Uro i rekkene

MARSEILLE (Dagbladet): Utbruddet til Thomas Gill er ett av flere forhold som skaper uro i Drillos-rekkene foran Frankrike-kampen. Mindre dramatisk, men langt viktigere: Drillo sender utpå den kanskje minst gjennombruddshissige midtbanen han har disponert.

Gårsdagens utbrudd fra Thomas Gill er den første indikasjonen på at sluttspurten fram mot VM-uttaket kommer til å inneholde flere og mer utilslørte reaksjoner fra enkeltspillere enn før USA-VM for fire år siden.

Det er like naturlig som det er kjedelig.

  • Fordi VM-kandidatene er både flere og bedre, og konkurransen dermed tøffere.
  • Og fordi flesteparten av dem jobber i utenlandske fotballmiljøer der tilsvarende reaksjoner er en del av hverdagen. Spesielt i den mer individuelle tyske Bundesligaen der Gill jobber.
  • Det handler ikke bare om at Grodås ryker som førstekeeper med en svak kamp i kveld, men også om at Drillos risikerer å miste en landslagskaptein. Situasjonen blir ikke gunstigere av at visekaptein Kjetil Rekdal er skadd på ubestemt tid. Grodås har spilt så godt som upåklagelig i 35 landskamper, og har vært en av Drillos viktigste menn.
  • Mengden av spillere i Drillos-diskusjonen har økt kraftig de siste sesongene. En bortekamp mot Europas beste lag er en utmerket anledning til å teste om kvaliteten følger kvantiteten. Bent Skammelsrud og Claus Lundekvam går rett inn i rollene til grunnpilarene Kjetil Rekdal og Ronny Johnsen. Og sannsynligvis får både Vegard Heggem (debutant) og Vidar Riseth (1 landskamp) prøvd seg.
  • En avgjørende forutsetning for Drillos suksess. I kveld stiller Drillo med en sentral midtbane som i utgangspunktet er noe av det minst gjennombruddshissige han har disponert. Han har brukt mye tid til å terpe gjennombruddshissighet både med Lars Bohinen og Bent Skammelsrud. Og Erik Mykland og Frank Strandli spiller til daglig en fotball som Drillo hater. Begge har stort sett vært flinke til å omstille seg, men er naturligvis spørsmålstegn. Også Claus Lundekvam er en spillertype med tendens til å søke løsninger Drillo forakter.
  • Har ikke spilt landskamp siden oktober 1996, og savner kamptrening etter lang tids reservetilværelse i Blackburn. På gode dager Norges kanskje beste midtbanespiller, men vet at han skyves bakover i en lang kø av gode indreløpere hvis han ikke overbeviser i kveld. Det skal i utgangspunktet mye til for å glitre borte mot Frankrike. Bohinens manglende forutsetninger gjør jobben ekstra stor.
  • Spilte sin første A-landskamp for mer enn ti år siden, men først i kveld får han ønskerollen mot en fullverdig motstander. Annen spillertype enn Kjetil Rekdal, ikke like kantete og kynisk i spillestilen. Men Skammelsrud har vokst til høyt europeisk nivå sammen med Rosenborg, og er sammen med Bohinen den mest spennende spilleren i kveld. Men likevel et åpent spørsmål.

Gills utbrudd blir i verste fall bare ødeleggende for ham selv - og bør slik sett forbigås i stillhet.

Andre forhold er langt viktigere for et norsk landslag, drøye fire måneder før avreise til VM - enten det gjelder konkrete spillere eller mer generelle utviklingstrekk.

Her er fem åpne spørsmål foran kveldens kamp mot Frankrike, prioritert etter alvorlighetsgrad:

Keeperplassen

Bredden

Gjennombruddshissigheten

Lars Bohinen

Bent Skammelsrud

Ett av fem.