Urokråka fløy i mål

LONDON: Med et mål Made in Leeds ble unggutten og urokråka Alan Smith (21) matchvinner og kampens store beholdning for Sven Göran Eriksson. Som også fikk bekreftet at lagkamerat og pasningslegger Lee Bowyer (25), har noe å tilføre landslaget.

Men det var også hele beholdningen for Svennis. Som i de fleste vennskapskamper markerte stjernene seg mest ved å se på.

Verst var Luis Figo, som ikke gadd å delta defensivt.

Det gjorde derimot Smith og debutant Bowyer, som henholdsvis tilbaketrukken spiss og høyreflanke. Allerede i andre minutt var de i gang, men Bowyer fikk ikke kraft i skuddet fra kanten av 16-meteren. Særlig Smith fortsatte å imponere med gode mottak, smarte vendinger og dype løp som kunne minne om navnebroren Alan Shearer.

- Alan Smith viste at han er god nok for England. Han var veldig god, dessuten kan han spille i flere posisjoner, både som ren spiss, på kantene, og som tilbaketrukken spiss, som i dag, sier en fornøyd Sven Göran Eriksson.

Ustyrlig

Alan Smith har lenge vært betraktet som en av Englands mest lovende spillere. Han er oppflasket i Leeds og debuterte allerede som 17-åring. Mens lagkameratene Jonathan Woodgate og Lee Bowyer har markert seg som urokråker utenfor banene, har Smith gjort det på banen. Et til tider ustyrlig temperament og skader har delvis ødelagt de siste sesongene: Seks røde kort hittil i karrieren forteller det meste.

Men i går brukte han hodet i stedet for munnen og oppførte seg som en gentleman.

1- 0 kom etter et langt utkast fra David James til den utrettelig arbeidende Emile Heskey på venstreflanken. Han ga ballen til Michael Owen, som passet videre til Lee Bowyer. En klassisk opprulling som ga Bowyer tid til å sikte seg inn på Smiths umarkerte hode.

Det hjalp imidlertid godt at fem portugisiske forsvarere så på ballen, ikke Smiths løp.

- Det var deilig å få spille fra start. Da kommer du inn i kampen på en helt annen måte, sier Smith, som helt fortjent ble kåret til Man of the Match på Sky Sport.

For øvrig i skarp konkurranse med dommer Tom Henning Øvrebø - som ikke gjorde en feil.

Forvirra høns

Mens England var klart best i første omgang, overtok Portugal i andre - til tross for at de byttet ut ni (!) spillere i pausen. Eriksson nøyde seg med fire, hvorav tre i forsvaret. Et lite heldig trekk fordi Portugals B-lag, anført av de to «engelskmennene» Luis Boa Morte (Fulham) og Hugo Viana (Newcastle), fikk det nye engelske forsvaret med Owen Hargreaves, Jonathan Woodgate og Wayne Bridge (pluss Gareth Southgate som fikk fortsette) til å se som forvirra høns.

- Vi markerte forferdelig etter pause, særlig på cornere, fastslo Eriksson.

Slik kom også 1- 1 etter 79 minutter: Corner hvor to portugisere fikk stå fullstendig umarkert på fem-meteren, med Costinha som målscorer.

HØYT OPPE: Leeds-spiller Alan Smith knuser Portugals Fernando Couto i hodeduell under vennskapskampen i går kveld. Smith ga England 1-0, men portugiserne utliknet til 1-1.