligere og vil forsvare seg godt på den 22.5 kilometer lange tempoen lørdag. Men før den tid venter Izoard.

– Rigo er en utrolig intelligent rytter og veldig flink til å lese kroppsspråket til andre ryttere, sier Vaugthers om rytteren som ble proff helt tilbake i 2006.

– Han vet når slike øyeblikk oppstår. På dette tidspunktet i rittet er det ikke noe manus. Man må følge sine instinkter og ha evnen til å observere hva som skje med rivalene.