Urovekkende funn etter doping-undersøkelse

Rundt én av tre friidrettsutøvere innrømmet doping-bruk i 2011.

STORE MØRKETALL: Tyson Gay og Asafa Powell ble begge tatt for å bruke ulovlige stoffer. Det er ikke alle utøvere som lider samme skjebne. Foto: AP Photo/Thannasis Stavrakis/NTB Scanpix
STORE MØRKETALL: Tyson Gay og Asafa Powell ble begge tatt for å bruke ulovlige stoffer. Det er ikke alle utøvere som lider samme skjebne. Foto: AP Photo/Thannasis Stavrakis/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er store mørketall når det kommer til dopingbruk i idrettsammenheng verden over. Dopingkontroller tar bare en brøkdel av synderne som bruker ulovlige stoffer. Utøverne finner også stadig nye stoffer og teknikker for å komme unna med ulovlighetene.

I 2011 ville verdens antidopingbyrå (WADA) komme til bunns i hvor mange utøvere som faktisk doper seg, og samlet derfor sammen en gruppe med forskere for å finne ut mer nøyaktig hvor mange som tok i bruk ulovlige stoffer det siste året.

Mer enn 2000 friidrettsutøvere deltok i en anonym undersøkelse, og tallene som ble presentert av New York Times er urovekkende lesning. Hele 29 prosent av utøverne som deltok i friidretts VM i 2011 fortalte i den anonyme undersøkelsen at de hadde dopet seg det siste året. Til sammenlikning var det mindre enn to prosent som testet positivt under dopingkontroller utført av WADA i 2010.

Ville ikke publisere Forskerne ønsket å publisere det urovekkende funnet, men da satte WADA foten ned. Forskerne ble fortalt at de ikke kunne publisere funnene fordi antidopingbyrået ville se på funnene først.

- Det var en veldig sensitiv sak, og de trengte tid for å finne ut av hvordan de skulle behandle det, sier en av forskerne, som er anonym, til New York Times.

Tre av forskerne hevder at de signerte på en avtale med antidopingbyrået som krever at de ikke kan uttale seg offentlig om saken, og at de derfor må være anonyme.

Ikke klar I et skriv til avisa sier Nick Davies, talsmann for det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), at undersøkelsen «ikke var klar for publikasjon», og «bare basert på en samfunnsvitenskapelig protokoll» basert på utøveres meninger.

Davies indikerte samtidig at blodprøver fra VM i Moskva skulle kombineres med funnene fra etterforskningen for å få en mer omfattende studie av temaet.

Forskerne hevdet på sin side at funnene utmerket godt kunne stå alene uten ytterligere informasjon, og at det ikke ga noen vitenskapelig mening å kombinere de to arbeidene.

Mørketall Selve undersøkelsen ble utført på nettbrett, og utøverne fikk spørsmålet: «Har du noen gang med viten brukt et ulovlig stoff eller metode de siste 12 månedene»?

Det var ikke alle utøverne som tok testen, så også her kan det være mørketall. Det skal også nevnes at utøverne kunne ha løyet om bruken av doping.

BBC hevder i dag at Tyson Gay brukte anabole steroider og at det ble funnet spor av dette da han ble tatt under en dopingkontroll tidligere i sommer.

Det tyrkiske friidrettsforbundet utestengte blant annet 31 utøvere i to år like før Moskva-VM etter en dopingskandale.