Giro d'Italia-starten 2018:

Urolighetene i Jerusalem kan sende Giro d'Italia-starten tilbake til «støvelspissen»

- Jeg vil helst ikke tenke på det.

MØTER MOTSTAND: Representanter fra italienske- og israelske myndigheter poserte sammen med blant andre Alberto Contador og Ivan Basso da neste års Giro d'Italia ble presentert i november. Men siden den gang har situasjonen i Jerusalem tilspisset seg ytterligere . / AFP PHOTO / THOMAS COEX
MØTER MOTSTAND: Representanter fra italienske- og israelske myndigheter poserte sammen med blant andre Alberto Contador og Ivan Basso da neste års Giro d'Italia ble presentert i november. Men siden den gang har situasjonen i Jerusalem tilspisset seg ytterligere . / AFP PHOTO / THOMAS COEX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Etter at presentasjonen av neste års Giro d’Italia-rute ble unnagjort i slutten av november - har ting langt ifra gått på skinner for arrangøren.

Det var vel heller ikke annet å forvente, da de første tre etappene av sykkelrittet kontroversielt nok ble lagt til konfliktfylte Midtøsten og Israel.

Les også: Truet med å avblåse Giro-starten

RCS Sport kom alt skjevt ut fra hoppkanten, da de konsekvent benyttet seg av det geografiske begrepet «Vest-Jerusalem» under presentasjonen. Intensjonen var åpenbar: De ønsket ikke å tråkke palestinerne, som ser Øst-Jerusalem som hovedstad i en selvstendig palestinsk stat, på tærne.

Reaksjonene kom dog fra ’den andre siden’. Idretts- og kulturminister Miri Regev, og turistminister Yariv Levin gjorde det klart at det ikke vil bli noen Giro d’Italia-start på israelsk jord om ikke begreper som samsvarte med ’et forent Jerusalem’ ble brukt.

RCS Sport svarte med å legge seg flatt ned på ryggen i håp om at stormen ville roe seg.

Trump i sentrum av begivenhetene

Ting gikk fra vondt til verre da Donald Trump helte bensin på bålet ved å uttale at han også anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

Palestinere tok til gatene for å uttrykke sin misnøye, og demonstrasjonene har utviklet seg til voldelige sammenstøt med israelske styrker. Lederen for Hamas (den islamske motstandsbevegelsen) gikk sågar ut med oppfordringer om en ny intifada (folkeopprør).

SATT SINNENE I KOK: Palenstinske demonstranter brenner det israelske flagget utenfor den amerikanske ambassaden i Jerusalem. FOTO: (AP Photo/Bilal Hussein)
SATT SINNENE I KOK: Palenstinske demonstranter brenner det israelske flagget utenfor den amerikanske ambassaden i Jerusalem. FOTO: (AP Photo/Bilal Hussein) Vis mer

Situasjonen er langt ifra ideell for RCS Sport som har skissert opp tre etapper i landet om fem måneder senere. Urolighetene i Jerusalems gater er en ting, men bak den ligger også frykten for at sykkelfesten i seg selv skal bli et mål for selvmordsaksjoner eller annen form for terror.

Før helgen ble det skutt raketter fra Gaza-området mot Israel, noe som ble gjengitt av israelske styrker.

Slik er arrangørens plan B

Amerikanske Velo News skriver at åtte nasjoner, inkludert Italia, har bedt FN om å kalle inn til krisemøte på grunn av Trumps uttalelser og reaksjonene de har gitt.

Giro-arrrangøren skal alt ha kriseplanen klar. Det er å flytte starten av rittet til sydspissen av landet og kystbyen Puglia. Derfra skal løypa fortsette vestover, før man fortsetter fra Catania på dag fire, slik også dagens gjeldende rute innebærer, skriver Velo News.

- Jeg har muligheten til å endre på ruta, tre etapper som erstatter de tre israleske. Men jeg gjentar: Det vil kun skje under ekstreme omstendigheter. Det er noe jeg egentlig ikke vil tenke så mye på, uttalta Vegni til La Gazzetta tidligere i høst.

Artikkelen er laget av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer